Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira (midden) wordt gesteund door medespelers
NOS NieuwsAangepast

OM gaat incidenten FC Den Bosch-Excelsior onderzoeken

Het Openbaar Ministerie gaat samen met de politie de racistische uitingen aan het adres van Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira onderzoeken. Daarbij zal onder meer naar het beeldmateriaal worden bekeken, meldt het OM op Twitter.

De wedstrijd FC Den Bosch-Excelsior werd gistermiddag tien minuten stilgelegd vanwege oerwoudgeluiden en Zwarte Piet-liedjes. Scheidsrechter Laurens Gerrets legde het duel FC Den Bosch-Excelsior zondagmiddag tien minuten stil. Telkens als Moreira aan de bal was, waren er vanaf de fanatieke M-side racistische geluiden te horen.

Eerder liet Moreira al weten geen aangifte te doen. De speler wil het onderzoek van de KNVB afwachten. Wie wel aangifte deed, is FC Den Bosch-trainer Erik van der Ven. Hij werd bedreigd vanwege zijn uitspraken na de wedstrijd.

'Zielig mannetje'

De kritiek op de trainer ontstond toen Van der Ven in eerste instantie niets over de spreekkoren wilde zeggen en zich op de vlakte hield. Gisteravond kwam Van der Ven bij FOX Sports op zijn eerdere optreden terug en zei hij volledig achter Moreira te staan. "Ik distantieer mij van racisme en discriminerende spreekkoren. De emoties van Moreira vind ik absoluut erg om te zien en raakt mij ook zeker."

Den Bosch-aanhangers tegen Mendes Moreira: 'Sinterklaas, Sinterklaas en natuurlijk Zwarte Piet'

Ook reageerde de trainer op een woordenwisseling na de wedstrijd met Moreira. Hij noemde de speler toen "een zielig mannetje". Volgens de trainer zei hij dat omdat Moreira na zijn doelpunt richting supporters van FC Den Bosch liep om zijn doelpunt te vieren. "Dat vond ik niet slim, omdat het spel al was stilgelegd. Toen lokte het eigenlijk een nieuwe reactie uit. Dat is de reden dat ik dat zei, en dat is achteraf niet slim."

'Ik stap van het veld'

Oranje-international Georginio Wijnaldum sprak er schande van wat er gisteren in Den Bosch gebeurde. "Dit komt persoonlijk heel hard aan. Ik had niet verwacht dat dit zou gebeuren in Nederland", zei hij op de persconferentie in aanloop naar de wedstrijd tegen Estland

Volgens de middenvelder van Liverpool had de wedstrijd ook niet meer uitgespeeld moeten worden. "Ik was van het veld gestapt en niet meer teruggekomen. Ik ga dat niet accepteren", zei hij.

Wijnaldum over racisme in Den Bosch: 'Ben heel erg geschokt'

Bondscoach Ronald Koeman sluit zich daarbij aan. "Je moet gewoon weggaan van het veld. Iemand moet het doen. Zoiets moet je niet met fluwelen handschoentjes aanpakken."

Verantwoordelijkheid

In een verklaring heeft de burgemeester van Den Bosch, Jack Mikkers, zich gedistantieerd van wat er gisteren gebeurde in het stadion. Volgens hem vervult FC Den Bosch een belangrijke rol in de stad. "Daarbij hoort een bepaalde verantwoordelijkheid. Uitingen van discriminatie en racisme horen daar absoluut niet bij. Op geen enkele dag", schrijft hij in een verklaring op de website van de gemeente.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl