Kathleen zat weken in quarantaine: 'We moesten twee meter uit elkaar blijven'

Precies twee weken geleden werden zo'n vijftien Nederlanders als eerste geëvacueerd uit Wuhan. Ze moesten in quarantaine om te kijken of ze besmet waren. Vandaag werd bekend dat niemand besmet is, en dat ze dus weer kunnen gaan en staan waar ze willen.

Nieuwsuur sprak met een van hen: Kathleen Bell. De Nederlandse komt oorspronkelijk uit het Verenigd Koninkrijk en woont sinds tien jaar in China, waarvan de laatste twee in Wuhan, het epicentrum van de corona-uitbraak. Toen ze uit haar woonplaats werd geëvacueerd, waren in haar flat al zeven mensen besmet. De stad verkeerde in een noodtoestand. "Het ging heel snel, van het ene op het andere moment was er de lockdown. Zeer beangstigend."

Een aantal van de Nederlandse evacués verbleef thuis in afzondering. Anderen, onder wie Kathleen, brachten de quarantaineperiode door in isolatie in een kazerne van Defensie. "We moesten twee meter van andere mensen vandaan blijven. Als we naar de wasruimte wilden, moesten we een masker op."

Kathleen vertelt over haar laatste dagen in Wuhan en over haar ervaringen in de kazerne:

'We mochten niet naar buiten, alleen een raam opendoen'

Over het algemeen kijkt Kathleen niet negatief terug op haar tijd in quarantaine. Wel vindt ze het vreemd dat ze op geen enkel moment is getest op het virus. "We kennen evacués, Fransen, Britten en Belgen, die zeiden dat ze tests hebben ondergaan. Dat hebben wij niet gehad. We hebben geen virus, maar het is alsof het ene land het op de ene manier doet en het andere land op een andere manier. Welke is de juiste? Hoe kun je voorkomen dat de ziekte niet in je bevolking komt?"

Het RIVM zegt dat een test niet nodig is. "Als men niet ziek is, dan zegt de test onvoldoende of we het beleid moeten veranderen", zegt Jaap van Dissel, infectieziektebestrijder bij het RIVM. De quarantaine is voldoende. "We weten van de getallen uit China dat de incubatieperiode, de periode tussen blootstelling aan het virus en het krijgen van klachten, gemiddeld zo'n dag of vijf, zes is. Met uitzonderingen tussen de twee en elf dagen. En daarom is een veilige quarantaineperiode gekozen van twee weken. Binnen twee weken zou je echt ziek zijn geworden."

Kathleen is heel blij en opgelucht dat ze in Nederland is, maar is vastbesloten terug te keren naar Wuhan, wanneer dat kan. "We willen zeker weer terug, ons hele leven is daar. Het is een heel gezellige stad."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl