Het papieren zakje waarin brandbare substantie zat
NOS NieuwsAangepast

Explosieve stof bombrieven telkens in papieren zakje met Delft-printje

De explosieve stof in de bombrieven die de afgelopen tijd zijn verstuurd naar bedrijven in Nederland, zat telkens in een papieren zakje met een aanzicht van Delft. Dat bevestigt de politie in Amsterdam. De papieren zakjes die gebruikt worden bij souvenirwinkels zouden het voornaamste aanknopingspunt zijn in het onderzoek.

De zakjes zijn ongeveer net zo groot als een post-it note of een dubbelgevouwen portemonnee. De politie probeert nu in kaart te brengen waar ze te koop zijn en hoopt dat er mensen zijn die iets opvallends hebben gezien met betrekking tot deze zakjes.

De politie vindt het bijvoorbeeld interessant als iemand zonder duidelijke reden in een winkel heeft gevraagd om meer van dit soort papieren zakjes of wanneer iemand er veel van bezit of heeft besteld. Er is 15.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip.

Afgelopen dagen werden in Leusden, Amsterdam en Kerkrade bombrieven aangetroffen. In het hoofdkantoor van ING in Amsterdam, in het postsorteercentrum van ABN Amro in Amsterdam en bij het bedrijf in Kerkrade ontploften de pakketjes. Vorige maand doken ook al bombrieven op in Rotterdam, Utrecht en Amsterdam.

Dit is hoe je bombrieven herkent:

Hoe herken je een bombrief tussen alle post op de mat? Een expert legt het uit

Deze week werd bekend dat de brieven worden verstuurd door een afperser die "een aanzienlijk bedrag" in bitcoins eist. Over de hoogte daarvan wil de politie niets zeggen, maar recherchechef Dutilh zegt tegen De Telegraaf wel dat er verschillende bedragen worden geëist.

In de brieven zit een vaste brandbare stof die snel ontbrandt en ook kan worden gebruikt bij het maken van een zwaar explosief, zegt de politie in een video op Twitter. Er is geen ontploffing geweest.

In de video toont de politie ook nieuwe beelden van de bombrieven:

Dutilh zegt dat het gevaar ervan tot nu toe meevalt. "Je zult bij een ontploffing geen ledematen verliezen, maar brandwonden zijn wel degelijk mogelijk. We kunnen zeker niet uitsluiten dat er poststukken volgen met zwaardere explosieven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl