Tafel Studio Voetbal 17 november 2019
NOS Voetbal

'KNVB moet voorbeeld stellen: zwaarste straf voor racisme'

Een dag na de plaatsing voor het EK door Oranje werd het Nederlandse voetbal opgeschrikt door racisme vanaf de tribune bij FC Den Bosch. Scheidsrechter Laurens Gerrets legde de wedstrijd FC Den Bosch-Excelsior tien minuten stil vanwege racistische uitingen tegen Ahmad Mendes Moreira.

Wat Arno Vermeulen betreft past hiervoor een hoge straf. "We moeten het onderzoek afwachten, maar de zwaarste straf past hiervoor", zegt hij in Studio Voetbal.

"Den Bosch kan een wedstrijd zonder publiek krijgen, de club kan in een uiterste situatie een divisie teruggezet worden, de daders kunnen een stadionverbod krijgen. Laten we niet doen alsof dit de eerste keer is. In 2013 overkwam AZ-speler Jozy Altidore al iets vergelijkbaars in Den Bosch."

'Die trainer zou ik eruit gooien'

"De KNVB moet dit heel serieus nemen", vervolgt Vermeulen. "Dit is verschrikkelijk. We wijzen met het vingertje naar Italië dat niet genoeg zou straffen. Hopelijk doen we dat in Nederland als voorbeeld wel. En goed ook."

'Zwaarste straf voor racisme bij FC Den Bosch'

De reacties van FC Den Bosch, dat aanvankelijk het racisme ontkende en sprak over kraaiengeluiden, en trainer Erik van der Ven, die Mendes Moreira "een zielig mannetje" noemde vanwege zijn manier van juichen richting de Den Bosch-fans, valt bij de gasten aan tafel niet in goede aarde.

"Waanzin", zegt Vermeulen. "Schofterig hoe die trainer reageert. Wil je als club verder met zo'n trainer?" Daar wil Rafael van der Vaart best het antwoord op geven. "Dan ben je toch niet goed bij je hoofd? Ik zou hem meteen eruit gooien."

AZ hoopt 15 december thuis tegen Ajax te spelen

Robert Eenhoorn zit als speciale gast aan tafel. De voornaamste zorg van de algemeen directeur van AZ is om het stadion speelklaar te krijgen voor de thuiswedstrijd tegen Ajax op 15 december. Nadat in augustus een deel van het dak van het AZ-stadion was ingestort, heeft de club z'n thuiswedstrijden noodgedwongen in Den Haag moeten spelen.

'Hopen op 15 december thuis tegen Ajax te spelen'

"We hopen op 15 december klaar te zijn en als alles meezit, is dat reëel", zegt Eenhoorn. "Er moet nog wel wat gedaan worden. Deze week hopen we klaar te zijn met de demontage van het dak. Uiteindelijk moeten we ook een vergunning krijgen dat het veilig is. Dat besluit de burgemeester. Op 1 december moeten we het wel weten."

Ondanks het tijdelijk ontbreken van thuiswedstrijden in Alkmaar doet AZ het sportief uitstekend met de tweede plaats in de eredivisie. En deze week mochten zich ook nog eens twee spelers van AZ zich bij de Oranje-selectie melden, Myron Boadu en Calvin Stengs. "Geweldig dat ze geselecteerd zijn voor hen en voor ons", aldus Eenhoorn.

Feyenoord? 'Nooit concreet geworden'

In het geruchtencircuit werd zelfs gemeld dat FC Barcelona al het oog zou hebben laten vallen op Stengs, maar in Alkmaar weet niemand daar concreet nog iets van. Volgens Van der Vaart zou het ook geen goede stap zijn. "Die jongens moeten eerst naar Ajax gaan", zegt de oud-international. "Een logische stap", vult Vermeulen aan.

Eenhoorn naar Feyenoord? 'Nooit concreet geworden'

Het gaat zelfs zo goed met AZ dat ook de algemeen directeur weleens in verband wordt gebracht met andere clubs. Zo zou Feyenoord naar verluidt graag de geboren Rotterdammer Eenhoorn naar De Kuip halen. "Niet aan de orde", zegt hij stellig. "Vanaf april heb ik het gelezen, maar het is nooit concreet geworden."

"Het is geweldig werken bij AZ", zegt Eenhoorn. "Dat komt door al die mensen die er werken. Wat er op het veld gebeurt, is heel bijzonder. Geweldig hoe de staf en spelers dat doen. Maar ook buiten het veld wordt een topprestatie geleverd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl