Tokio
NOS Sport

Interne kritiek op besluit IOC over Tokio: 'Ze spelen met onze gezondheid'

Het Internationaal Olympisch Comité riskeert de gezondheid van sporters door ze midden in deze corona-pandemie door te laten trainen voor de Spelen in Tokio. Dat vindt regerend olympisch kampioen polsstokhoogspringen Katerina Stefanidi.

"Er wordt niets uitgesteld, niets afgelast. Het IOC speelt met onze gezondheid", laat de Griekse atlete weten. Ze is kandidaat om gekozen te worden voor de atletencommissie van het IOC. "Ik neem nu misschien risico's die ik niet zou nemen als ik wist dat er een plan B was."

IOC wil van geen wijken weten

Het IOC herhaalde dinsdag nog maar eens de Spelen in Tokio komende zomer vooralsnog 'gewoon' doorgaan. Er komen wel wijzigingen in het kwalificatietraject, maar daarover trad het IOC niet in detail.

Japanse premier Abe blijft positief over doorgang Spelen

Ook de Canadese oud-ijshockeyster Hayley Wickenheiser, viervoudig olympisch kampioene en sinds 2014 nota bene lid van de atletencommissie van het IOC, kan de olympische federatie zijn standpunt niet langer volhouden.

"Iedereen kijkt uit naar de Spelen: fans, atleten, media, tv-kijkers, sponsors en marketeers. Het is het grootste sportevenement ter wereld en het zou iets geweldigs moeten zijn om naar uit te kijken", schrijft de 41-jarige Wickenheiser op Twitter.

"Maar deze crisis is groter dan de Spelen. Atleten kunnen niet trainen. Toeschouwers kunnen niet reizen. Dat het IOC met zoveel overtuiging volhoudt dat het gewoon doorgaat, is vanuit menselijk oogpunt ongevoelig en onverantwoord. We weten niet eens wat er in de komende 24 uur gebeurt, laat staan in de komende drie maanden."

Het olympisch comité van Spanje, dat zwaar is getroffen door het coronavirus, pleit voor uitstel van de Spelen. Voorzitter Alejandro Blanco benadrukt dat de Spaanse sporters nu niet eens kunnen trainen. "Het wordt daardoor een ongelijke strijd op de Spelen."

Vorige week werd in het oude Olympia de olympische vlam ontstoken. De traditionele ceremonie in Griekenland vond plaats zonder publiek. Er waren alleen hoogwaardigheidsbekleders en een aantal journalisten aanwezig.

Olympische vlam ontstoken zonder publiek

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl