Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira (rechts) wordt gesteund door zijn medespelers
NOS NieuwsAangepast

Moreira doet geen aangifte, trainer FC Den Bosch wel

Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira doet geen aangifte van de racistische uitingen die FC Den Bosch-fans gisteren deden in zijn richting. In een reactie laat hij weten het onderzoek van de KNVB af te wachten. FC Den Bosch-trainer Erik van der Ven die na afloop van de wedstrijd veel kritiek kreeg op zijn uitspraken heeft wel aangifte gedaan vanwege bedreiging. Hij besloot vannacht zelfs niet thuis te slapen.

De kritiek op de trainer ontstond toen Van der Veen in eerste instantie niets over de spreekkoren wilde zeggen en zich op de vlakte hield. Gisteravond kwam Van der Ven bij FOX Sports op zijn eerdere optreden terug en zei hij volledig achter Moreira te staan. "Ik distantieer mij van racisme en discriminerende spreekkoren. De emoties van Moreira vind ik absoluut erg om te zien en raakt mij ook zeker."

"Ik ben gewoon boos en teleurgesteld dat dit anno 2019 nog gebeurt", zei de voetballer gisteren:

Den Bosch-aanhangers tegen Mendes Moreira: 'Sinterklaas, Sinterklaas en natuurlijk Zwarte Piet'

Ook reageerde de trainer op een woordenwisseling na de wedstrijd met Moreira. Hij noemde de speler toen "een zielig mannetje". Volgens de trainer zei hij dat omdat Moreira na zijn doelpunt richting de M-side liep om zijn doelpunt te vieren. "Dat vond ik niet slim, omdat het spel al was stilgelegd. Toen lokte het eigenlijk een nieuwe reactie uit. Dat is de reden dat ik dat zei, en dat is achteraf niet slim."

FC Den Bosch zegt in het belang van het onderzoek niks kwijt te kunnen over de aard van de bedreigingen. De trainer stond maandagochtend wel op het veld om de training van FC Den Bosch te leiden.

Kraaigeluiden

Scheidsrechter Laurens Gerrets legde het duel FC Den Bosch-Excelsior zondagmiddag tien minuten stil. Aanleiding waren oerwoudgeluiden en Zwarte Piet-liedjes vanaf de tribune, die gericht zouden zijn tegen Moreira. Telkens als hij aan de bal was, waren er vanaf de fanatieke M-side volgens de voetballer racistische geluiden te horen.

Volgens een eerste verklaring van FC Den Bosch ging het om 'kraaigeluiden' die dateren uit de tijd dat Hans Kraay jr. (1995-1996) bij de club speelde. Later deelde de club mee een onderzoek in te stellen naar wat er gebeurd is.

De KNVB noemde de racistische uitingen vanochtend "ronduit walgelijk". "Dit hoort niet op een voetbalveld thuis", zei Jan Bluyssen, manager competitiezaken van de KNVB, in het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens Bluyssen doet de voetbalbond er dan ook alles aan om de daders op te sporen en te bestraffen, maar de KNVB is beperkt in zijn mogelijkheden, vindt hij. "We kunnen stadionverboden opleggen van 5 jaar en boetes van 450 euro", zei Bluyssen. "Daarnaast kunnen we via het tuchtrecht de club aanpakken als die nalatig is geweest. Dat zijn onze mogelijkheden."

In Studio Voetbal ging het gisteravond ook over de racistische uitingen tijdens FC Den Bosch-Excelsior:

'Zwaarste straf voor racisme bij FC Den Bosch'

Eigenlijk zouden verdachten via het strafrecht berecht moeten worden, vindt hij. "Dan komen ze echt in de problemen in hun maatschappelijke leven. Dan zullen mensen wel nadenken om dit nog een keer te doen."

Deze week wordt de zaak door de KNVB behandeld. "Morgen komen de verklaringen binnen van clubs. Ons onafhankelijke tuchtorgaan zal vervolgens een onderzoek instellen en kijken wat FC Den Bosch voor, tijdens en na de wedstrijd heeft gedaan. Daarna komt er een uitspraak". Wanneer die verwacht wordt, kon Bluyssen niet zeggen.

Er is veel lof over het optreden van scheidsrechter Gerrets, die het duel tien minuten stillegde. Ook Bluyssen vindt dat de arbiter goed gehandeld heeft. "We hebben met alle scheidsrechters afgesproken om bij racistische spreekkoren een keer te waarschuwen via de club. En als dat niet helpt om meteen naar binnen te gaan. Gerrets heeft precies gedaan wat we met elkaar afgesproken hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl