Het aantal besmettingen met het coronavirus in Italië loopt snel op. Inmiddels zijn ruim 220 mensen besmet. Zes personen zijn overleden aan de ziekte, een verdubbeling ten opzichte van gisteren. Volgens Nedret Emiroglu van Wereldgezondheidsorganisatie WHO is het niet verwonderlijk dat we de aantallen snel zien stijgen.
"Door het actieve speurwerk van Italië komen er nu meer gevallen aan het licht", zegt Emiroglu. Ze legt uit dat de Italianen de contacten van besmette personen proberen op te sporen om die mensen vervolgens te testen op het virus. "Dat gebeurt zo nodig ook weer met de contacten van die mensen. En zo gaat dat verder."
Het coronavirus is met name vastgesteld in Noord-Italië, in delen van de regio's Lombardije, Veneto en Piemonte. De eerste besmetting kwam vrijdag in een ziekenhuis in Codogno aan het licht. "De WHO heeft sindsdien regelmatig contact met Italië. Niet alleen met het ministerie van Volksgezondheid, maar ook met lokale autoriteiten."
Emiroglu vertelt dat er vandaag een team van de WHO is vertrokken naar Italië. "Vanaf morgen zullen zij de Italiaanse autoriteiten ondersteunen bij het onderzoek naar het coronavirus. Ook zullen ze helpen bij zaken als preventie, communicatie over risico's en voorbereidingen in ziekenhuizen."
'Reis niet naar gemeenten in Noord-Italië'
Om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan wordt een aantal noordelijke gemeenten in Italië, waar relatief veel besmettingen zijn vastgesteld, geïsoleerd. Er wonen alles bij elkaar zo'n 50.000 mensen. Die mogen daar niet naar school of werk. Alle wegen en spoorwegen naar dat gebied zijn afgesloten en worden gecontroleerd.
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert om niet te reizen naar de tien plaatsen in omgeving van Milaan, waarvoor de Italiaanse autoriteiten een in- en uitreisverbod hebben ingesteld. Ook in Rome en Lazio, de streek waarin de Italiaanse hoofdstad ligt, geldt een verhoogd risico, zegt het ministerie.
De uitbraak in Italië is de grootse uitbraak in Europa. Bij eerdere besmettingsgevallen in Europese landen was er volgens Emiroglu altijd een duidelijke oorzaak te zien. "Dan was iemand op reis geweest in China of was er contact geweest met iemand in China. In Italië hebben we dat verband voor het eerst nog niet gevonden."
Onder Nederlanders die uit landen terugkomen waar het coronavirus is uitgebroken, is soms verbazing dat ze niet getest worden en niet in quarantaine hoeven. Zoals bij Peter Lens. De oud-arts en zijn vrouw bezochten hun zoon in Zuid-Korea, waar hij studeert. Vanwege de snelle stijging van het aantal coronagevallen in dat land, gaan Lens en zijn vrouw eerder terug naar Nederland.
Hij vindt het opmerkelijk dat het reisadvies voor Zuid-Korea niet is aangepast "terwijl er al dagenlang een uitbraak is". "We hebben ons bij de ambassade aangemeld, maar daar hebben we niks van gehoord. Niemand heeft ons gecontroleerd op het virus of gevraagd ons voor te bereiden op maatregelen in Nederland, terwijl we in gebieden zijn geweest waar veel infecties zijn gemeld."
Volgens Emiroglu van de WHO hoeven Lens en andere reizigers zich niet druk te maken over het feit dat ze niet getest worden. "Wij raden landen juist aan om alleen te testen als er vermoeden is van een besmetting en anders niet. Dat is alleen maar een verspilling van waardevolle middelen."
Voorbereiden op verschillende scenario's
Wereldwijd zijn er nu zo'n 80.000 mensen besmet met het coronavirus en er zijn meer dan 2600 doden gevallen, meldt de WHO. "De meeste gevallen komen uit China, maar daar neemt het aantal meldingen wel af. Vandaag was het voor het eerst dat het aantal meldingen vanuit China lager was dan vanuit andere plekken."
Van een pandemie, een epidemie op wereldwijde schaal, kan je volgens Emiroglu niet spreken. "Het is wel een zaak waar we ons op internationaal gebied mee bezig moeten houden. We geloven nog steeds dat we de uitbraak kunnen indammen, maar we moeten ons voorbereiden op verschillende scenario's."