Tokio 2020: in zeven dagen van 'geen reden verandering' naar 'uitgesteld'
Na snel toenemende kritiek van sportbonden en sporters zijn de Olympische Spelen van Tokio officieel uitgesteld. Vanwege het coronavirus was een normaal aanloop naar het toernooi onmogelijk. En de onzekerheid over het verloop van het virus is te groot.
Aanvankelijk wilde de organisatie niets weten van uitstel of een totale afgelasting. Maar toen de kritiek toenam op de houding van het Internationaal Olympische Comité (IOC) en steeds meer grote landen zich terugtrokken, ging de Japanse organisatie en het IOC dinsdag toch overstag.
Een chronologische terugblik op zeven hectische dagen: van stelligheid, via koppigheid naar uitstel.
Dinsdag 17 maart: geen reden drastische veranderingen
Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) ziet geen reden drastische veranderingen aan te brengen voor de Olympische Spelen in Tokio.
Ondanks de wereldwijde verspreiding van het coronavirus blijft het IOC vasthouden aan de oorspronkelijke data van het sportevenement. De Spelen staan van 24 juli tot en met 9 augustus op het programma. De Paralympics zijn van 25 augustus tot en met 6 september.
Allerlei olympische kwalificatietoernooien zijn geschrapt of uitgesteld. Het IOC verklaart dat er wijzigingen in het kwalificatietraject worden aangebracht, zonder daarover in detail te treden. "Het bestuur van het IOC moedigt alle atleten aan om door te gaan met hun voorbereidingen op de Olympische Spelen van Tokio 2020."
Dinsdag 17 maart: interne kritiek op IOC
Het Internationaal Olympisch Comité riskeert de gezondheid van sporters door ze midden in deze corona-pandemie door te laten trainen voor de Spelen in Tokio. Dat vindt regerend olympisch kampioen polsstokhoogspringen Katerina Stefanidi.
"Er wordt niets uitgesteld, niets afgelast. Het IOC speelt met onze gezondheid", laat de Griekse atlete weten. Ze is kandidaat om gekozen te worden in de atletencommissie van het IOC. "Ik neem nu misschien risico's die ik niet zou nemen als ik wist dat er een plan B was."
Donderdag 19 maart: Japanse minister van sport wil niks weten van afgelasting
Vrijwel alle sportcompetities- en evenementen liggen voorlopig stil, maar de Japanse minister van Sport wil nog niks weten van een afgelasting of verplaatsing van de Olympische Spelen die komende zomer in Tokio worden gehouden.
"We blijven ons voorbereiden, zodat de Spelen gehouden kunnen worden", aldus Seiko Hashimoto. "Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zal alle facetten en meningen meewegen bij het nemen van een beslissing, maar voor de regering verandert er niks. Wij blijven samenwerken met het IOC, het organisatiecomité en de stad Tokio. We zullen hun beslissingen volgen."
Vrijdag 20 maart: grote verschillen in trainingsmogelijkheden
Niet alleen het doorgaan van de Olympisch Spelen in Tokio houdt de gemoederen bezig. Ook over de grote verschillen tussen alle trainingsmogelijkheden in de diverse landen wordt veel gediscussieerd.
"Er zijn grote verschillen tussen de diverse landen. Dat hoort niet bij de sport", zegt Maurits Hendriks, technisch directeur van het NOC*NSF vrijdagochtend.
Vrijdag 20 maart: 'Uiterlijk zestig dagen voor de start Spelen beslissen'
Maurits Hendriks praat over uitstel van de Spelen. Uiterlijk zestig dagen voor de start van de Spelen in Tokio wordt waarschijnlijk besloten of de Spelen wel of niet doorgaan vanwege het coronavirus. Dat vertelt Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF in het programma Spraakmakers op NPO Radio 1.
"Er komt een moment dat iemand op de knop moet drukken: gaat het door of niet vanwege alle consequenties?" Dat het beslismoment zo'n zestig dagen voor aanvang ligt, is nog niet officieel bevestigd. "Maar dit is wat wij nu hebben begrepen", aldus Hendriks, die benadrukt dat alles wel in het juiste perspectief moet worden gezien door alles wat er nu gaande is in de wereld.
Vrijdag 20 maart: duidelijkheid over kwalificatietoernooien
In de eerste week van april moet er duidelijkheid zijn of en waar er nog kwalificatietoernooien voor de Olympische Spelen in Tokio zullen plaatsvinden. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) wil dat in die periode van de internationale sportfederaties weten. Sportkoepel NOC*NSF heeft bij het IOC aangegeven daar eerder duidelijkheid over te willen hebben.
Technisch directeur Maurits Hendriks voorziet dat door het dodelijke coronavirus over de hele wereld geen kwalificatie-evenementen meer gehouden kunnen worden.
Vrijdag 20 maart: turnster Wevers spreekt zich als eerste uit
Sanne Wevers, olympisch kampioene turnen op de balk, zet grote vraagtekens bij de stelligheid waarmee het IOC aan het doorgaan van de Olympische Spelen van deze zomer in Tokio vasthoudt.
"De uitspraak 'Het gaat gewoon door' is wel in groot contrast met wat er op dit moment gaande is. Niet zo'n hele slimme uitspraak", stelt Wevers op de dag dat er in haar huis een balk wordt gebracht om te kunnen blijven trainen.
"Ik denk dat heel veel atleten nu hopen dat het uitgesteld wordt. Ook mijn eigen gevoel zegt, dat, als dit nog lang gaande is, het voor niemand prettig is als de Spelen doorgaan", vervolgt Wevers. "Op één staan gezondheid en veiligheid."
Zaterdag 21 maart: roep om uitstel van Spelen wordt steeds luider
De roep om uitstel van de Olympische Spelen in Tokio wordt steeds luider. Vrijdag riep onder meer de Amerikaanse zwembond het IOC (Internationaal Olympisch Comité) op de Spelen met een jaar uit te stellen. Zaterdag sluit de Amerikaanse atletiekbond zich daarbij aan.
Ook het Braziliaans olympisch comité ziet het niet zitten dat de Spelen in juli en augustus van dit jaar gehouden worden, vanwege "de moeilijkheden voor atleten om op topniveau te kunnen presteren".
Voorzitter Thomas Bach van het IOC zal er echter alles aan blijven doen om te zorgen dat de Spelen volgens planning doorgaan. "Want als we de Spelen moeten afgelasten, zou dat de olympische droom van 11.000 atleten en 206 nationale olympische comités bruut verstoren", zegt hij in de Duitse media. "Annuleren zou ook een oneerlijke oplossing zijn."
Zondag 22 maart: IOC gaat voor het eerst serieus kijken naar uitstel
Nu het coronavirus zich wereldwijd rap blijft verspreiden, gaat het International Olympisch Comité voor het eerst serieus kijken of de Spelen van Tokio verzet moeten worden. Die wens was er al langer vanuit de sportwereld.
"We zijn ervan overtuigd dat we deze discussie binnen vier weken kunnen afronden. Over een aantal kritieke locaties voor de Spelen kunnen we misschien niet meer beschikken", stelt het IOC in een verklaring.
Maandag 23 maart: Japanse premier Abe ziet uitstel als optie
Voor het eerst laat de Japanse premier Shinzo Abe weten dat uitstel van de Olympische Spelen van Tokio een optie is.
Dat kan volgens Abe 'onvermijdelijk' worden als de uitbraak van het coronavirus het onmogelijk maakt het evenement in zijn 'volledige vorm' te houden. "Als dat moeilijk wordt, hebben we misschien geen andere keus dan te overwegen de Spelen uit te stellen", aldus Abe.
Maandag 23 maart: geen Canadese en Australische sporters naar Tokio
Als de Olympische Spelen niet verzet worden, doen er geen Canadese en Australische sporters mee in Tokio komende zomer. Dat hebben de sportkoepels van beide landen bekendgemaakt.
Verschillende nationale sportkoepels en sportbonden, zoals de Nederlandse wielerbond KNWU en de Amerikaanse atletiek- en zwembond, riepen afgelopen weekeinde om uitstel van de Spelen, net als het Braziliaanse Olympisch Comité.
Maandag 23 maart: 80 procent ondervraagde atleten wil uitstel
Een grote meerderheid van de atleten die zijn aangesloten bij de Athletics Association van tweevoudig olympisch kampioen Christian Taylor vindt dat de Olympische Spelen moeten worden uitgesteld. De Amerikaanse hink-stap-springer, ook viervoudig wereldkampioen, hield een enquête onder ruim 4.000 atleten.
Bijna 80 procent is van mening dat de Spelen van Tokio 2020 niet komende zomer moeten worden gehouden, maar op een later moment. Op de vraag of de Spelen helemaal afgelast moeten worden, antwoordde 22 procent bevestigend.
Van de ondervraagde atleten zegt 87 procent dat hun voorbereiding op het evenement is verstoord als gevolg van het coronavirus, dat zich over de hele wereld heeft verspreid.
Dinsdag 24 maart: Het IOC besluit om de Olympische Spelen uit te stellen
Na crisisoverleg tussen Bach en de Japanse premier Abe is besloten om de Olympische Spelen van 2020 met een jaar uit te stellen.
"Op basis van informatie van de wereldgezondheidsorganisatie hebben de Japanse premier Shinzo Abe en IOC-voorzitter Thomas Bach geconcludeerd dat de Spelen moeten worden verplaatst naar een datum na 2020, maar niet later dan de zomer van 2021", schrijft het IOC.