Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF ANP

Uiterlijk zestig dagen voor de start van de Olympische Spelen in Tokio wordt waarschijnlijk besloten of de Spelen wel of niet doorgaan vanwege het coronavirus. Dat vertelde Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF in het programma Spraakmakers op NPO Radio 1.

"Er komt een moment dat iemand op de knop moet drukken: gaat het door of niet vanwege alle consequenties?" De beslissing van zo'n zestig dagen is nog niet officieel bevestigd. "Maar dit is wat wij nu hebben begrepen", aldus Hendriks, die benadrukte dat alles wel in het juiste perspectief moet worden gezien door alles wat er nu gaande is in de wereld.

"Het is op dit moment moeilijk om over zaken als sport na te blijven denken en antwoorden te geven. Vandaag zijn er weer heel veel slachtoffers van het coronavirus te betreuren. Alle topsporters dragen de mensen een warm hart toe en hun gedachten gaan ook uit naar de slachtoffers, hun familieleden en de mensen in de zorg."

'Beslissing over doorgaan Olympische Spelen ligt zestig dagen voor start'

De Olympische Spelen in Tokio beginnen op 24 juli, wat zou betekenen dat er uiterlijk eind mei een beslissing zal komen. Hendriks benadrukte dat er wereldwijd nog geen consensus is over het wel of niet door laten gaan van de Spelen.

"Er zijn veel verschillende scenario's, maar kun je überhaupt nog zeggen dat er een situatie is waarin sporters wereldwijd een gelijke kans hebben? Er zijn grote verschillen tussen landen, maar er zijn ook grote zorgen over bijvoorbeeld het vasthouden van het antidopingbeleid."

De kwalificatiemomenten voor Tokio zijn voor Hendriks 'een gepasseerd station'. "Dat hebben we het IOC ook laten weten. Ik ben bang dat de beslissingen nu achter de vergadertafel zullen worden genomen."

Formeel is er geen besluit door NOC*NSF genomen dat Nederlandse sporters niet meer kunnen kwalificeren, maar in de praktijk zal het heel lastig worden om die kans nog te bieden.

Erg ingewikkeld

"De vliegtuigen staan aan de grond, het Schengengebied is dicht, er zijn grote reisbeperkingen en geen land zal zijn vinger opsteken om kwalificatietoernooien te organiseren. Dat is de realiteit", zegt de technisch directeur van NOC*NSF. "Als je dit weet is het wel erg ingewikkeld om nog kwalificaties te verwachten die in wedstrijdverband besloten kunnen worden."

STER reclame