Ahmad Mendes Moreira scoort en daagt de supporters uit die hem onheus bejegenden
NOS VoetbalAangepast

Den Bosch-Excelsior tijdelijk stilgelegd na 'Zwarte Piet-liedjes'

De wedstrijd FC Den Bosch-Excelsior uit de Keuken Kampioen Divisie is tien minuten gestaakt geweest. Volgens de officiële lezing omdat Ahmad Mendes Moreira vanaf de tribune 'onheus werd bejegend'.

"Er wordt vanaf de eerste minuut k-zwarte en k-neger tegen me gezegd", zei Mendes Moreira tegen Fox Sports. "Ook Zwarte Piet. Omdat ze vandaag in de stad hebben gedemonstreerd, zeggen ze. Leuk en aardig, maar wel toevallig dat het steeds tegen mij werd gezegd."

Bekijk hier wat er gebeurde en hoe Mendes Moreira na afloop reageerde:

Den Bosch-aanhangers tegen Mendes Moreira: 'Sinterklaas, Sinterklaas en natuurlijk Zwarte Piet'

Er zijn 'Zwarte Piet-liedjes' en oerwoudgeluiden gehoord in het stadion, terwijl Mendes Moreira aan de bal was. De emoties liepen hoog op bij hem. Samen met andere Excelsior-spelers liep Mendes Moreira boos van het veld af. Op de tribune was toen ook de Hitler-groet te zien.

Verkeerd opgevatte kraaiengeluiden?

Den Bosch dacht aanvankelijk dat de oerwoudgeluiden verward werden met traditionele kraaiengeluiden. "Die dateren uit de tijd dat Hans Kraay jr. voor de club speelde. Ongeacht wie de tegenstander is, iedere buitenspeler voor de Vliert-tribune wordt met regelmaat 'getrakteerd' op zo'n 'kraaienconcert'."

Later op de avond kondigde Den Bosch na het horen van de uitspraken van Mendes Moreira nader onderzoek aan.

Scheidsrechter Laurens Gerrets probeerde met Mendes Moreira te praten, maar die was daarvoor te overstuur. "Ik heb de wedstrijd toen stilgelegd. Na overleg in de catacomben is besloten toch weer te beginnen. Ik heb de keuze bij Excelsior gelegd. Zij wilden verder", aldus Gerrets bij FOX Sports.

Moreira antwoordt met zijn voeten en Depay op Twitter

Niet veel later nam Mendes Moreira wraak op zijn belagers door Excelsior vlak voor rust op een 2-1 voorsprong te zetten. Het duel eindigde in 3-3.

Op Twitter sprak Oranje-international Memphis Depay zijn afschuw uit over het incident. "Wat gaan we hieraan doen KNVB en UEFA met het EK in aantocht?", schreef hij, een duidelijk oproep aan beide bonden om actie te ondernemen.

In 2013 legde Den Bosch een aantal stadionverboden op na misdragingen tijdens een bekerduel met AZ. Destijds werden oerwoudgeluiden gemaakt naar AZ-spits Jozy Altidore.

KNVB gaat daders opsporen

Namens de KNVB reageerde Jan Bluyssen, manager competitiezaken betaald voetbal, op de spreekkoren. "Vreselijk. Echt, dit soort praktijken horen niet in het Nederlands voetbal thuis. We gaan er alles aan doen om de daders op te sporen."

KNVB: 'Gaan er alles aan doen om de daders op te sporen'

Vanmorgen was in Den Bosch de intocht van Sinterklaas en ook daar liepen de gemoederen hoog op tijdens demonstraties van voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Er werden ook rookbommen afgestoken.

De voorbije weken hebben zich racistische incidenten voorgedaan in Oekraïne, Bulgarije en met name Italië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl