Oerwoudgeluiden en pop aan galg: racisme in Italiaans voetbal blijft probleem
Binnen het Italiaanse voetbal komen racistische uitingen tegenover voetballers vanwege hun huidskleur regelmatig voor. Oud-voetballer Maickel Ferrier, Nederlander van Surinaamse afkomst, maakte het in de jaren 90 ook mee in het land. "Ik had niet verwacht dat het nog steeds zo zou zijn. Het is alweer 24 jaar geleden dat het mij overkwam", zegt hij bij Nieuws en Co.
Afgelopen weekend was het drie keer raak, onder meer bij een wedstrijd tussen Brescia en Hellas Verona. Fans van Verona maakten oerwoudgeluiden naar Brescia-spits Mario Balotelli. Dat accepteerde hij niet, waarna hij een bal richting de fans op de tribune schopte. Balotelli liep vervolgens boos het veld af. Teamgenoten, maar ook tegenstanders, wisten de speler na een aantal minuten over te halen om door te spelen. Hij maakte uiteindelijk in de tweede helft een goal tegen Verona.
Veel fans van Hellas Verona noemen het incident met Balotelli geen racisme. En zelfs de burgemeester van de stad, Federico Sboarina, ontkent dat sommige fans in het stadion zich hadden misdragen. Het stadsbestuur wil Balotelli nu zelfs aanklagen voor laster. Verona zou in een verkeerd daglicht zijn gezet, mede door de berichtgeving in de media. "Het is niet langer aanvaardbaar dat de stad op zo'n manier wordt neergezet, zeker wanneer, zoals nu het geval is, er niets is gebeurd", schrijven vier stadsbestuurders in een motie.
Bekijk hier wat er gebeurde tijdens de wedstrijd Hellas Verona-Brescia:
Maickel Ferrier zou ruim 24 jaar geleden bij Hellas Verona gaan spelen. Op het laatste moment ging dat avontuur niet door. "De harde kern van de club wilde niet dat ik daar kwam spelen. Ik zou de eerste zwarte speler zijn, maar ik werd niet geaccepteerd."
Een aantal fans van Verona uitte op een expliciete manier hun onvrede over de komst van Ferrier. "Ze hadden een zwarte pop opgehangen aan een galg, met een spandoek erbij." Op het spandoek stond in het dialect 'geef de neger die jullie ons cadeau geven het stadion om schoon te maken'. Op een andere plek stond 'Negro, go away'.
Naar eigen zeggen was Ferrier wel wat gewend door zijn verleden in de Eredivisie. "Daar hoorde ik ook dingen over je oma en moeder, dat hoort erbij. Maar het raakt je wel als je dingen hoort over je huidskleur", zegt Ferrier.
Als dit een keer in Nederland gebeurt, staat het land op z'n kop.
Volgens Italië-correspondent Mustafa Marghadi is racisme binnen het voetbal een structureel probleem. "En Hellas Verona staat er samen met Lazio Roma om bekend de minst verdraagzame supportersschare te hebben."
Dit weekend kreeg ook Napoli-speler Kalidou Koulibaly tijdens een wedstrijd tegen AS Roma te maken met racisme. De Belgische voetballer Romelu Lukaku, die bij Internazionale speelt, werd eveneens uitgejoeld tijdens de wedstrijd tegen Bologna FC een aantal dagen geleden. "Bizar. Als het een keer in Nederland gebeurt, staat het land op z'n kop", vertelt Marghadi.
Stadionverbod
Hellas Verona heeft er nu ondanks de klacht richting Balotelli toch voor gekozen om maatregelen te nemen. Luca Castellini, hoofd van de harde kern van fans van Verona, heeft een stadionverbod gekregen tot juni 2030. "Castellini noemde Balotelli op de lokale radio 'een neger die nooit echt Italiaans zal worden'", aldus Marghadi. "Normaal doet de club niets, maar vandaag wel."
De club vindt dat de uitingen van de fan "ernstig in strijd zijn met de ethische principes en waarden" van de voetbalclub en heeft daarom het verbod opgelegd.
De Italiaanse voetbalbond heeft ook gereageerd op het incident. Hellas Verona moet één thuiswedstrijd in de Serie A spelen zonder bezoekers aan de oostkant van de tribune, waar de fans van de club zitten. Volgens de voetbalbond waren de racistische uitingen duidelijk te horen. "Maar de voetbalbond zegt dat het 'maar' twintig mensen waren die de geluiden maakten", vertelt Marghadi. "Daarmee suggereren ze dat het wel meevalt."
'Bizar'
Ferrier ging uiteindelijk niet naar Verona maar naar Salernitana, de voetbalclub van de Zuid-Italiaanse stad Salerno. "Daar voelde ik mij meteen thuis. In Noord-Italië schijnt meer racisme te zijn dan in het zuiden", vertelt hij. Twee jaar nadat hij naar Verona zou gaan, speelden er drie Afrikanen bij de club. "Je kan niet tegenhouden dat er ook donkere spelers komen voetballen."
De oud-voetballer is verbaasd dat racisme nog steeds zoveel voorkomt in Italië. "Ik had niet verwacht dat het er nog steeds zo zou zijn, het is alweer 24 jaar geleden dat het mij overkwam. Vrij bizar, we leven bijna in 2020."