NOS Sport

Japanse minister van Sport: 'Blijven ons voorbereiden op de Spelen'

Japanse minister van Sport: 'Blijven ons voorbereiden op de Spelen'

Vrijwel alle sportcompetities- en evenementen liggen voorlopig stil vanwege de uitbraak van het coronavirus, maar de Japanse minister van Sport wil nog niks weten van een afgelasting of verplaatsing van de Olympische Spelen die komende zomer in Tokio worden gehouden.

"We blijven ons voorbereiden, zodat de Spelen gehouden kunnen worden", aldus Seiko Hashimoto. "Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zal alle facetten en meningen meewegen bij het nemen van een beslissing, maar voor de regering verandert er niks. Wij blijven samenwerken met het IOC, het organisatiecomité en de stad Tokio. We zullen hun beslissingen volgen."

De gouverneur van Tokio, Yuriko Koike, vindt het nog niet het moment om over een afgelasting te praten. Ook over een Spelen zonder publiek wordt in de Japanse hoofdstad nog niet nagedacht. "Het is nog te vroeg om een moment vast te stellen waarop we de knoop moeten doorhakken."

'De Spelen moeten eerlijk zijn'

De voorzitter van het Spaans Olympisch Comité (COE), Alejandro Blanco, vroeg woensdag om uitstel van de Spelen. De maatregelen om het coronavirus tegen te gaan in Spanje, maken het voor de Spaanse atleten momenteel onmogelijk om te trainen.

"We zijn nu op het punt gekomen dat onze atleten zich niet meer optimaal kunnen voorbereiden, tenzij de medische situatie heel snel zou veranderen", aldus Blanco. "De Spelen moeten eerlijk zijn. Alle atleten moeten zich op dezelfde manier kunnen voorbereiden."

Spaans Olympisch Comité vraagt om uitstel: 'De Spelen moeten eerlijk zijn'

Kaori Yamaguchi, bestuurslid van het Japans Olympisch Comité, sluit zich aan bij Blanco. Ze vindt dat door de wereldwijde maatregelen tegen verspreiding van het nieuwe coronavirus de atleten zich niet meer op een gedegen wijze kunnen voorbereiden en vraagt om uitstel van de Spelen.

"Voor zover ik kan overzien zijn atleten in de Verenigde Staten en Europa niet in staat normaal te trainen en hun kwalificatiewedstrijden af te werken", zei Yamaguchi, die op persoonlijke titel sprak. "Dat maakt het voor hen onmogelijk om goed voorbereid aan de start te verschijnen, met alle risico's van dien."

'IOC speelt met onze gezondheid'

Het IOC krijgt ook veel kritiek van atleten. Onder anderen regerend olympisch kampioen polsstokhoogspringen Katerina Stefanidi vindt het niet verantwoord om de Spelen door te laten gaan. "Er wordt niets uitgesteld, niets afgelast. Het IOC speelt met onze gezondheid. Ik neem nu misschien risico's die ik niet zou nemen als ik wist dat er een plan B was."

De Olympische Spelen moeten op 24 juli geopend worden. Dat is ook het moment dat de olympische vlam het olympisch stadion van Tokio binnengedragen moet worden. De vlam is donderdag in de Griekse hoofdstad Athene overhandigd aan het organisatiecomité van de Spelen. Daar was geen publiek bij aanwezig.

Olympische vlam officieel overgedragen aan Tokio, maar zonder publiek

Ook Hashimoto moest deze ceremonie aan zich voorbij laten gaan. "Maar ik kijk ernaar uit dat de vlam naar Japan komt zoals gepland. Ik ben van plan om bij de aankomstceremonie te zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl