ANP
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

FC Den Bosch honderden keren bedreigd na racistische spreekkoren

Bij voetbalclub FC Den Bosch zijn de afgelopen dagen honderden bedreigingen en beledigingen binnengekomen via telefoon, sociale media en e-mail.

Aanleiding daarvoor zijn de racistische spreekkoren van een deel van het publiek jegens Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira afgelopen zondag.

Volgens Omroep Brabant zijn de verwensingen niet mals en is de stagiaire die regelmatig de telefoon opneemt inmiddels vervangen door een vaste medewerker.

Dit gebeurde er afgelopen zondag:

FC Den Bosch - Excelsior gestaakt vanwege racistische leuzen

Niet alleen de club krijgt veel over zich heen. Op sociale media dook de naam op van een supporter die tijdens de wedstrijd de Hitlergroet zou hebben gebracht.

Een 35-jarige man uit Boxmeer met dezelfde naam kreeg naar eigen zeggen opeens veel berichten via Facebook. "Van wildvreemden. Tientallen berichten vol verwensingen. Ze sturen me berichten dat ik een zielig jongetje ben, dat soort dingen."

Dat hij niet lijkt op de supporter die op de beelden te zien is, maakt sommigen niet uit. "Iemand schreef dat mijn ouders me dan maar een andere naam hadden moeten geven."

Omroep Brabant
De man plaatste een oproep op Facebook

Hij heeft er slecht van geslapen. "Ik ben lichtelijk afwezig op het werk, je gedachten zijn er toch niet helemaal bij, maar ik ga ervan uit dat dit straks weer voorbij is."

Het Openbaar Ministerie (OM) roept op om de man met rust te laten. "De gevolgen van dit soort acties zijn groot. Niet alleen voor de mensen die als dader worden neergezet, maar ook voor de mensen die dit soort berichten verspreiden. Er kan zomaar sprake zijn van strafbare feiten."

Overigens wordt betwijfeld of de supporter een Hitlergroet bracht, of dat hij een wegwerpgebaar maakte. Het OM zegt op de hoogte te zijn van de mogelijkheid dat het om een wegwerpgebaar gaat en onthoudt zich vooralsnog van een oordeel. Eerst moet er nog met getuigen worden gesproken.

Strafbare feiten

Het OM is inmiddels een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar de racistische uitingen die zondag vanaf de tribune klonken. "Voor zover we nu kunnen beoordelen is er sprake van strafbare feiten", stelt justitie. De politie gaat nu onderzoeken wie er betrokken waren bij de spreekkoren.

Of er ook aanhoudingen worden verricht onder de supporters van Den Bosch, kan het OM nog niet zeggen. "In het verleden zijn soortgelijke zaken geseponeerd, onder meer omdat gehoorde woorden niet bij bewegende monden te brengen waren."

Bedreigingen aan het adres van trainer Erik van der Ven van FC Den Bosch, die Moreira in eerste instantie "een zielig mannetje" noemde, vallen ook onder het onderzoek.

Het is nu echt even op eieren lopen.

Medewerker FC Den Bosch

FC Den Bosch werkt aan een plan om herhaling van de racistische spreekkoren te voorkomen. Vrijdagavond speelt FC Den Bosch weer een wedstrijd en de club denkt na over een speciale actie.

"We willen laten zien dat heel FC Den Bosch alles wat ook maar neigt naar racisme en discriminatie categorisch afwijst. Wij zijn ook een club met tal van nationaliteiten. Maar het is nu echt even op eieren lopen om ons standpunt op een juiste manier te kunnen uiten", zegt een medewerker van de club tegen Omroep Brabant.

Advertentie via Ster.nl