liveblog
NOS NieuwsAangepast

22 militairen Oirschot in quarantaine • Zes coronapatiënten minder op IC

  • Het RIVM meldt 4 nieuwe coronadoden en 3 nieuwe ziekenhuisopnames. Er liggen nog 67 coronapatiënten op de IC.
  • Voor zover nu bekend is één persoon die aanwezig was bij de anti-racismedemonstratie op de Dam besmet met het coronavirus.
  • Denemarken opent 27 juni de grenzen voor de meeste EU-burgers.

Bewoners en familie verpleeghuizen dreigen met juridische stappen tegen staat

Sinds deze week zijn coronamaatregelen in verpleeghuizen verder versoepeld, maar sommige verpleeghuizen hebben nog een veel te strenge bezoekregeling, vinden bewoners. In Amsterdam daagt de cliëntenraad van verpleeghuis Vondelstede zorginstelling Amsta nu voor de rechter om soepelere regels af te dwingen.

Dezelfde cliëntenraad dreigt bovendien, samen met familieleden van bewoners van andere verpleeghuizen, de staat aan te klagen. Amsta en andere zorginstellingen zouden mensenrechten schenden, onder meer door bewoners niet toe te staan onbeperkt naar buiten te mogen.

Mondmaskers verplicht in Californië

Inwoners van de Amerikaanse staat Californië moeten op de meeste plaatsen buitenshuis mondmaskers gaan dragen. Dat heeft de gouverneur gezegd. Hij roept mensen op hun gezicht te bedekken bij het winkelen, in het openbaar vervoer en bij bezoek aan de dokter of de apotheek.

Tot nu toe was het dragen van een mondkapje vrijwillig, maar nu het aantal besmettingen oploopt wordt het een verplichting. Alleen sporten in de buitenlucht en eten in een restaurant mag zonder gezichtsbedekking.

Of en hoe het verbod zal worden gehandhaafd is niet bekendgemaakt.

Eerste ontmoeting Macron en Johnson op anderhalve meter

De Franse president Macron is in Londen om het Verenigd Koninkrijk officieel te bedanken voor de strijd tegen de nazi's in de Tweede Wereldoorlog. Het is het eerste fysieke bezoek van een Europese leider sinds de start van de pandemie, meldt de BBC. Macron bezocht Downing Street en bekeek daar wat historische kunststukken. Wel keurig op anderhalve meter afstand, al moet premier Johnson zichzelf daar wel af en toe aan herinneren:

  • Reuters
    President Macron begroet Prins Charles en zijn vrouw Camilla
  • Reuters
    Macron neemt afscheid van prins Charles met een buiging

Turkije scherpt coronamaatregelen weer aan

Omdat het dagelijkse aantal coronabesmettingen in Turkije weer omhooggaat, heeft de Turkse regering de maatregelen weer aangescherpt. Mondmaskers zijn nu ook verplicht op straat in de steden Istanbul, Ankara en Bursa. Eerder waren de maskers daar alleen verplicht in de supermarkt en in het openbaar vervoer.

En op 20 juni, de dag waarop middelbare scholieren hun eindexamen maken, geldt er een straatverbod voor alle mensen behalve de examenkandidaten.

Veel scholieren en studenten hoopten dat de examens zouden worden uitgesteld. Op sociale media voerden ze campagne om de examens te stoppen. Ze vinden het onverantwoord om zoveel scholieren bij elkaar in één ruimte te zetten. Maar de regering is van mening dat de examens moeten doorgaan.

Turkije begon op 1 juni met het versoepelen van de maatregelen. Reizen werd weer toegestaan en horeca mocht weer open. Twee weken later was een aanzienlijke stijging in het aantal besmettingen te zien. Gemiddeld komen per dag nu 1500 besmettingen bij.

10 miljard euro aan belastingen pas na oktober betaald

Zo'n 185.000 ondernemers hebben tot nu toe gebruikgemaakt van de mogelijkheid om het betalen van hun belasting uit te stellen. Ondernemers die hard getroffen zijn door de coronacrisis kunnen sinds maart uitstel aanvragen voor betaling van bijvoorbeeld de btw en loonheffingen.

Het kabinet geeft ondernemers tot 1 oktober extra de tijd. Uiteindelijk moet de belasting gewoon betaald worden, maar het kan ondernemers nu even lucht geven. Het merendeel van de 185.000 ondernemers vraagt uitstel aan voor een bedrag van minder dan 20.000 euro. In totaal gaat het om rond de 10 miljard euro dat later in de schatkist terechtkomt.

Jong en werkloos door de coronacrisis: 'Ik heb nu nog goede hoop'

Stefan werkte in de promotiesector, maar raakte zijn baan kwijt - ook al had hij een vast contract. Vol goede moed is hij nu aan het solliciteren, maar het is een spannende, onzekere tijd: "Wat als je nu drie maanden thuiszit?"

Jong en werkloos door de coronacrisis: 'Ik heb nu nog goede hoop'

22 militairen in quarantaine na coronaverdenking

22 militairen uit Oirschot zitten thuis in quarantaine in afwachting van de resultaten van een coronatest. Ook het overige personeel van de eenheid is preventief naar huis gestuurd. Ruim dertig militairen hebben milde klachten die mogelijk duiden op besmetting met het coronavirus. Inmiddels is van dertien militairen bekend dat zij niet besmet zijn. 22 anderen wachten nog op een testresultaat.

De thuisquarantaine moet de verspreiding van het coronavirus over de kazerne voorkomen. De militairen maken deel uit van de School Zuid, een initiële opleidingseenheid van de landmacht.

Ernst ziektebeloop covid-19 deels erfelijk bepaald

Uit genetisch onderzoek blijkt dat er plekken in het dna zijn die mede bepalen hoe ziek iemand wordt van een corona-infectie. Het UMCG, de Rijksuniversiteit Groningen en biobank Lifelines werkten mee aan dit internationale onderzoek.

De onderzoeksgroep heeft het dna en het ziektebeloop van grote aantallen Italiaanse en Spaanse covid-19 patiënten onderzocht. "Onze bijdrage was om de resultaten te repliceren, en inderdaad: ook wij vonden een verband tussen de ernst van het ziektebeloop van covid-19 en bepaalde plekken in het dna", vertelt onderzoeker Lude Franke van het UMCG.

Ook mensen met bloedgroep A zouden een hoger risico hebben om besmet te raken met het coronavirus en er na besmetting ernstiger ziek van worden.

De ontdekking kan volgens de onderzoekers bijdragen aan het ontwikkelen van een medicijn voor covid-19.

Eén besmetting na Damdemo: 'Maar ik zou grote evenementen echt nog niet doen'

Voor zover nu bekend is één persoon die bij de anti-racismedemonstratie op de Dam was besmet met het coronavirus. Het lijkt dus mee te vallen met het aantal besmettingen, maar experts waarschuwen: het kan de volgende keer wel misgaan en dan wordt het heel ingewikkeld om een uitbraak in de hand te houden.

Viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC vergelijkt het met een kansspel. "Hoe meer mensen dicht bij elkaar zijn, hoe groter de kans dat daar iemand tussen zit die wel ongemerkt de infectie heeft." Dat het nu met een sisser lijkt te zijn afgelopen is geen garantie dat zo'n grote bijeenkomst met mensen dicht op elkaar veilig is.

67 coronapatiënten op de IC

Er liggen 67 coronapatiënten op de intensive care. Dat zijn er 6 minder dan gisteren, blijkt uit de cijfers die het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding bijhoudt.

"De covid-bezetting in de ziekenhuizen wordt steeds lager. Ondertussen zijn er op vrij veel IC's helemaal geen coronapatiënten meer opgenomen", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Het aantal corona-opnames buiten de IC bedraagt 261. Dat zijn er 28 minder dan gisteren.

Steunpakket voor Spaanse toeristenindustrie

De Spaanse regering heeft aangekondigd 4,3 miljard euro te steken in het toerisme. Dit bedrag moet de voor het land cruciale sector helpen herstellen.

"Spanje stelt zich weer open voor toerisme", zei premier Sánchez bij de presentatie van het steunpakket. "En elke stap die we zetten zal veilig zijn."

Spanje is op Frankrijk na het meest bezochte land ter wereld met zo'n 80 miljoen toeristen per jaar.

Met het steunpakket wil de Spaanse regering onder andere de hypotheekkosten van bedrijven met maximaal een jaar opschorten. Ook kunnen de bedrijven in de sector het geld gebruiken om de coronamaatregelen uit te voeren, zoals het betalen voor schoonmaakkosten.

Vanaf 22 juni zal Spanje de grenzen weer openen voor buitenlandse reizigers.

VK stopt met ontwikkelen eigen corona-app

Groot-Brittannië stopt met het ontwikkelen van een eigen corona-app. De regering kondigde vandaag aan over te stappen op de technologie van Apple en Google. Deze bedrijven zeiden begin april dat ze gaan samenwerken om overheden te helpen bij het corona-onderzoek.

De Britse app werd al wel getest, maar bleek alleen te werken op toestellen die draaien op Android. De National Health Service verschoof de lancering van de app daardoor naar het eind van het jaar. Nu komt deze app dus helemaal niet meer op de markt.

Denemarken wil de grenzen heropenen

Op 27 juni zal Denemarken de grenzen weer openen voor de meeste EU-burgers. Mensen uit landen met minder dan twintig nieuwe gevallen per week per 100.000 inwoners zijn vanaf dat moment weer welkom. Op 25 juni wordt bekendgemaakt welke landen dit zijn, maar volgens de Deense regering gaat het om de meeste landen in het Schengengebied. Alleen reizigers uit Zweden en Portugal zijn nog niet welkom.

Ook Nederlanders zouden volgens deze rekenmethode dus weer welkom zijn. Momenteel is het Nederlandse reisadvies voor Denemarken nog oranje. Niet omdat er in het land nog veel besmettingen zijn, maar omdat Nederlanders tot nu toe niet welkom zijn.

Boekingen cruises trekken weer wat aan

De meeste cruisemaatschappijen starten pas vanaf september of oktober de reizen weer op, maar een grote aanbieder van dit soort reizen ziet het aantal boekingen alweer groeien. "Sinds de branche in maart op slot ging, hebben we twee maanden lang geen enkele nieuwe boeking gehad", zegt Patrick Cépèro, verantwoordelijk voor cruise-aanbieders Cruisewinkel, Cruise Travel en Zeetoers, tegen persbureau ANP. "Nu merken we dat het vertrouwen in de markt toeneemt, en krijgen we dagelijks tientallen nieuwe boekingen binnen."

Het aantal boekingen is nog lang niet op het niveau van voor de coronacrisis. Ook krijgt het bedrijf voornamelijk reserveringen binnen voor reizen binnen Europa.

Aan het begin van de epidemie raakten op meerdere cruiseschepen mensen besmet met het coronavirus. Daardoor mochten de schepen vaak niet meer aanmeren op de plaats van bestemming.

Kamerleden twijfelen, maar volgens de minister is vliegen verantwoord

In de Tweede Kamer leven nog steeds veel vragen over de risico's van vliegen in coronatijd. In een overleg met minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat bleek dat veel Kamerleden niet begrijpen dat voor luchtvaartmaatschappijen andere eisen gelden dan voor openbaarvervoerbedrijven.

Kamerleden van D66, ChristenUnie, GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren wezen erop dat het RIVM-advies om vliegen toe te staan niet is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Maar Van Nieuwenhuizen is ervan overtuigd dat het veilig is.

RIVM: 3 opnames en 4 doden erbij

Het RIVM heeft bekendgemaakt dat er vier nieuwe doden zijn gemeld als gevolg van het coronavirus. Gisteren was de toename ook vier. Het totaal staat nu op 6078 doden.

Verder zijn er drie nieuwe meldingen van mensen die opgenomen zijn (geweest) in het ziekenhuis. Daarmee staat het totale aantal ziekenhuisopnames volgens het RIVM op 11.835.

Ook zijn er 132 positieve testen bij gekomen, wat het totaal op 49.319 brengt.

Deze maand wordt er meer getest door de openstelling van de speciale coronalijn 0800-1202, die mensen kunnen bellen voor een coronatest.

Hele flat in quarantaine in Göttingen

In de Duitse plaats Göttingen moeten alle 700 bewoners van een flatgebouw in quarantaine. Dat is besloten omdat ongeveer honderd mensen positief hebben getest op het coronavirus.

In de flat van achttien verdiepingen waren aanvankelijk twee besmettingen vastgesteld. Daarop besloot de gemeente alle bewoners te laten testen. Veel mensen bleken toen eveneens te zijn besmet.

'Nederlanders zijn in coronacrisis meer gaan lezen dan netflixen'

De helft van alle volwassenen las tijdens de coronacrisis een boek, blijkt uit een consumentenonderzoek in opdracht van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). "We zijn verhoudingsgewijs zelfs meer gaan lezen dan netflixen", weet directeur Eveline Aendekerk.

Fysieke boekhandels profiteerden niet van de toename. Zij leden een omzetverlies van 24 procent. "Dat is 15 miljoen euro, heel zorgwekkend", zegt Aendekerk.

President Zuid-Afrika: golf aan vrouwenmoorden sinds versoepeling

Sinds de versoepeling van de coronamaatregelen in Zuid-Afrika ruim twee weken geleden zijn 21 vrouwen en kinderen vermoord. Volgens president Ramaphosa is er een verband met alcoholgebruik. Hij sprak in een televisietoespraak van "een oorlog tegen vrouwen en kinderen".

Tijdens de strenge lockdown van eind maart tot 1 juni was het verboden om alcoholische drank te verkopen. Volgens de regering gingen de misdaadcijfers in die maanden sterk omlaag. De afgelopen weken mag er wel weer drank worden verkocht en dat is volgens de politie en de regering te merken. Veel moorden en andere gewelddadigheden worden gepleegd door beschonken daders.

De president riep Zuid-Afrikanen op bij zichzelf te rade te gaan hoe ze omgaan met alcohol. Hij zei dat het land nu te maken met twee epidemieën: corona en geweld tegen vrouwen en kinderen.

Restaurants

Ramaphosa maakte in dezelfde toespraak bekend dat restaurants, bioscopen en hotels weer open mogen en dat kappers en schoonheidsspecialisten weer aan de slag kunnen. De oppositie heeft daar met gemengde gevoelens op gereageerd. Verschillende partijen vinden het te vroeg.

Het aantal besmettingen loopt in Zuid-Afrika nog altijd in hoog tempo op. Volgens officiële cijfers zijn tot nu toe 80.412 mensen besmet en zijn 1674 mensen overleden. Ramaphosa zei dat de regering het desondanks belangrijk vindt om de regels verder te versoepelen om zo een half miljoen mensen weer aan de slag te krijgen.

Minder mensen in verpleeghuizen en gehandicaptenzorg

Het aantal mensen dat recht heeft op langdurige zorg in bijvoorbeeld een verpleeghuis of gehandicaptenzorg is in de coronacrisis sterk afgenomen, blijkt uit cijfers van het Centrum Indicatiestelling Zorg.

De cijfers, die zijn gepubliceerd in een rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit, tonen dat een week na instelling van de 'intelligente lockdown' het aantal mensen voor wie een indicatie werd afgegeven voor deze zorg sterk daalde. Tegelijk verdubbelde het aantal sterfgevallen in zowel de verpleeghuizen als in de gehandicaptenzorg in vergelijking met de weken voor de crisis. Zo overleden er tussen 9 maart en 24 mei ruim 5200 meer mensen dan werd verwacht.

Het sterftecijfer lag daardoor ruim een maand lang hoger dan het aantal nieuwe indicaties in de langdurige zorg, met als resultaat dat er nu bijna 2500 mensen minder in de langdurige zorg zitten dan voor de crisis. Hoeveel van de overledenen waren besmet met het coronavirus is niet bekend.

'Studenten echt niet in het weekend naar college'

Minister Van Engelshoven van Onderwijs wil een misverstand ophelderen. Ze wil helemaal niet dat studenten de komende tijd colleges moeten volgen in het weekend en de avond. Gisteravond ontstond onder meer op Twitter onrust over een bericht dat de minister dat zou willen. Vanwege het coronavirus is er minder plaats in het openbaar vervoer en studenten zouden hun studievertraging dan in de avonduren of het weekend kunnen inhalen.

Van Engelshoven zegt ongelukkig te zijn over het bericht, dat was gebaseerd op een brief die ze naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. "Ik vind het helemaal niet wenselijk dat studenten in de avond en in het weekend aan de slag moeten", zei ze vandaag in de Kamer. De werkdruk van docenten is al groot genoeg, vindt zij.

In de brief schreef de minister wel dat ze onderwijs op ongebruikelijke tijden niet gaat belemmeren als de instellingen, de studenten en de leraren het zelf graag willen. Studenten moeten wel zo veel mogelijk les volgen tussen 11.00 en 15.00 uur, omdat anders het openbaar vervoer in de spits te druk wordt.

Eén Dam-demonstrant heeft coronavirus

Voor zover nu bekend is één persoon die aanwezig was bij de antiracismedemonstratie op de Dam besmet met het coronavirus. De betreffende patiënt had op het moment van de betoging geen klachten en was niet besmettelijk, zegt de Amsterdamse GGD. Het is onduidelijk waar hij of zij het virus heeft opgelopen.

Wethouder Kukenheim maakte de stand van zaken van het onderzoek bekend in de gemeenteraad. Het is nu ruim twee weken na de betoging, waarbij veel meer mensen aanwezig waren dan toegestaan. Achteraf werd gevreesd dat de demonstratie een nieuwe bron van coronabesmettingen zou zijn. Eerder deze week meldde de GGD al dat daarvan geen sprake bleek te zijn.

Napolitanen negeren social distancing na bekerwinst

De bekerwinst van voetbalclub Napoli heeft gisteravond in de Zuid-Italiaanse stad Napels geleid tot een volksfeest. Op foto's is te zien dat de supporters het daarbij niet nauw namen met de regels voor social distancing.

  • EPA
  • EPA
  • Reuters
    Ook de spelers negeerden de regels

In de finale van de Coppa Italia was Napoli gisteravond na strafschoppen te sterk voor Juventus. De stand na 120 minuten was 0-0. Het betekende de zesde bekerwinst voor de Napolitanen.

'Mensen rijden weer evenveel, maar files blijven uit'

Nederlandse automobilisten rijden weer bijna evenveel als voor de coronacrisis, maar het aantal files ligt ver onder het oude niveau. Dat schrijft het AD op basis van gegevens van verkeersapp Flitsmeister.

Het aantal gereden kilometers stortte medio maart in, na de afkondiging van de 'intelligente lockdown'. De afgelopen tijd gingen mensen weer meer de weg op. Vorige week werden volgens Flitsmeister meer autokilometers gereden dan in de week van 9 tot 16 maart. Vergeleken met een jaar geleden was de drukte vorige week 90 procent.

Dat het aantal files achterblijft, komt door het feit dat mensen beter verspreid over de dag de weg op gaan, bevestigt de ANWB tegen het AD. Met name in de ochtendspits zijn er minder files. De avondspits is wel al deels terug.

Kazakse leider Nazarbajev (79) besmet

Noersoeltan Nazarbajev, al bijna dertig jaar aan de macht in Kazachstan, is besmet met het coronavirus. Volgens een mededeling van het staatspersbureau is de 79-jarige Nazarbajev in isolatie geplaatst en kan hij zijn werkzaamheden blijven uitvoeren. "Er zijn geen redenen voor paniek", staat in de verklaring.

Nazarbajev werd in 1991 president van Kazachstan en trad vorig jaar tot ieders verrassing af ten gunste van een vertrouweling. Hij is nog wel voorzitter van de nationale veiligheidsraad en leider van de regeringspartij, waardoor hij in feite nog alle touwtjes in handen heeft.

'Woningbouwalliantie' wil miljarden van kabinet

Zeventien organisaties die betrokken zijn bij de huizenmarkt hebben een plan geschreven dat de bouwsector overeind moet houden. Het idee is dat een scenario als in de kredietcrisis van ruim tien jaar geleden moet worden voorkomen. Daarvoor is dan wel miljardensteun nodig van het Rijk, zegt de 'Woningbouwalliantie'.

In het plan, dat de alliantie vandaag aanbiedt aan de Tweede Kamer, wordt gepleit voor het bouwen van zeker 90.000 woningen per jaar tot 2030. Een investeringsimpuls van het Rijk zou enerzijds de klap moeten opvangen die de coronacrisis veroorzaakt en anderzijds het structurele woningtekort moeten bestrijden.

Qantas schrapt internationale vluchten tot eind oktober

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas Airways schrapt ook de komende vier maanden vrijwel alle internationale vluchten. Tot eind oktober zullen er alleen toestellen vliegen tussen Australië en Nieuw-Zeeland.

Het besluit volgt op de mededeling van de Australische regering dat het luchtruim voor internationale vluchten waarschijnlijk dichtblijft tot ergens in 2021. Een uitzondering wordt daarbij gemaakt voor Nieuw-Zeeland, aangezien beide landen nog maar weinig coronabesmettingen tellen.

Nu de binnenlandse coronabeperkingen langzamerhand worden versoepeld, voert Qantas het aantal vluchten binnen Australië op. Het bedrijf is net als andere grote internationale luchtvaartmaatschappijen hard getroffen door de coronacrisis. 20.000 van de 30.000 werknemers zijn op tijdelijk verlof gestuurd.

'Nederland laat Europees geld voor voedselbanken onbenut'

Een Europees fonds, onder meer bedoeld ter ondersteuning van voedselbanken, blijft al jaren onbenut, zeggen CDA en ChristenUnie. Juist omdat de voedselbanken de komende tijd een grote aanloop verwachten, is het volgens die partijen hoog tijd dat Nederland gebruik gaat maken van dat subsidiegeld.

Staatssecretaris Van Ark stelt zich op het standpunt dat Nederland minimaal gebruik moet maken van Europees subsidiegeld en weigert er dus aanspraak op te maken. Het CDA en de ChristenUnie vinden dat dat anders moet. "Er komt een economische crisis aan, we verwachten dat voedselbanken meer dan ooit nodig zijn, dus het is nu tijd om te handelen", zegt CU-Kamerlid Bruins.

De voedselbanken zelf zitten in elk geval om het geld te springen, want dat zij het door de coronacrisis een stuk drukker gaan krijgen, lijkt wel vast te staan. Vicevoorzitter Hillemans van Voedselbanken Nederland zegt rekening te houden met een groei van 50 procent.

Rode Kruis deelde ruim 10.000 voedselpakketten uit

Het Rode Kruis heeft sinds half mei ruim 10.000 voedselpakketten uitgedeeld aan mensen die door de coronacrisis hard zijn getroffen. De hulporganisatie kreeg daarbij hulp van onder meer boeren, die door de crisis hun voedsel niet konden afzetten.

De afgelopen weken zijn ruim 12.000 kilo Nederlandse aardappelen en appels geleverd, ruim 8000 kilo komkommers, 5000 kilo uien, meer dan 11.000 broden en 70.000 eieren. Met een voedselpakket kunnen zo'n drie warme maaltijden worden gemaakt voor twee personen. Het uitdelen van de pakketten gaat de komende tijd door, meldt het Rode Kruis.

Iets minder nieuwe WW-uitkeringen in mei

In mei is het aantal mensen met een WW-uitkering gestegen met 42.000. Dat is minder dan de 74.000 die in april bij het UWV aanklopten voor een werkloosheidsuitkering. In totaal zitten 301.000 mensen in de WW.

"De heftigheid van het eerste moment ligt achter ons", zegt Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie bij het UWV. "Maar dat betekent niet dat de piek al is geweest. Want we weten niet wat er nog op ons afkomt, zeker als de steunmaatregelen van de overheid over een paar maanden aflopen."

'Vanaf dit najaar golf aan faillissementen'

Vanaf dit najaar komt er een golf aan faillissementen, denkt kredietverzekeraar Coface. Uit berekeningen van het bedrijf waarover Trouw schrijft, komt naar voren dat in anderhalf jaar tijd bijna 8000 ondernemingen zullen omvallen. Vorig jaar gingen minder dan 4000 bedrijven failliet.

Coface baseert de verwachting op de gegevens van bedrijven en de overheidssteun. De versoepelingen van de coronamaatregelen verbeteren de vooruitzichten nauwelijks, blijkt uit de berekeningen. De verloren inkomsten van de afgelopen maanden gaan de bedrijven nooit meer inhalen.

De kredietverzekeraar verwacht vooral faillissementen in de sectoren horeca, toerisme, detailhandel en transport.

'Als we volhouden, is tweede golf niet waarschijnlijk'

De eerste golf van coronabesmettingen is in Nederland achter de rug. In Nieuwsuur ging het gisteravond over een eventuele tweede golf. Frits Rosendaal, hoofd klinische epidemiologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum, noemde dat een terechte angst.

Hij legde uit dat vaak wordt teruggegrepen op de Spaanse griepepidemie van 1918-1919. Daar waren de tweede en zelfs derde golf ernstiger dan de eerste. "Men deed toen weinig, omdat men niet eens wist dat er virussen bestonden. Maar nu doen we wel wat. Als we de maatregelen op een of andere manier vol weten te houden, lijkt me een tweede golf niet waarschijnlijk."

Argentijnse president in quarantaine

De Argentijnse president Alberto Fernández is in quarantaine gegaan. Het gaat om een vrijwillige isolatie naar aanleiding van meerdere coronabesmettingen onder politici.

In Argentinië zijn ruim 35.000 besmettingen geregistreerd. 913 Argentijnen zijn overleden aan het covid-19-virus.

Kritiek op hygiëne versmarkten na nieuwe besmettingen in Peking

In Peking zijn 21 nieuwe besmettingen geregistreerd. Gisteren meldde de Chinese hoofdstad nog 31 nieuwe gevallen. Na een lange periode zonder coronabesmettingen in Peking hebben onlangs tientallen mensen het virus opgelopen, vermoedelijk op een versmarkt.

Naar aanleiding van de besmettingen zegt de Chinese Communistische Partij dat versmarkten veel beter op de hygiëne moeten letten. "De epidemie is een spiegel, die niet alleen de smerige aspecten van versmarkten laat zien, maar ook de slechte manier waarop de markten worden geleid", schrijft een commissie van de partij in een rapport.

Trump: geen nieuwe lockdown

De Amerikaanse president Trump zegt dat er geen nieuwe lockdown komt, ondanks de toename van het aantal coronabesmettingen in meerdere staten.

"We zullen het land niet opnieuw afsluiten. Dat hoeven we niet te doen", zei Trump in een interview met tv-zender Fox News.

25 nieuwe besmettingen in Suriname

In Suriname zijn in een dag 25 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. De overheidssite over corona meldt nu 261 positieve tests.

Het is niet duidelijk waar de nieuwe gevallen vandaan komen. Eerdere besmettingen kwamen vooral doordat mensen illegaal de grens passeerden.

Zes Surinamers zijn aan het virus overleden. 48 coronapatiënten zijn inmiddels hersteld. 361 mensen zitten in quarantaine omdat ze contact hadden met een coronapatiënt of vanwege een buitenlandse reis.

Liveblog geopend

Welkom op het liveblog met het belangrijkste coronanieuws van donderdag 18 juni. Het liveblog van gisteren is hier terug te lezen.