Taison steekt zijn middelvinger op naar het publiek nadat hij racistisch is bejegend
NOS Voetbal

Voetballer Sjachtar Donetsk staat op tegen racisme en krijgt rood

Een week na het racistische incident met Mario Balotelli in Italië was het dit weekend weer raak op de voetbalvelden. Dit keer in Oekraïne. Na afloop van de topper tussen Sjachtar Donetsk en Dinamo Kiev (1-0) ging het helemaal niet over de wedstrijd, maar over de bizarre taferelen in het laatste kwartier.

De 31-jarige Taison Barcellos Freda, speler van Sjachtar, werd tijdens het beladen duel door de supporters van de uitploeg racistisch bejegend en was daar in de slotfase helemaal klaar mee.

Uit frustratie stak hij zijn middelvinger op en schopte hij de bal richting de supporters van Dinamo. Tot zijn eigen ongeloof zag Taison vervolgens de scheidsrechter de rode kaart trekken voor die actie.

De Braziliaanse middenvelder verliet het veld in tranen en ook zijn teamgenoot Dentinho hield het niet droog. "Mijn tranen waren van verontwaardiging, afwijzing en hulpeloosheid", stelde Taison op zijn Instagram-account na de wedstrijd. "Ik zal blijven vechten en mijn hoofd omhoog houden. Voetbal heeft meer respect nodig."

De Portugese trainer van Sjachtar Donetsk, Luis Castro, sloeg de traditionele persconferentie na de wedstrijd over, maar legde kort daarna wel een verklaring af over de kwestie. "Uitingen van racisme zijn onacceptabel. Het is een schande voor iedereen, we moeten elke dag, elke minuut en elke seconde vechten tegen racisme."

Taison is in tranen nadat het publiek hem heeft uitgejouwd

Het is niet de eerste keer dat Dinamo Kiev in opspraak raakt wegens racisme. In 2015 werden vier zwarte Dinamo-supporters aangevallen door nota bene de eigen aanhang.

Daarop volgde een campagne van de club om racisme tegen te gaan. De sponsornaam verdween van het shirt en in plaats daarvan kwam de tekst 'Samen tegen racisme' te staan. Tot het einde van 2015 werd daarmee gespeeld.

Maar de campagne lijkt weinig vruchten afgeworpen te hebben. Sterker nog, Dinamo supporters spotten afgelopen zondag met de campagne van hun eigen club. In het stadion verschenen stickers met daarop de tekst 'Like to racism'.

'Geen conclusies trekken'

Dinamo Kiev gaf na de wedstrijd in een statement aan racisme niet te tolereren, maar wil geen overhaaste conclusies trekken wat betreft het beschuldigen van de eigen fans. De Oekraïense voetbalbond heeft de racistische uitspraken sterk veroordeeld en een onderzoek aangekondigd. Dinamo wil de conclusies daarvan afwachten voordat het actie onderneemt tegen de supporters.

Op Twitter worden de wereldvoetbalbond FIFA en de Europese voetbalbond UEFA opgeroepen om ook van zich te laten horen, maar tot dusver houden beide bonden zich stil.

Ondertussen stromen de sociale media ook vol met steunbetuigingen voor Taison. Zijn landgenoten Vinícius Junior en Neymar steken de Braziliaan een hart onder de riem en vragen om respect in het voetbal.

Daniele Gastaldello troost zijn ploeggenoot Mario Balotelli nadat die racistisch is bejegend

In het Italiaanse voetbal is racisme op de velden al langere tijd een groot probleem. Behalve Balotelli, die vorige week het veld wilde verlaten na oerwoudgeluiden vanaf de tribunes in het duel met Hellas Verona, kreeg ook Romelu Lukaku al vaker te maken met racistische bejegeningen van supporters.

Twee maanden geleden werd een analyticus nog op non-actief gesteld nadat hij over de spits van Internazionale had gezegd: "Hij is sterk, in een duel maakt hij je af. Of je moet hem tien bananen te eten geven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl