Kick Out Zwarte Piet-aanvoerder Jerry Afriyie bij de intocht van Sinterklaas in Den Bosch
NOS NieuwsAangepast

Demonstraties bij intocht Sinterklaas in Den Bosch

In Den Bosch zijn vanmiddag twee rookbommen afgestoken bij de plaatselijke intocht van Sinterklaas. Voor- en tegenstanders van Zwarte Piet waren op de been om te demonstreren.

Bij de Wilhelminabrug in het centrum demonstreerde de lokale groep Den Bosch Kan Het met Kick Out Zwarte Piet. Er waren ook tegendemonstranten, onder wie supporters van FC Den Bosch. Die demonstreerden juist voor Zwarte Piet. Omroep Brabant maakt melding van één aanhouding.

  • ANP
    Voorstanders van Zwarte Piet voerden ook actie in Den Bosch
  • Rob Engelaar
    Enkele betogers hadden zich volledig zwart geschminkt

Tijdens de demonstratie zijn volgens de politie een of meer rookbommen afgegaan van pro-Zwarte Piet-demonstranten. Deze zijn niet naar tegenstanders van Zwarte Piet gegooid. "Daarvoor staan de groepen ook veel te ver uit elkaar", zegt een woordvoerder tegen de Brabantse regionale omroep.

Veel politie

Na de intocht gingen de demonstranten weer naar huis. Tegenstanders van Zwarte Piet zijn onder politiebegeleiding uit de stad vertrokken.

Veel demonstranten waren vanochtend met bussen, geregeld door Kick Out Zwarte Piet, naar Den Bosch gekomen. Voorstanders van Zwarte Piet op motoren maakten zo veel mogelijk herrie om daarmee de liedjes van de tegenstanders te overstemmen, meldt Omroep Brabant.

In de Brabantse hoofdstad was veel politie op de been om de demonstranten zo veel mogelijk uit elkaar te houden.

De elf demonstranten die gisteren in Apeldoorn waren opgepakt bij de landelijke intocht van Sinterklaas zijn weer op vrije voeten. De Pegida-aanhangers weigerden naar een toegewezen demonstratievak te gaan, waarna de politie ze aanhield. Ze waren verkleed als Zwarte Piet.

De landelijke intocht zelf verliep zonder noemenswaardige problemen: politie en burgemeester toonden zich tevreden. Er kwamen 25.000 bezoekers af op de intocht, die op tv door ruim 1,7 miljoen mensen werd bekeken. Vorig jaar stemden bijna 1,9 miljoen mensen af op de landelijke intocht, die toen in Zaanstad was.

Een samenvatting van de landelijke Sinterklaasintocht van dit jaar in Apeldoorn:

Dit was de landelijke Sinterklaasintocht van 2019

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) demonstreerde in zes steden en ook op Curaçao. De organisatie meldde dat meer dan duizend mensen zich gisteren hebben uitgesproken "voor een Sinterklaasfeest zonder racisme en uitsluiting". Wel zijn de KOZP'ers naar eigen zeggen vrijwel overal bedreigd of belaagd door pro-Pietdemonstranten.

De intochten in onder meer Utrecht, Amsterdam, Venlo, Brielle, Bussum, Denekamp, Wijchen, Deurne en Tilburg verliepen voor zover bekend zonder problemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl