'Kwalificatie voor de Spelen liefst niet aan vergadertafel beslissen'
Het coronavirus heeft grote invloed op de sportwereld. Veel competities zijn afgelast of stilgelegd, waardoor het voor de sporters met een olympische droom onduidelijk is of en hoe ze zich nog kunnen plaatsen voor de Spelen van komende zomer in Tokio.
Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft al aangegeven dat er niet aan de vergadertafel besloten moet worden welke sporters naar de Olympische Spelen gaan, maar dat de kwalificatie in een competitieomgeving moet plaatsvinden. Maurits Hendriks, technisch directeur van sportkoepel NOC*NSF, vindt dat een goed streven.
"Maar de vraag is hoe haalbaar het is", aldus Hendriks zondag in de Studio Sport-uitzending over de gevolgen van het coronavirus op de sportwereld. "De deadlines voor plaatsing zullen flexibeler worden, maar de vraag is of we het probleem daarmee echt oplossen."
Zo snel mogelijk duidelijkheid
Judoka Henk Grol denkt dat het nu heel lastig wordt om te kunnen pieken op het juiste moment. "Je kan als sporter een aantal keren per jaar heel goed zijn", stelt Grol, die samen met Roy Meyer om een olympisch ticket strijdt. "Ik ben op dit moment heel erg fit. Er is nu niks aan de hand voor mij, maar om niet te weten wanneer je in topvorm moet zijn, is heel lastig."
Hendriks wil graag zo snel mogelijk duidelijkheid geven aan sporters. "We streven naar een beslissing in een competitieomgeving, maar ik zie het ook wel gebeuren dat we voor een aantal sporten moeten gaan kijken naar de huidige ranking of recente resultaten. Dat is een realistisch scenario."
De Japanse premier Abe heeft nog geen enkele twijfel over het doorgaan van de Olympische Spelen in Tokio, maar Hendriks denkt dat er wel degelijk een kans bestaat dat het toernooi wordt geannuleerd. Thomas Bach, voorzitter van het IOC, heeft gezegd te luisteren naar de adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
"Dat is mijns inziens de enige juiste route", volgens Hendriks. "Ik wil verder niet speculeren over een eventuele verplaatsing of afgelasting, daar help ik niemand mee."
'Thuis is de beste plek'
Hendriks, die eerder zondag besloot dat sportclubs alle faciliteiten moeten sluiten vanwege het coronavirus, voert vrijwel dagelijks intensief overleg met sporters en officials. "Ik had net nog de technisch directeur van de zeilbond aan de telefoon. Hij krijgt vragen van Marit Bouwmeester en Kiran Badloe, die natuurlijk willen blijven trainen en hun voorbereiding op de Spelen niet willen stoppen."
"Het is ongelooflijk moeilijk om daar een lijn in te trekken, maar ik vraag topsporters wel solidair te zijn en de volksgezondheid voorop te stellen."
Hendriks ziet dat atleten soms vluchten naar trainingslocaties in het buitenland. "Vorige week vertrok de triatlonploeg naar Spanje, maar zij mogen sinds gisteren niet meer naar buiten. Zij kunnen dus nu ook niet meer hardlopen en fietsen. Op dit moment is thuis de beste plek."
NOS-commentator Arno Vermeulen acht het onwaarschijnlijk dat op 12 juni de openingswedstrijd van het EK voetbal gespeeld wordt. "Die kans is volgens mij superklein. Er wordt sowieso tot 6 april niet gevoetbald. Als je daarna weer kan beginnen, duurt het drie weken voordat de voetballers weer helemaal in vorm zijn."
"Dan moeten de competities, de Europese toernooien en de play-offs voor het EK nog worden afgewerkt."
Vermeulen schetst een aantal oplossingen. "Het toernooi zou ingekort kunnen worden tot bijvoorbeeld twee weken. Een andere mogelijkheid is het toernooi verplaatsen, maar ook dat wordt lastig. In 2021 staan onder meer de Nations League en het EK voor vrouwen op de kalender."
Jan Lammers, sportief directeur van de Grand Prix van Zandvoort, vindt dat iedereen pas op de plaats moet maken. "We zitten in een bizarre situatie. Het virus regeert momenteel. De volksgezondheid staat voorop."
"Een jaar geleden was het nog de vraag of we het allemaal wel gingen halen met de verbouwing en nu zitten we hier terwijl de GP van Australië is afgelast. Iets wat we nooit hadden kunnen voorzien."
De GP van Zandvoort staat formeel weliswaar nog op de kalender voor 3 mei, maar Lammers realiseert zich dat die datum niet meer reëel is. "We moeten beseffen dat we de situatie in Australië nog maar net achter de rug hebben. De FIA (internationale autosportfederatie, red.) zal nu druk in beraad zijn om zich te buigen over een nieuwe kalender."