Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira (midden) wordt gesteund door medespelers
NOS NieuwsAangepast

FC Den Bosch door het stof, noemt eigen reactie op racisme blunder

FC Den Bosch heeft gisteren "de plank volledig misgeslagen" met zijn snelle statement over het racisme tijdens de wedstrijd tegen de Rotterdamse club Excelsior. Dat staat in een verklaring van FC Den Bosch. Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira werd racistisch bejegend en er was in het publiek een Hitlergroet te zien.

De club biedt zijn excuses aan voor de eerste reactie, waarin werd gesuggereerd dat er geen sprake was van racisme maar van "kraaiengeluiden". Trainer Erik van der Ven van FC Den Bosch noemde Moreira in eerste instantie een "zielig mannetje", maar kwam daar later van terug. Nu noemt FC Den Bosch de eerste reactie een blunder. Van der Ven heeft vandaag in Rotterdam persoonlijk excuses gemaakt aan Moreira. De voorzitter van de club zegt dat Van der Ven niet weg hoeft bij FC Den Bosch.

"We zijn diep geschokt naar aanleiding van de gesprekken, die maandagochtend zijn gevoerd met de spelersgroep en andere betrokkenen. Er blijken zondag wel degelijk racistische uitlatingen te zijn gedaan vanaf de tribune", is te lezen in de verklaring.

Ommekeer

FC Den Bosch doet verder onderzoek naar wat er precies is gebeurd. Volgens de club wordt alles in het werk gesteld om de mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag te achterhalen en te straffen. In de loop van de week volgt een actieplan, schrijft FC Den Bosch.

Volgens voorzitter Jan Hein Schouten van de club heeft FC Den Bosch een "enorme fout" gemaakt. "Op basis van de informatie die we toen hadden, zeiden we dat het om iets anders ging dan racistisch geluid, de welbekende kraaiengeluiden inmiddels. Wat wij totaal onderschat en niet goed onderzocht hebben, is dat er ook andere geluiden waren die wel degelijk grensoverschrijdend waren. Daar schamen we ons kapot voor en willen we niet mee geassocieerd worden."

Schouten wil dat zijn club een voorloper wordt in de strijd tegen racisme en geeft toe dat de club verkeerd heeft gereageerd in eerste instantie.

FC Den Bosch moet voorloper worden tegen racisme

De club moet volgens de voorzitter nu een nadrukkelijke voorloper worden tegen racisme. "Den Bosch is een gastvrije stad, FC Den Bosch is een heel gastvrije club. We hebben de schijn nu tegen, daar moeten we mee aan de slag."

Schouten zei de supporters van zijn club niet als racistisch te kennen. "Ik weet wel dat er af en toe uitwassen zijn en die willen wij voor eens en altijd uitbannen. Wij moeten daar iets mee en daar gaan wij mee aan de gang." In 2013 werd AZ-speler Jozy Altidore eveneens racistisch bejegend door supporters van FC Den Bosch. Schouten: "We kunnen nu twee dingen doen: niets doen, of de kans pakken om hier voor eens en voor altijd mee af te rekenen."

Grapperhaus: meer doen tegen 'dit kwaad'

Volgens Schouten heeft de club de storm van kritiek deels over zichzelf afgeroepen. Ook minister Grapperhaus heeft kritiek geuit. Hij heeft "met afgrijzen kennis genomen" van de spreekkoren in het stadion. De inmiddels ingetrokken reactie roept volgens de minister bovendien vragen op of FC Den Bosch zich wel aan de richtlijnen houdt. Hij wil dat de KNVB meer acties onderneemt tegen "dit kwaad".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl