Den Bosch voor tuchtrechter na racistische leuzen: vier vragen over de zaak
Racistische aantijgingen bij een duel in de Keuken Kampioen Divisie leidden ruim twee maanden geleden tot een nationale discussie. Op 17 november vorig jaar werd de wedstrijd tussen FC Den Bosch en Excelsior stilgelegd nadat Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira vanaf de tribunes werd beledigd door het thuispubliek.
Voetbalbond KNVB kondigde maatregelen aan en Den Bosch legde een aantal supporters een stadionverbod op. Donderdagavond moet de Bossche profclub zich voor het eerst verantwoorden voor de daden van zijn supporters en krijgt de zaak een juridisch vervolg.
Vier vragen over hoe het nu verder gaat.
Wat staat er vanavond te gebeuren?
Het is een rechtszaak in het klein. In een zaaltje bij de KNVB in Zeist buigt de tuchtcommissie betaald voetbal zich over de racistische leuzen in stadion De Vliert.
Kijk hieronder naar hoe Den Bosch-aanhangers Mendes Moreira racistisch bejegenden: 'Sinterklaas, Sinterklaas en natuurlijk Zwarte Piet'.
Als een soort rechter luistert de commissie naar de twee partijen in de zaal. In het beklaagdenbankje zit FC Den Bosch, dat zich moet verantwoorden voor het gedrag van zijn fans. Daartegenover staat de openbaar aanklager, die een passende straf zal eisen.
Ook wordt de handelwijze van de club besproken in de periode ná het incident op 17 november 2019.
Wat kan er van FC Den Bosch worden verwacht?
Volgens voorzitter Jan-Hein Schouten wil de club vooral benadrukken dat racisme een maatschappelijk probleem is. De voetbalwereld vormt daarbij een afspiegeling van de maatschappij.
Wat in het stadion van FC Den Bosch gebeurde, had ook op andere plekken kunnen plaatsvinden en daar moet een brede discussie over worden gehouden, aldus de club.
Een boete, daar gelooft Schouten niet echt in. Wel in hulp, een uitgestoken hand richting Den Bosch. In de toekomst wil de preses dat zijn club dan ook voorop loopt in de strijd tegen racisme, bijvoorbeeld door antiracismeprojecten op te starten.
De club speelt ook de rest van het seizoen met de tekst 'Samen tegen racisme' op het wedstrijdshirt.
Eerder werd dus al bekend dat Den Bosch diverse stadionverboden uitdeelde na het bestuderen van tv-beelden met liplezers.
Hoe staat de KNVB hierin?
De bond laat de tuchtzaak bij de onafhankelijke tuchtorganen liggen en houdt zich daarom afzijdig. Wel sleutelt de KNVB met drie ministeries aan een 'veelomvattend' plan om racisme in het voetbal tegen te gaan.
Samen met de ministeries van sport, sociale zaken en justitie zijn er werkgroepen opgetuigd waarin onder andere de inzet van camerabeelden, strafverhoging en een meldplicht voor supporters met een stadionverbod worden besproken. Op zaterdag 8 februari volgt de presentatie van dit plan.
Kan FC Den Bosch forse straffen verwachten?
Dat zal pas later duidelijk worden, een standaard straf is er niet voor dit soort gebeurtenissen. In zijn strafeis kan de openbaar aanklager daarom nog alle kanten opgaan. In het verleden kwamen straffen dikwijls neer op puntenaftrek, boetes of wedstrijden zonder fans.
Pas over zo'n twee weken doet de tuchtcommissie uitspraak en wordt definitief bekend wat de gevolgen zijn voor de Bosschenaren.