1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Voetbal

Liplezers sporen Den Bosch-fans op die Mendes Moreira racistisch bejegenden

  • Guido van Gorp

    sportredacteur

  • Guido van Gorp

    sportredacteur

Met hulp van liplezers heeft FC Den Bosch de daders opgespoord die zich op zondag 17 november schuldig hebben gemaakt aan racistische uitlatingen jegens Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira. Vanwege die spreekkoren werd het duel in de eerste divisie die middag gestaakt. Na bestudering van de tv-beelden heeft Den Bosch aan meerdere supporters een stadionverbod opgelegd.

Dat laat FC Den Bosch-voorzitter Jan-Hein Schouten weten aan NOS Sport.

Den Bosch-aanhangers tegen Mendes Moreira: 'Sinterklaas, Sinterklaas en natuurlijk Zwarte Piet'

Volgens de preses is de club direct na de wedstrijd gestart met de zoektocht naar fans die zich die middag hebben misdragen. Dat ging aanvankelijk niet zonder slag of stoot. Eerdere oproepen aan de eigen aanhang om informatie te verstrekken leverden nauwelijks reacties op, met als gevolg dat de club zich genoodzaakt zag om zelf al het beschikbare beeldmateriaal te bekijken.

"We hebben al het beschikbare beeldmateriaal van de wedstrijd opgevraagd. Vervolgens bekijken en luisteren we alles, van minuut tot minuut, terug. Doel is om kwalijke handelingen en racistische leuzen op te sporen en te koppelen aan personen", zegt Schouten.

'Een behoorlijke specifieke klus'

Volgens de voorzitter is het bijna niet te doen om zelfstandig raddraaiers te identificeren. Om die reden schakelde de club de hulp in van liplezers. Dat viel in eerste instantie niet mee.

"De meeste liplezers wilden hun handen er niet aan branden. Urenlang beelden bekijken en dan van persoon tot persoon checken wat-ie doet of roept... Da's een behoorlijk specifieke klus. Daar moet je maar zin in hebben."

Pro Shots
FC Den Bosch-voorzitter Jan-Hein Schouten

Afgelopen weken kwam een groep fans nadrukkelijker in het vizier van de club. Volgens Schouten gaat het om twintig personen. Vijf van hen zouden zich schuldig hebben gemaakt aan racistische teksten, terwijl vijftien personen ervan verdacht worden bekers bier of rookbommen te hebben gegooid.

Aantijgingen afkomstig uit harde kern

Volgens een woordvoerder van de club betekent dit niet dat al deze twintig personen een stadionverbod hebben gekregen. "Afgelopen periode zijn er meerdere personen, we vertellen niet hoeveel precies, voor een gedragscommissie gekomen en in staat van beschuldiging gesteld. Bij sommigen is de beschuldiging teruggedraaid op basis van hun verweer."

Wat de opgespoorde personen precies riepen in stadion De Vliert heeft Schouten niet direct paraat. Wel weet hij dat de aantijgingen richting Mendes Moreira afkomstig zijn vanuit de M-side, de zogeheten harde kern van Den Bosch-supporters.

Pro Shots
Ahmad Mendes Moreira

In een interview direct na de wedstrijd, die uiteindelijk in 3-3 eindigde, vertelde de speler wat hij zoal had gehoord. "Het begon eerst met zwarte piet. Toen werd het K-neger. Toen werd het k-katoenplukker. Toen werd het k-zwarte en zo bleef het maar doorgaan. Er knakte iets bij mij", zei hij voor de camera.

Ook het OM gebruikt liplezers

Los van de Bossche zoekactie speurt ook het Openbaar Ministerie naar de personen die zich racistisch uitlieten tijdens de wedstrijd. Club en justitie zeggen afzonderlijk te opereren, maar nauw in contact met elkaar te staan bij het vinden van daders.

"Wij zijn een strafrechtelijk onderzoek gestart waarin wij bekijken wie betrokken was bij racistische uitingen vanaf de tribune. Dat onderzoek loopt nog", zegt een woordvoerder van het OM.

Volgens hem wordt ook door justitie gebruikgemaakt van liplezers om Bossche fans te kunnen opsporen. Het gaat om interne specialisten met een politie-achtergrond. "Het is niet eenvoudig om gehoorde woorden bij bewegende monden te brengen."

Eventuele sancties

Donderdagavond moet FC Den Bosch bij de tuchtcommissie betaald voetbal van de KNVB uitleg geven over de racistische gedragingen van zijn fans. Centraal staat de vraag in hoeverre de club verantwoordelijk is voor de uitingen op de tribune. Ook zal worden besproken wat de club heeft gedaan om erger te voorkomen.

Eventuele sancties, zoals puntenaftrek, boetes of wedstrijden zonder publiek, worden pas volgende maand bekendgemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl