Charles Leclerc tijdens de testdagen in Barcelona in februari
NOS Sport

F1-directeur wil zomerstop schrappen en pleit voor kortere raceweekenden

Ross Brawn is optimistisch dat de Formule 1 ondanks de tegenslag door de uitbraak van het coronavirus een volwaardig racejaar kan draaien. De directeur van hoogste klasse van de autosport mikt op een seizoen van "zeventien à achttien races".

Brawn opteert ervoor om de traditionele zomerstop in de Formule 1 in augustus te benutten voor een aantal races en denkt bijvoorbeeld aan ingekorte raceweekenden van twee dagen.

"We zijn aan het kijken om races te verplaatsen naar een moment later dit jaar", vertelt Brawn tegen Sky Sports. "We bevinden ons op onbekend terrein (door het coronavirus, red.), maar ik ben optimistisch dat we dit jaar zeventien à achttien races gaan rijden, of misschien wel meer. Het hangt ervan af wanneer we kunnen starten."

Ross Brawn

"Het is mogelijk dat we drie raceweekenden achter elkaar gaan houden van twee dagen per race", aldus Brawn. Dat zou een einde maken aan de traditionele grand prix-weekenden met drie vrije trainingen (vrijdag en zaterdag), een kwalificatiemoment (zaterdag) en de race (zondag).

Gesprekken over Zandvoort en Barcelona

De eerste vier grand prixs van het jaar, in Australië, Bahrein, Vietnam en China, werden al afgelast, maar over de vijfde en zesde race in respectievelijk Zandvoort en Barcelona is nog geen officieel besluit genomen. De betrokken partijen zijn daar nu over in gesprek.

Jan Lammers, de sportief directeur van Zandvoort, zei vrijdag al te verwachten dat de Nederlandse grand prix op 3 mei geen doorgang zal vinden. "Formeel hebben we nog niks gehoord. Maar zonder dat we weten waar we staan, weten we wel waar het op uitdraait."

Autosportfederatie FIA en de organisatie van de Formule 1 FOM lieten vrijdag weten dat zij vooralsnog verwachten dat het seizoen "eind mei" kan aanvangen. Dat zou in dat geval dus ten koste van Zandvoort (3 mei) en ook Barcelona (10 mei) gaan, waarbij de Grand Prix van Monaco op 24 mei de seizoensopener kan worden.

Flexibiliteit

Brawn doet ook een beroep op de tien Formule 1-teams. "Het is belangrijk dat de teams zich flexibel gaan opstellen, want dit zijn ongewone omstandigheden. Maar ik ga ervan uit dat zij dat ook zullen doen."

Bekijk hieronder de interviews met Jan Lammers over de huidige status van de Grand Prix van Zandvoort:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl