liveblog
NOS NieuwsAangepast

Morgen toelichting op gebruik mondkapjes • Reisadvies Antwerpen naar code oranje

  • Afgelopen week zijn 1329 coronabesmettingen geregistreerd, tegen 987 vorige week. Dat meldt het RIVM.
  • Het reisadvies voor de provincie Antwerpen is nu code oranje vanwege een toename van het aantal nieuwe besmettingen.
  • Actuele cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je in het coronadashboard van de Rijksoverheid. Actuele informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
liveblog gesloten

Noodtoestand in Italië verlengd tot 15 oktober

De corona-noodtoestand in Italië blijft tot zeker 15 oktober van kracht, heeft premier Conte gezegd tegen de Senaat. De noodtoestand werd op 31 januari afgekondigd voor een half jaar, toen de eerste twee besmettingen werden vastgesteld in Rome.

De noodtoestand geeft zowel regionale als landelijke bestuurders bevoegdheden om sneller besluiten te nemen. "Het virus blijft evolueren en is niet weg", zei Conte tegen de Senaat. "Het zou niet logisch zijn om de maatregel abrupt op te schorten."

Italië is een van de zwaarst getroffen landen in Europa, met meer dan 35.000 doden en zo'n 246.000 besmettingen. De afgelopen maanden is het aantal gevallen wel hard gedaald.

Rutte op Facebook: morgen toelichting op gebruik mondkapjes

Het Outbreak Management Team biedt het kabinet morgenochtend officieel het advies over het gebruik van mondkapjes aan. Dat schrijven premier Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid) in een boodschap op Facebook. Later op de dag wordt het advies besproken door het Veiligheidsberaad en minister Van Ark (Medische Zorg), daarna volgt een toelichting van Van Ark en Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad.

Vanavond lekte al uit dat het kabinet geen landelijke mondkapjesplicht in de openbare ruimte wil, al kunnen burgemeesters op kleine schaal vermoedelijk wel mondkapjes invoeren.

Donderdag wordt bovendien meer duidelijk over het quarantaine-advies voor mensen die vanuit het buitenland naar Nederland komen. Het OMT is ook over dat onderwerp om advies gevraagd door het kabinet. De Tweede Kamer wordt daarover donderdag geïnformeerd, zeggen Rutte en De Jonge.

Rutte en De Jonge doen in hun bericht op Facebook ook een beroep op Nederlanders om zich te blijven houden aan de coronaregels. "Helaas zien we dat de recente uitbraken vooral het gevolg waren van het niet naleven van de basisregels die we allemaal kennen. Houd anderhalve meter afstand. Blijf thuis bij klachten zoals verkoudheid, hoesten en verhoging van temperatuur, en laat je testen. Vermijd drukte en werk zoveel mogelijk thuis. En was je handen stuk. Want ook al is het zomer, we kunnen ontspannen maar zeker niet verslappen."

Madeira verplicht mondkapjes op straat

Het Portugese eiland Madeira verplicht vanaf 1 augustus het dragen van mondkapjes op straat. De populaire vakantiebestemming telt 105 besmettingsgevallen, en sinds zaterdag zijn daar geen nieuwe besmettingen bij gekomen.

Het dragen van mondkapjes was al verplicht in gesloten ruimtes en het openbaar vervoer. Nu komt daar dus ook de openbare ruimte bij. Vooralsnog is Madeira de enige regio in Portugal die mondkapjes ook in de buitenlucht verplicht stelt.

Kabinet wil geen mondkapjesplicht in openbare ruimte

Er komt geen landelijke plicht om een mondkapje te dragen in de openbare ruimte, zeggen bronnen tegen de NOS. Dat gaat het kabinet vermoedelijk morgen bekendmaken. Het wordt waarschijnlijk wel mogelijk voor burgemeesters om op kleine schaal, plaatselijk, het dragen van mondkapjes in te voeren.

Vandaag kwam het Outbreak Management Team bij elkaar om een advies op te stellen over mondkapjes. Het kabinet ziet geen aanleiding om de regels landelijk aan te scherpen. Mondkapjes zijn nu alleen verplicht in het openbaar vervoer.

Wit-Russische president Loekasjenko: ik had het coronavirus

De Wit-Russische president Loekasjenko zegt dat hij het coronavirus heeft gehad. De 65-jarige president stelt dat hij het virus zonder symptomen heeft doorgemaakt. "97 procent van onze bevolking draagt deze infectie zonder dat er symptomen verschijnen", zei hij tegen het staatspersbureau.

Loekasjenko noemde de situatie rond het coronavirus eerder een "psychose". Hij noemde wodka drinken, het nemen van een sauna of het spelen van ijshockey als remedies tegen het virus. Zijn aanpak leidde tot forse protesten in het land. Het land telt ruim 67.000 besmettingsgevallen en 543 doden.

Wit-Rusland gaat op 9 augustus naar de stembus. Loekasjenko regeert het land al sinds 1994 met harde hand. Hij wordt gezien als 'de laatste dictator van Europa'.

Actiegroep wil opnieuw betogen tegen coronamaatregelen

De actiegroep Viruswaanzin gaat zaterdagmiddag demonstreren op het Malieveld in Den Haag tegen de coronamaatregelen. De gemeente en de groep hebben afspraken gemaakt over het protest en op basis daarvan is besloten dat het protest kan doorgaan. "In dit geval hebben we met de organisatie afgesproken dat het van belang is dat er anderhalve meter afstand wordt gehouden en dat ze er zelf verantwoordelijk voor zijn om zich daar aan te houden", zegt een woordvoerder van de gemeente tegen Omroep West.

Op de website van Viruswaanzin staat dat de betoging op het Malieveld van 14.00 tot 16.00 uur wordt gehouden.

Viruswaanzin wilde in juni al twee keer op het Malieveld demonstreren tegen de coronamaatregelen. Beide keren werden de demonstraties verboden. De demonstranten kwamen op 21 juni toch naar het Malieveld. De gemeente liet dit protest in eerste instantie toe, maar aan het einde van de dag ontstonden er ongeregeldheden. Er werden ruim 400 mensen aangehouden.

Reisadvies voor provincie Antwerpen naar code oranje

Het reisadvies voor de Belgische provincie Antwerpen wordt vanavond verscherpt van code geel naar code oranje, bevestigen Haagse ingewijden na berichtgeving van het AD. Dat houdt in dat Nederlanders wordt geadviseerd alleen naar het gebied te gaan als dat echt noodzakelijk is. De provincie met ruim 1,8 miljoen inwoners grenst aan de provincies Noord-Brabant en Zeeland.

In de provincie Antwerpen is het aantal coronabesmettingen de laatste dagen fors gestegen. Gisteren werden al nieuwe maatregelen aangekondigd vanwege het coronavirus. Zo komt er op korte termijn een avondklok en worden mondkapjes verplicht in de openbare ruimte. Nu zijn mondkapjes in het gebied alleen nog verplicht op drukke plekken en in winkels.

Bij code oranje is het dringende advies van de overheid aan mensen om bij terugkeer in Nederland 14 dagen in quarantaine te gaan. Als het reisadvies tijdens het verblijf verandert van geel naar oranje, is het volgens de overheid ook verstandig om zo snel mogelijk naar Nederland terug te keren. Gisteren werd het reisadvies voor Barcelona al verscherpt van code geel naar code oranje.

Het RIVM meldde vandaag dat in de afgelopen twee weken 25,6 procent van de besmette reizigers uit het buitenland, afkomstig was uit België.

Vanavond nog geen avondklok in Antwerpen

De avondklok die vanavond in de provincie Antwerpen zou moeten ingaan, gaat toch nog niet in. De benodigde wetgeving is nog niet klaar. En daardoor kan de politie niet ingrijpen als mensen tussen 23.30 uur en 06.00 uur toch de straat op gaan, meldt de VRT.

Antwerpen kondigde gisteren maatregelen aan vanwege een toename van het aantal besmettingen in de provincie. De regels zouden in eerste instantie gelden voor vier weken. Naast de avondklok is ook het dragen van een mondkapje in de openbare ruimte volgens de nieuwe regels verplicht, net als thuiswerken. Maar ook die regels zijn nog niet van kracht.

Kabinet: virus in zicht, nu vooral regionale maatregelen treffen

Hoewel er nog geen afname is van het aantal besmettingen, vindt het kabinet dat het goed gaat met de bestrijding van corona in Nederland. "Met elkaar hebben we het virus onder controle gekregen, met elkaar zullen we het onder controle moeten houden", schrijft minister De Jonge aan de Tweede Kamer. In afwachting van een advies over het gebruik van mondkapjes stelt hij dat het tijd is om regionaal maatregelen te treffen.

Lees meer over de reactie van het kabinet over de nieuwste RIVM-cijfers in dit bericht:

OMT-advies over mondkapjes en verplichte quarantaine komt 'over een paar dagen'

Het advies van het Outbreak Management Team (OMT) over het gebruik van mondkapjes en over een verplichte quarantaine voor reizigers uit landen met een oranje of rood reisadvies, komt over "een paar dagen". Dat zei Aura Timen, hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding, in Nieuws en Co op NPO Radio 1.

Beide thema's zijn door de leden van het OMT besproken en er komt volgens Timen ook een advies aan het kabinet. Ze wilde in het programma niets zeggen over de inhoud ervan. Of de leden van het OMT het eens zijn geworden, is eveneens onduidelijk. "Als het OMT het er niet over eens is, dan staat dat er ook in", zei Timen.

Ze zei wel dat de huidige maatregelen voor reizigers, een vrijwillige quarantaine van 14 dagen als je uit een oranje of rood gebied komt, tot nu toe goed worden nageleefd. "De maatregelen zijn gebaseerd op vrijwilligheid. Dat is een groot goed in Nederland."

Opnieuw besmettingen bij honkbalteam Miami

Bij het Amerikaanse honkbalteam Miami Marlins zijn nog eens vier spelers positief getest op het coronavirus. Daarmee zijn nu 17 leden van het team besmet: 15 honkballers en 2 coaches. Naar aanleiding van het nieuws werd gisteren de wedstrijd tegen de Baltimore Orioles uitgesteld. Tot en met zondag zullen de Marlins geen wedstrijden spelen, heeft de bond besloten.

Bij een ander team, Philadelphia Phillies, wordt nu volop getest, omdat die club afgelopen weekend enkele wedstrijden tegen Miami speelde. De wedstrijd van gisteren tegen de New York Yankees werd uit voorzorg uitgesteld, en ook de wedstrijd van komende nacht lijkt niet gespeeld te worden, melden bronnen binnen de bond aan Amerikaanse media. Dat komt doordat de spelers van de Phillies nog geen testuitslagen hebben gekregen.

Immunoloog en topadviseur van de Amerikaanse regering, Anthony Fauci, denkt dat het honkbalseizoen op lange termijn in gevaar kan komen, maar dat het nu nog niet stilgelegd hoeft te worden. "We moeten dagelijks goed in de gaten houden hoe de situatie zich ontwikkelt en wat er gebeurt bij andere teams."

Dat zei Fauci bij talkshow Good Morning America, waarvan een stukje is te zien in dit filmpje op Twitter:

VN-orgaan: coronacrisis kost toerismesector honderden miljarden

De coronacrisis heeft de toeristische sector tussen januari en mei zeker 270 miljard euro gekost. Dat meldt de UNWTO, de toerismeorganisatie van de Verenigde Naties. Het verlies is volgens het VN-orgaan daarmee drie keer groter zo groot als tijdens de economische crisis in 2009.

Volgens de UNWTO daalde het aantal toeristen tussen januari en mei met 300 miljoen, een daling van 56 procent. Veel toeristische bestemmingen gingen als gevolg van het coronavirus op slot voor buitenlandse reizigers.

Secretaris-generaal Zurab Pololikashvili van het VN-orgaan zegt dat de cijfers laten zien dat het toerisme "zo snel mogelijk moet worden opgestart zodra het veilig is". Hij zegt dat de malaise in de toerisme-industrie "de levens van miljoenen mensen in gevaar brengt".

Twee patiënten minder op intensive care, 'stabiel en rustig beeld'

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is gedaald naar 19. Dat zijn er twee minder dan gisteren, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Daarnaast liggen er 77 coronapatiënten op de verpleegafdelingen, 7 meer dan gisteren.

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: "We zien momenteel een stabiel en rustig beeld met een lage coronabezetting in de Nederlandse ziekenhuizen."

Campagne moet Rotterdamse studenten wijzen op gevaren coronavirus

Studentenverenigingen in Rotterdam starten samen met de gemeente een campagne om studenten te wijzen op de gevaren van het coronavirus. Dat is afgesproken na een gesprek tussen de verenigingen en burgemeester Aboutaleb. Gisteren bleek dat een groep van tien tot twintig studenten uit Rotterdam besmet is met het virus.

"Het gesprek was constructief", meldt een woordvoerder van Aboutaleb. "De verenigingen deelden de zorgen van de burgemeester en zien ook onder studenten de urgentie voor het naleven van de afspraken verslappen. Ook hebben zij toegezegd dat zij, naast alles wat zij al deden, er opnieuw alles aan zullen doen om de risico's op besmetting met het virus zo klein mogelijk te houden."

Veiligheidsberaad overlegt morgen over regionale aanpak coronamaatregelen

Het Veiligheidsberaad praat morgen in Utrecht over maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Het beraad zou eigenlijk halverwege augustus samenkomen.

"Het aantal besmettingen neemt toe en hieruit is de behoefte ontstaan om als regio's kennis met elkaar te delen over de aanpak", verklaart een woordvoerder. Bij het overleg zullen alle 25 regio's vertegenwoordigd zijn. Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, onderbreekt zijn vakantie voor de bijeenkomst.

Sommige veiligheidsregio's willen dat de quarantaineregels worden aangescherpt. "Het uitgangspunt is nog altijd dat er geen landelijke maatregelen komen. Maar de behoefte kan per regio verschillen, daarom is het goed om nu al ideeën en ervaringen delen", zegt de woordvoerder.

Het is nog niet bekend of het overleg morgen tot concrete nieuwe maatregelen zal leiden. "Er kan ook uitkomen dat we niets veranderen."

Franse camping staat half leeg

Vanwege het coronavirus is het rustig op veel Franse campings. Ook op Camping La Garenne in het Franse Saint-Avit in de Drôme.

Normaal gesproken komen hier veel Nederlanders, nu staat de camping voor de helft leeg. Door onzekerheid over de snel veranderende coronamaatregelen haken veel vakantiegangers af.

Franse camping staat halfleeg: 'Het hele jaar voorbereid, en nu gebeurt er niks'

Real Madrid-aanvaller Diaz test positief op corona

Real Madrid-aanvaller Mariano Diaz is positief getest op het coronavirus. Dat maakte de Spaanse landskampioen dinsdag bekend. Of de positieve test van Diaz gevolgen heeft voor zijn deelname aan de Champions League-kraker tegen Manchester City is niet bekend.

De besmetting kwam aan het licht nadat de spelers van Real maandag allemaal waren getest. De 26-jarige Diaz, in Madrid vooral bankzitter, verkeert volgens de club "in perfecte gezondheid" en zit in thuisisolatie.

Weekcijfers RIVM: percentage positieve coronatests gelijk gebleven

Afgelopen week zijn 1329 coronabesmettingen geregistreerd, blijkt uit nieuwe cijfers van het RIVM. Vorige week werden er 987 nieuwe besmettingen gemeld, tegen 534 in de week daarvoor.

Het percentage mensen dat positief werd getest bleef gelijk op 1 procent. Dat geeft aan dat de situatie weinig veranderd is in een week tijd, schrijft het RIVM. Drie weken geleden had nog 0,6 procent van alle mensen die zich lieten testen het coronavirus bij zich; twee weken geleden was dat 1 procent.

Het besmettingsgetal, de 'r-waarde', ligt op 1,40. Dat betekent dat 100 coronapatiënten samen 140 andere mensen besmetten. Vorige week lag dit reproductiegetal op 1,29. Alleen als het besmettingsgetal onder de 1 wordt teruggedrongen, neemt de verspreiding van het virus af.

Aura Timen van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding: "Deze cijfers zijn een geruststelling. We zien deze week nog steeds een toename, maar het gaat minder snel dan vorige week." Vorige week noemde Timen de verdubbeling 'verontrustend' en 'een wake-upcall'.

Het aantal besmettingen liep opnieuw het meest op in Zuid-Holland, Noord-Holland en Zeeland. Per 100.000 inwoners kreeg Zuid-Holland er in de afgelopen twee weken 28 patiënten bij, tegen 22 in Zeeland en 18 in Noord-Holland. In de noordelijke provincies lag het aantal besmettingen veel lager, hoewel het aantal besmettingen daar ook toeneemt.

Griekenland breidt mondkapjesverplichting uit

In Griekenland wordt de mondkapjesplicht in gesloten ruimten verder uitgebreid. Vanaf morgen moet iedereen mondkapjes dragen in onder meer banken, bij de bakker en ook bij bijvoorbeeld de kapper. Voor personeel was dat al verplicht.

Het besluit is genomen na een lichte stijging van het aantal coronagevallen in de afgelopen twee weken in vooral het gebied rond de grote steden Athene en Thessaloniki. Het dragen van een mondkapje was in Griekenland al verplicht in het ov, taxi's, supermarkten, medische instellingen en op vliegvelden.

"We moeten leren te leven met het gebruik van een mondkapje", zei een woordvoerder van het ministerie van Burgerbescherming in een persconferentie. Volgens hem is er nog geen reden tot paniek, maar is het wel nodig de regels aan te scherpen. "We hebben een uiterst gedetailleerd beeld van de coronagevallen in Griekenland, tot in wijken en straten. We doen uitgebreid bron- en contactonderzoek", zei hij.

'Zorgpersoneel moet te lang wachten op testuitslag'

NU'91, de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden, wil dat het kabinet meer doet om zorgpersoneel met voorrang te testen en uitslagen sneller bekend te maken. "In de ergste gevallen kan dit hele proces wel vijf dagen duren", schrijft de organisatie in een persbericht. Dat noemt NU'91 "een zorgelijke situatie", gezien de stijging van het aantal besmettingen.

Terwijl een zorgmedewerker wacht op de uitslag, kan die niet werken. "En dat in deze vakantieperiode, waarin structureel al extra tekorten zijn", zegt NU'91-voorzitter Stella Salden. Volgens haar moeten zowel patiënten als medewerkers in de zorg met voorrang worden getest, binnen 12 uur. De uitslag moet er binnen 24 uur zijn. "Daar mag geen discussie over mogelijk zijn en gebrek aan testcapaciteit mag geen argument zijn."

Madrid scherpt coronamaatregelen aan

De Spaanse hoofdstad Madrid scherpt de maatregelen om het coronavirus in te dammen aan. In de hele stad worden overal en te allen tijde mondkapjes verplicht. Verder mogen er nog maximaal tien mensen op een terras zitten, zijn samenkomsten met meer dan tien personen verboden en moeten kroegen hun deuren voor 01.00 uur sluiten.

In Spanje zijn er tussen de regio's verschillen in coronaregels. Zo zijn mondkapjes in Catalonië sinds begin deze maand al overal verplicht. Gisteren stelde het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies in voor Barcelona, waar de afgelopen weken het aantal besmettingen weer is toegenomen.

Belgen beter geïnformeerd over Nederlandse coronaregels

Belgen zullen beter worden voorgelicht over de coronaregels in Nederland. Er komen onder meer borden bij de grens met Nederland, waarop de Nederlandse regels te lezen zijn.

De maatregel is de uitkomst van een extra vergadering tussen Nederlandse en Belgische gemeenten, nadat er de afgelopen tijd over en weer ergernissen waren ontstaan. Zo was er verwarring over de zogenoemde sociale bubbels, die wel gelden in België en niet in Nederland. De Belgische burgemeester van Knokke-Heist had zijn inwoners gisteren zelfs opgeroepen niet meer naar Nederland te reizen, omdat hij het Nederlandse mondkapjesbeleid "onaanvaardbaar" vond.

Volgens Marga Vermue, burgemeester van het Zeeuwse Sluis, is de kou tussen de grensgemeenten na de vergadering uit de lucht. "Uit het gesprek is ook gebleken dat we respect hebben voor elkaars maatregelen, maar dat er vaak onduidelijkheid is", zegt ze tegen Omroep Zeeland. De gemeenten zullen bij nieuwe onduidelijkheden eerder met elkaar contact zoeken.

Hoofd Duitse RIVM 'ernstig bezorgd' over stijging

Het hoofd van het Robert Koch Instituut - het Duitse RIVM - maakt zich "ernstig zorgen" over de stijging van het aantal besmettingen in Duitsland. "We zijn nalatig geworden", zei Lothar Wieler in zijn eerste persconferentie in weken, op de dag dat het aantal nieuwe gevallen in Duitsland met 633 is toegenomen. Dat zijn er bijna 200 meer dan gisteren.

Volgens Wieler komen mensen te dicht bij elkaar op feestjes en werk, waardoor het virus weer om zich heen kan grijpen. Hij riep zijn landgenoten op zich beter aan de regels te houden. Verder zei hij dat de scholen in Duitsland open zullen blijven gedurende de pandemie, maar dat er wel plannen worden gemaakt om scholieren beter afstand tot elkaar te laten houden.

De Duitse regering gaf vandaag ook een negatief reisadvies af voor Barcelona en andere getroffen Spaanse regio's, in navolging van onder meer Groot-Brittannië en Nederland.

Rode Kruis: dagloners in problemen door coronacrisis

Het Rode Kruis vreest voor de gevolgen van de coronacrisis op het leven van wereldwijd twee miljard dagloners. Vanwege coronamaatregelen is veel werk vervallen of niet uit te voeren. Het inkomen van deze dagloners is daardoor per direct weggevallen en er is in veel landen geen sociaal vangnet voor ze. Tientallen miljoenen mensen kunnen daardoor niet meer aan eten te komen, schat de hulporganisatie.

Marijke Twerda is voor het Rode Kruis al zes jaar werkzaam in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. Ze ziet daar dat mensen die voorheen goed konden rondkomen plots wanhopig op zoek zijn naar inkomsten. "Het gaat daarbij vooral om de kleine baantjes die je op straat ziet", zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal. "Bijvoorbeeld mensen die schoenen poetsen, helpen met auto's parkeren of dingen verkopen aan mensen in de file. Het gaat om mensen die net boven de armoedegrens zijn gekomen, met kleine activiteiten."

Het Rode Kruis helpt de dagloners met voedsel- en hygiënepakketten, onderdak en medische hulp. Om de armsten de coronacrisis door te helpen, schat de organisatie zo'n 3 miljard euro nodig te hebben. Aan het begin van de crisis heeft Rode Kruis een gironummer geopend voor coronahulp.

Gevangenen klimmen uit onvrede op dak van complex

Ontevreden gevangenen in de San Sebastian-gevangenis in Bolivia zijn met spandoeken op het dak van het complex geklommen. Ze eisen medische zorg en coronatesten, nadat drie mensen in de gevangenis zijn overleden aan het coronavirus.

Bolivia gevangenen

Virus laait weer op in Azië

In Azië melden meerdere landen die het virus onder controle leken te hebben een toename van het aantal besmettingen. Zo is op het Chinese vasteland het hoogste aantal nieuwe besmettingen in een tijdsbestek van 24 uur geteld sinds half april. De gezondheidsautoriteiten melden in totaal 68 bevestigde gevallen. De meesten - 57 - werden geteld in de noordwestelijke regio Xinjiang.

Er wordt nog onderzocht waar de vermoedelijke 'patiënt nul', een 24-jarige vrouw die werkt in een winkelcentrum, het virus heeft opgelopen. In de regio zijn inmiddels miljoenen mensen getest en in de regionale hoofdstad Urumqi zijn beperkende maatregelen afgekondigd. Het is voor de vierde dag op rij dat het land meer besmettingen dan de dag ervoor meldt. Ook Hongkong kampt met een nieuwe piek; de afgelopen dagen telde de op papier semi-autonome stad ruim honderd nieuwe gevallen per dag. Een maand geleden leek Hongkong nagenoeg coronavrij.

In andere landen in Azië is een soortgelijke trend zichtbaar. Japan meldde bijvoorbeeld zo'n 5000 nieuwe gevallen in een week tijd. Epicentrum is Tokio, dat al zes dagen op rij meer dan 200 nieuwe besmettingen per dag telt. De dagelijkse aantallen in Japan zijn vergelijkbaar met de vorige piek in april. In Vietnam is een lockdown afgekondigd in de derde stad van het land, Da Nang, nadat er vijftien gevallen werden ontdekt in een ziekenhuis. Gisteren evacueerde het land tienduizenden voornamelijk binnenlandse toeristen uit die stad naar andere Vietnamese steden.

Unicef vreest ondervoeding van bijna 7 miljoen kinderen

VN-kinderrechtenorganisatie Unicef vreest dat aan het einde van het jaar zeker 6,7 miljoen kinderen onder de 5 jaar ondervoed zijn geraakt door de coronacrisis. Het aantal ondervoede kinderen kan volgens Unicef daardoor uitkomen op 54 miljoen, het hoogste aantal deze eeuw.

Dat kan leiden tot 10.000 extra sterfgevallen onder kinderen per maand, stelt de organisatie op basis van een onderzoek dat gisteren is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. De ontwikkelingen worden indirect veroorzaakt door de daling van gezinsinkomens, de verslechterde toegang tot zorg en moeilijkheden om aan gezonde voeding te komen. Kinderen zijn sinds de uitbraak van de pandemie daarnaast sterk vermagerd, wat ze extra vatbaar maakt voor infectieziektes.

Kinderen in Zuid-Azië en in Afrika ten zuiden van de Sahara lopen het grootste risico getroffen te worden door de coronapandemie, aldus Unicef. 14,3 procent van de kinderen is daar sterk vermagerd in de coronacrisis, op sommige plekken is de voedselvoorziening er sterk afgenomen en een op de tien kinderen dreigt er te overlijden als gevolg van ondervoeding. "Deze miljoenen kinderen zijn slechts het topje van de ijsberg', zegt Suzanne Laszlo, directeur van Unicef Nederland. "Daarom is het noodzakelijk dat we nu ingrijpen."

Ov-ombudsman: compenseer abonnementhouders

Mensen met een ov-abonnement die door de coronamaatregelen geen gebruik konden maken van het ov, moeten hiervoor gecompenseerd worden. Daarvoor pleit ov-ombudsman Bram Hansma in zijn kwartaalrapportage.

Van maart tot 1 juni was het ov enkel bedoeld voor mensen met zogenoemde vitale beroepen. Volgens de ombudsman hebben veel mensen in die periode hun abonnement aangehouden, "in afwachting van nadere berichten, ook omdat in de eerste weken van de coronacrisis niet duidelijk was hoe lang het beperkte reizen zou duren", zegt Hansma.

De ombudsman onderstreept dat abonnementhouders soms honderden euro's per maand betalen voor ov. "Op verzoek van de overheid maakten ze daar geen gebruik van. Toch zijn vervoerders tot dusver niet bereid gebleken deze abonnementhouders tegemoet te komen."

Vervoerders zoals de NS boden reizigers wel de mogelijk hun abonnement per direct aan te passen door de veranderde situatie. Zo'n 375.000 treinreizigers hebben daar tussen maart en juli gebruik van gemaakt.

'Dagje Barcelona hebben we geschrapt'

Hoewel in Barcelona en andere Spaanse regio's code oranje geldt, vertrokken veel Nederlanders vanochtend toch vanaf Schiphol naar Spanje. Sommigen overwogen hun reis te annuleren, maar besloten toch te gaan. Bijvoorbeeld omdat ze enkel op het vliegveld in Barcelona moesten zijn.

Nederlanders die al in Barcelona op vakantie zijn of in de stad wonen, vragen zich af wat ze gaan doen. "Voor veel mensen is het onbezorgde vakantiegevoel wel een beetje zoek", zegt journalist Carlijn Teeven die in Barcelona woont en werkt. "Mensen zijn nu vooral bezig met: hoe kom ik thuis en welke rechten heb ik betreft annuleren."

Volgens Teeven heeft het aangescherpte reisadvies grote gevolgen voor de toeristische sector in Barcelona. "Het kleine beetje toeristenseizoen dat nog te redden viel, lijkt nu ook te verdampen. Geboekte tours en overnachtingen worden gecanceld."

'We zouden een dagje naar Barcelona gaan, maar dat doen we nu dus niet'

Nederlanders kunnen vanaf september meedoen aan vaccintest

Binnenkort kunnen ook Nederlanders meedoen aan tests van een potentieel coronavaccin. De farmaceut Janssen Vaccines uit Leiden begint in september een proef in Nederland, Spanje en Duitsland.

Janssen is al begonnen met het testen van hun vaccin op mensen, maar alleen in België en de Verenigde Staten. In die landen kreeg Janssen relatief snel toestemming om te testen op proefpersonen. Inmiddels zijn er ook in Nederland geen obstakels meer om het vaccin op mensen te testen, zegt onderzoeksleider Hanneke Schuitemaker tegen Nieuwsuur.

ING schrijft zo'n 300 miljoen euro af

ING schrijft zo'n 300 miljoen euro af, omdat bepaalde bezittingen op de balans volgens de bank door de coronacrisis veel minder waard zijn geworden. Dat kondigt het bedrijf een week voor de presentatie van de halfjaarcijfers aan.

Het gaat om een zogenoemde afschrijving op goodwill. In mei trof ING al een voorziening van 661 miljoen euro voor mogelijke kredietverliezen ten gevolge van de coronacrisis. In totaal heeft de bank dus al bijna een miljard euro opzij gezet.

ABN Amro deed in mei al 1,1 miljard euro in de stroppenpot en kondigde aan dat daar in de loop van het jaar naar schatting 1,4 miljard euro bij komt.

"Wat zorgen" over testcapaciteit in najaar

Het Landelijk Coördinatieteam Diagnostische Keten (LCDK), dat in opdracht van het ministerie de testvoorraad coördineert, heeft "wat zorgen" over de testcapaciteit in het najaar. "De druk vanuit het buitenland is enorm", zegt LCDK-projectleider Edwin Boel in het AD. "Het blijft knokken om genoeg geleverd te krijgen. Voor nu is de situatie onder controle, maar we houden constant de vinger aan de pols."

Eerder deze maand zei het LCDK ook al dat er nog "onzekerheden" zijn als het gaat over de levering van testmaterialen in het najaar. Het RIVM houdt er rekening mee dat er dan 70.000 tot 100.000 tests per dag nodig zijn, omdat er veel meer mensen verkoudheidsklachten hebben. Momenteel kunnen er maximaal 30.000 mensen per dag getest worden.

Om eventuele problemen voor te zijn, is aan laboratoria in Nederland al gevraagd om voor vier weken aan testmaterialen in te slaan. Met een garantie van het ministerie dat de tests uiteindelijk worden afgenomen, moeten de labs nu 28 dagen maal 30.000 tests hebben klaarliggen. Het coördinatieteam ziet dat aantal richting het najaar het liefst verder stijgen. LCDK-leider Boel vreest vooral voor onverwachte situaties, zoals een snelle nieuwe uitbraak of problemen bij leveranciers. "Maar ik heb er vertrouwen in dat het ons lukt om ons goed voor te bereiden."

OMT vandaag weer bijeen

Het Outbreak Management Team komt vandaag voor het eerst in ruim een maand weer bijeen. De deskundigen overleggen of het zinvol is om op meer plekken mondkapjes te dragen. Tot nu toe zagen het OMT en het kabinet daar weinig in, maar op aandringen van Kamerleden en enkele burgemeesters komt er nu toch een nieuw advies.

De laatste keer dat het OMT naar mondkapjes heeft gekeken was op 23 juni. "Er is nog onvoldoende wetenschappelijke onderbouwing om het gebruik van mondkapjes in de publieke ruimte te stimuleren", werd toen na afloop gezegd.

Een ander onderwerp in de OMT-vergadering is het testen van reizigers uit risicogebieden, ook als ze geen klachten hebben. Als dat standaard gebeurt, kan de quarantaineperiode mogelijk worden ingekort.

Het aantal coronabesmettingen in Nederland is de laatste weken aan het stijgen. Om 14.00 uur komt het RIVM met de nieuwe weekcijfers.

Bijna 50 besmettingen na uitvaart Zuid-Duitsland

In Duitsland zijn zeker 47 bezoekers van een uitvaart positief getest op het coronavirus. Bij de uitvaartdienst, die werd gehouden in een Turkse moskee, waren volgens de lokale autoriteiten meer dan honderd mensen. De dienst was al op 14 juli in Schwäbisch Gmünd, ten oosten van Stuttgart.

Op de uitvaart zouden ook gasten van buiten de regio zijn afgekomen. De betrokken moskee roept alle aanwezigen op om in quarantaine te blijven. De moskee is dicht.

Ook kinderen zijn bij de uitvaart besmet. Een kinderdagverblijf in Schwäbisch Gmünd is gesloten. Op een basisschool zijn ook tests afgenomen; medeleerlingen van een besmet kind bleken virusvrij. Voor de zekerheid worden de komende dagen meer tests gedaan.

Burgemeester Antwerpen: strikt handhaven

De aangescherpte coronamaatregelen in de provincie Antwerpen zullen in de stad Antwerpen "strikt worden gehandhaafd", heeft burgemeester Bart De Wever laten weten. Hij roept alle inwoners van de provincie op om de regels na te leven "en persoonlijke verantwoordelijkheid te nemen".

In een interview met de regionale zender ATV ging De Wever ook in op de mondkapjesplicht. Antwerpenaren moesten tot nu toe een mondkapje bij zich hebben en opzetten op drukke plekken. Straks moet overal in de publieke ruimte een mondkapje worden gedragen. "Dat heeft een handhavings-logica", zegt De Wever daarover. "Dat is gemakkelijker te handhaven. Je draagt het, of je draagt het niet. En dan ben je in overtreding." De Wever zag een algemene mondkapjesplicht eerst niet zitten, maar legt zich nu neer bij het besluit van de provincie.

Meer lezen over de nieuwe coronamaatregelen in Antwerpen? Een overzicht vind je via de link hieronder:

Barcelona naar code oranje, vluchten gaan door

Het belangrijkste coronanieuws van gisteravond was de aanscherping van het reisadvies voor Barcelona, van kleurcode geel naar oranje. Dat betekent dat vakantiereizen worden afgeraden.

Vanaf Schiphol vertrekken de komende dag zes vliegtuigen naar Barcelona: twee van KLM, twee van Transavia en twee van de Spaanse prijsvechter Vueling. Die vluchten gaan door.

Nieuw liveblog

Welkom in dit liveblog. Je kunt hier de hele dag al het coronanieuws volgen. De laatste ontwikkelingen van maandag kun je hier teruglezen.