Een politiehelikopter vertrekt vanaf de gevangenis in Zutphen, na de verijdelde inbraakpoging

Wie probeert te ontsnappen eindigt in Vught: Omar L. gaat Benaouf A. achterna

Bij de meeste ontsnappingspogingen wordt de gedetineerde buiten de gevangenismuren opgewacht door handlangers. Maar vandaag in Zutphen probeerde een groep mannen volgens de politie juist de gevangenis ín te breken om een crimineel te bevrijden.

Deze actie doet daarmee sterk denken aan de poging met een helikopter in Roermond twee jaar geleden. Ook toen werd geprobeerd een voor liquidatie veroordeelde crimineel uit de Amsterdamse onderwereld te bevrijden, namelijk Benaouf A.. Hij werd vervolgens overgebracht naar de extra beveiligde gevangenis in Vught - net zoals Omar L. vandaag zijn cel in Zutphen moest verruilen voor een zwaarbeveiligde in Vught.

Daarmee lijkt het zeer waarschijnlijk dat L. de gedetineerde is die het doelwit was van de verijdelde uitbraak. L. zit een levenslange celstraf uit voor zijn aandeel in verschillende moorden of pogingen daartoe.

Jurist Sonja Meijer, universitair docent strafprocesrecht aan de VU, noemt het een bijzondere ontsnappingspoging. "De enige andere vergelijkbare poging tot ontsnapping van de laatste jaren is de poging van Benaouf A."

Spectaculair plan

In oktober 2017 wilde een groep mannen een gehuurde helikopter kapen om naar de gevangenis in Roermond te vliegen. Het was de bedoeling om Benaouf A. daar op de luchtplaats op te pikken. Ze hadden daarvoor een Colombiaanse helikopterpiloot geregeld. Het plan mislukte omdat de politie vooraf op de hoogte was.

"Het was een spectaculaire poging, vooral als het ook gelukt was", zegt NOS-justitieredacteur Remco Andringa. In de cel van Benaouf A. werden verschillende telefoons gevonden, waarmee hij in contact stond met de uitvoerders. Ook had hij een plattegrond getekend van de luchtplaats en die aan de groep doorgegeven.

Bekijk hier videobeelden van de politie-actie en de persconferentie over de ontsnappingspoging uit 2017:

'Kaping helikopter en ontsnapping van crimineel verijdeld'

Uiteindelijk werd één van de vermoedelijke handlangers doodgeschoten door de politie tijdens een achtervolging op de A2. Verschillende betrokkenen kregen celstraffen voor de verijdelde uitbraakpoging. A. verloor zijn kans op vervroegde vrijlating en moet een paar jaar langer in de cel zitten.

Of Omar L. ook iets wist van de inbraakpoging in Zutphen is nog onduidelijk. Een brandend busje reed vanmorgen tegen de entree van de gevangenis in Zutphen. Na een achtervolging kon de politie vier verdachten oppakken. Ook ditmaal gebruikten agenten hun wapen, maar dan voor een waarschuwingsschot. En net als bij A. is uiteindelijk niemand ontsnapt uit de gevangenis.

De laatste jaren lukt het zelden om succesvol uit een gevangenis te ontsnappen. Voor zover bekend was de laatste succesvolle poging eveneens een opvallende zaak.

In een vuilniszak

In december 2018 raakt een 26-jarige gevangene buiten De Schie in Rotterdam door zich te verstoppen in een grote blauwe vuilniszak. Gevangenen krijgen die zakken om spullen in te pakken als ze hun straf hebben uitgezeten. Een vriend die werd vrijgelaten liep 's ochtends met de zak de gevangenis uit, met daarin de 26-jarige.

Anderhalve maand later werd hij weer opgepakt door de politie. Omdat ontsnappen juridisch niet strafbaar is, kreeg de man geen extra celstraf. Het kabinet probeert ontsnappen uit de gevangenis wel strafbaar te maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl