Een beschoten auto na een liquidatie in Hoenzadriel
NOS NieuwsAangepast

Twee keer levenslang voor liquidaties Amsterdamse onderwereld

Omar L. en Hicham M. moeten levenslang de gevangenis in vanwege hun aandeel in verschillende moorden en pogingen daartoe in het Amsterdamse criminele milieu. Vier andere mannen die kleinere rollen speelden hebben tijdelijke straffen gekregen, variërend van 7 tot 30 jaar.

De 28-jarige L. en M. (25) hebben twee mensen vermoord en drie anderen geprobeerd te vermoorden. Volgens de rechter gingen zij gewetenloos te werk.

"De dood van toevallige omstanders werd op de koop toegenomen. De rechtbank vindt dat zij zichzelf hier buiten de samenleving plaatsen en dat voor zulke uitzonderlijk zware misdrijven alleen een levenslange gevangenisstraf passend is", laat de rechtbank weten.

Broer

L. was de opdrachtgever voor de liquidaties of gaf instructies, M. pleegde de twee moorden. L. is een broer van een van de mannen die in 2012 in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt werd doodgeschoten.

Volgens het Openbaar Ministerie had L. het gemunt op criminelen die hij medeverantwoordelijk houdt voor de dood van zijn broer. In wisselende samenstelling stuurde hij volgens het OM "moordcommando's" af op zijn slachtoffers.

Dat gebeurde in april 2016, toen een man met de bijnaam 'Hitler' werd beschoten in Amsterdam-West. Volgens Omar L. was deze man de organisator van de liquidaties in de Staatsliedenbuurt. Het doelwit overleefde de aanslag, omdat het automatische geweer dat de schutter gebruikte haperde.

Vergissing

L. was ook betrokken bij de moord op de 27-jarige Eaneas Lomp in Krommenie in november 2015. Omar L. dacht dat Lomp het op hem had voorzien.

Een jaar eerder was in Amsterdam per vergissing een man doodgeschoten. Hij is waarschijnlijk aangezien voor Omar L. Ze woonden in dezelfde buurt en reden in dezelfde soort auto. Het moordwapen werd later bij Eaneas Lomp thuis gevonden.

Op oudejaarsavond 2015 volgde weer een liquidatie. In Kerkdriel werd de 27-jarige Chahid Yakhlaf onder vuur genomen, toen hij een camping afreed. Twee andere inzittenden van de auto raakten gewond. Ook op Yakhlaf was al eens een aanslag gepleegd.

Empathie

Volgens het Openbaar Ministerie vindt het geweld zijn oorsprong in het milieu dat ook wel de 'mocromaffia' wordt genoemd. Het OM verzamelde veel bewijs uit berichten die de verdachten verstuurden met geprepareerde telefoons om versleuteld mee te kunnen communiceren. Daaruit bleek volgens het OM dat de verdachten handelden "zonder enige empathie".

Twee anderen die volgens justitie bij de liquidaties in opdracht van Omar L. betrokken waren, zijn zelf vermoord. Het hoofd van Nabil Amzieb werd in 2016 op straat neergelegd bij een waterpijpcafé in Amsterdam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl