NOS NieuwsAangepast

Crimineel Omar L. naar Vught na verijdelde ontsnappingspoging Zutphen

Een ontsnapping uit de gevangenis in Zutphen is mislukt. Vier mannen zijn aangehouden. "We vermoeden dat zij bij de uitbraakpoging betrokken zijn", zegt een politiewoordvoerder.

Agenten kwamen vanochtend af op een melding over een brandend busje op het terrein van de Penitentiaire Inrichting (PI). Volgens de politie probeerden meerdere personen in te breken in de gevangenis om iemand te helpen ontsnappen. Maar die poging is dus verijdeld, niemand is ontsnapt. De brand in het busje is geblust.

Het gaat hoogstwaarschijnlijk om de tot levenslang veroordeelde crimineel Omar L.. Vandaag is hij overgeplaatst naar de Extra Beveiligde Inrichting in Vught, meldt zijn advocaat Sander Janssen. In die gevangenis zitten onder meer Ridouan Taghi en Willem Holleeder.

L. is vorig jaar veroordeeld tot levenslang voor zijn aandeel in verschillende moorden en pogingen daartoe in het Amsterdamse criminele milieu, waar sinds een aantal jaren een uiterst gewelddadige strijd tussen telkens wisselende groeperingen woedt.

"Het is een gewelddadig incident", zegt de woordvoerder. "We hebben alles op alles gezet om zo snel mogelijk de verdachten aan te houden." De politie zette het gebied ruim af en gebruikte een helikopter.

Agenten kregen een verdacht voertuig in beeld en zetten de achtervolging in. Bij Zevenaar stopte die auto en sloeg een van de vier mannen op de vlucht. Later loste de politie bij Wehl een waarschuwingsschot en werden de andere drie mannen aangehouden. Het is niet bekend of de verdachten wapens bij zich hadden.

Bekijk hier de beelden van de aanhouding:

Vier mannen aangehouden na ontsnappingspoging gevangenis

De vierde man werd gearresteerd bij Zevenaar. Er is samengewerkt met onder andere de Duitse politie, de recherche en de Koninklijke Marechaussee.

De helikopter waar de gedetineerde in zou zitten die heeft geprobeerd te ontsnappen

Bekijk hieronder beelden van het busje nadat de brand was geblust:

Busje bij gevangenis Zutphen in brand

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl