Ahmad Mendes Moreira na zijn doelpunt tegen FC Den Bosch
NOS NieuwsAangepast

Stilleggen voetbalduel om racisme is uitzonderlijk en 'goede actie'

Scheidsrechter Laurens Gerrets legde de wedstrijd FC Den Bosch-Excelsior vanmiddag 10 minuten stil vanwege racistische uitingen vanaf de tribune. Hoewel racisme in het voetbal vaker voorkomt, is het stilleggen van een wedstrijd volgens een woordvoerder van de KNVB "uitzonderlijk".

Aanleiding waren oerwoudgeluiden en Zwarte Piet-liedjes vanaf de tribune, die gericht zouden zijn tegen Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira. Telkens als hij aan de bal was, waren er vanaf de fanatieke M-side geluiden te horen.

Bekijk hier wat er gebeurde en hoe Moreira na afloop reageerde:

Den Bosch-aanhangers tegen Mendes Moreira: 'Sinterklaas, Sinterklaas en natuurlijk Zwarte Piet'

Volgens FC Den Bosch ging het om 'kraaiengeluiden', "die dateren uit de tijd dat Hans Kraay jr. voor de club speelde" en die iedere tegenstander regelmatig te horen zou krijgen.

Scheidsrechter Gerrets probeerde met Moreira te praten, maar de voetballer was zo aangeslagen dat de scheidsrechter samen met de aanvoerders besloot om de wedstrijd stil te leggen. Excelsior koos er na overleg in de catacomben voor om door te gaan met spelen.

"Wij betreuren het dat een maatschappelijke discussie, die inmiddels een nadrukkelijk politiek tintje heeft, wordt gelinkt aan FC Den Bosch", aldus het statement van de club. FC Den Bosch heeft wel nader onderzoek aangekondigd.

Spiegel

Sporthistoricus Jurryt van de Vooren kan zich niet herinneren dat er eerder een wedstrijd in het Nederlandse betaald voetbal is stilgelegd vanwege racisme, maar durft het niet helemaal uit te sluiten. Dat het nu gebeurt, verbaast hem niet.

"Eind jaren 70 begon in het voetbal de discussie over racisme langs het veld. Het is een volkssport, je hebt te maken met een dwarsdoorsnede van de Nederlandse bevolking. Dat het de laatste jaren meer aanwezig is, komt door ontwikkelingen in de maatschappij. Voetbal is wat dat betreft een spiegel."

Van de Vooren verwijst onder meer naar een groepsselfie van overwegend zwarte spelers van het Nederlands elftal, die in november 2014 op sociale media werd gezet door Leroy Fer. De foto kreeg op Facebook en Instagram veel racistische reacties.

De afgelopen weken waren er ook in het buitenlandse voetbal een aantal incidenten. "In Oekraïne kreeg een speler een rode kaart omdat hij zijn middelvinger opstak na racistische leuzen vanaf de tribune. In Italië werd een wedstrijd stilgelegd omdat Mario Balotelli racistisch bejegend was", zegt Van de Vooren. "Het zit eraan te komen dat een wedstrijd helemaal gestaakt wordt vanwege racisme."

Het besluit van scheidsrechter Gerrets krijgt bijval van de landelijke politiek. Zo prijzen D66, PvdA en ChristenUnie het optreden van de scheidsrechter. VVD'er Dilan Yesilgöz roept op tot een stadionverbod voor de schuldigen op de tribune.

Ook de sporthistoricus noemt het stilleggen van de wedstrijd door scheidsrechter Gerrets "een goede actie".

"De KNVB geeft op zich goede instructies aan scheidsrechters voor wanneer ze te maken krijgen met racisme langs het veld. Of hun beleid verder afdoende is weet ik niet. Ik weet wel dat de KNVB niet in z'n eentje verantwoordelijk is - dit is een maatschappelijk probleem."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl