Onderzoek door explosievenexperts bij ABN Amro in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Bombrieven ontploft in Amsterdam en Kerkrade: 'Brief maakte een sissend geluid'

In de postkamer van bedrijven in Amsterdam en Kerkrade zijn vanochtend bombrieven ontploft. Niemand raakte gewond. De politie onderzoekt of er een verband is tussen de twee brieven.

De ontploffing in Amsterdam was bij een landelijk postsorteercentrum van ABN Amro aan de Bolstoen, op bedrijventerrein Sloterdijk, buiten de ring A10 aan de westkant van de stad. Dat gebeurde even voor 08.00 uur.

"Toen de medewerker de brief opende kwam er een sissend geluid uit", vertelt een woordvoerder van de politie. "Hij heeft hem heel snel weggegooid en daarna was er een lichte knal."

De knal was te vergelijken met het geluid van een rotje, vertelden getuigen aan de politie. De medewerker die de brief opende kwam dus met de schrik vrij, maar volgens de politie had er letsel kunnen ontstaan.

De brief was een witte envelop met een verdikking, vertelt de politie. In tegenstelling tot de bombrieven die vorige maand werden gevonden, zat er in Amsterdam geen sticker op met het logo van het Centraal Invorderings Bureau (CIB), een incassobureau uit Rotterdam. Dat bedrijf heeft overigens niets met de bombrieven te maken.

Geen waarschuwing

Het pand in Amsterdam werd na de ontploffing korte tijd ontruimd. Nadat de Explosieven Opruimingsdienst had vastgesteld dat er geen explosieven meer aanwezig waren, mocht iedereen weer naar binnen.

ABN Amro-topman Kees van Dijkhuizen ging bij de presentatie van de nieuwe kwartaalcijfers in op het incident. Hij is geschrokken en heeft geen idee wie erachter kan zitten:

Topman ABN Amro: geen idee wie achter bombrief zit

Een half uur na de explosie in Amsterdam ontplofte bij het bedrijf Ricoh in Kerkrade een postpakket. Het gebeurde in een vestiging aan de Wiebachstraat op een bedrijventerrein in het westelijk deel van de stad.

"We zijn erg ontdaan", meldt het bedrijf dat onder meer kopieerapparaten en printers maakt. "We staan in nauw contact met onze medewerkers om hun de juiste steun te kunnen bieden. Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen, maar de betrokkenen zijn uiteraard erg geschrokken."

Hulpdiensten bij de bedrijven in Amsterdam en Kerkrade:

Een medewerker hoorde volgens de politie een geluid in een pakket, waarna een knal volgde. Op dat moment waren negen mensen aanwezig. In het pand werden verder geen explosieven meer gevonden.

Het personeel is opgevangen in een naastgelegen bedrijf. "We zagen politie en brandweer en toen wisten we genoeg", zegt een medewerker van dat bedrijf. "De buren belden aan en zijn nu bij ons. Ze zijn ervan geschrokken".

Afpersing

Vorige maand werden er bij bedrijven in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht bombrieven afgeleverd. Geen van die brieven is ontploft. Een ABN Amro-filiaal in Maastricht kreeg een waarschuwingsbrief.

De brieven werden verstuurd uit naam van het Rotterdamse incassobureau. De politie ging uit van één en dezelfde afzender. Mogelijk was er sprake van afpersing. Om mogelijke ontvangers te waarschuwen bracht de politie toen naar buiten hoe de bombrief eruit zag.

Voor zover bekend is daarvoor nog niemand aangehouden. Het is niet bekend of de explosies van vanochtend verband houden met de brieven die vorige maand zijn verstuurd.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid laat weten de situatie in de gaten te houden. De zaak is in eerste instantie aan de politie, zegt de NCTV.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl