NOS NieuwsAangepast

Brieven met explosieven gestuurd naar meerdere bedrijven

Bij verschillende bedrijven in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht zijn de afgelopen week bombrieven gevonden. In geen enkel geval zijn de explosieven afgegaan, maar ze hadden volgens de politie zwaar lichamelijk letsel kunnen veroorzaken.

De politie gaat ervan uit dat het gaat om één afzender. Mogelijk is er sprake van afpersing. "Dat is een aannemelijk scenario", zegt een woordvoerder. "Maar ook andere opties sluiten we niet uit."

De bombrieven werden de afgelopen week op verschillende momenten bezorgd bij een hotel en een tankstation in Amsterdam, een makelaarskantoor in Utrecht en een tankstation en autobedrijf in Rotterdam:

Brief met explosief bezorgd bij autodealer in Rotterdam

Op de brieven staat vermeld dat ze afkomstig zijn van het Centraal Invorderings Bureau in Rotterdam, maar dat incassobureau heeft er volgens de politie niets mee te maken.

Het is nog onduidelijk wat het verband is tussen de bedrijven. "Dat onderzoeken we uiteraard", zegt de politiewoordvoerder. "Het is te vroeg om daar iets over te zeggen."

Op het hoofdkantoor van het CIB, de zogenaamde afzender, werd vandaag een zesde verdachte brief aangetroffen. Onderzocht wordt of daar eveneens explosieven in zaten.

112

Het Rotterdamse autobedrijf dat werd getroffen, is Mercedes-dealer Van Mossel. Volgens directeur Jan-Bas Veltman maakte de telefoniste de brief vandaag rond het middaguur open en zag ze "iets dat op een batterijtje leek". Daarop belde ze de politie.

Ook in de andere vijf gevallen hebben de ontvangers 112 gebeld. De politie vermoedt dat er nog meer brieven in omloop zijn, hoeveel kan de woordvoerder niet zeggen.

Specialisten van het Nederlands Forensisch Instituut onderzoeken de gevonden explosieven, in samenwerking met mensen van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie.

De politie waarschuwt mensen en instanties die een brief krijgen die van het CIB zou zijn en die een verdikking heeft, om alert te zijn. Als het CIB-logo niet op de envelop zelf is gedrukt maar op een sticker zit, moeten mensen de envelop niet opendoen.

Directeur Niels de Peuter van het CIB zegt in een reactie dat hij enorm geschrokken is. "Dit is natuurlijk verschrikkelijk voor alle betrokkenen."

In verband met het politieonderzoek kan De Peuter verder niet ingaan op de zaak. Wel zegt hij dat hij na de vondst van vandaag op zijn eigen bedrijf maatregelen heeft genomen voor medewerkers en klanten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl