De man uit Nijmegen verkocht deze smartphones met de versleutelde software
NOS Nieuws

Politie haalt versleuteld netwerk 'criminelen' offline

De politie heeft samen met het Openbaar Ministerie een netwerk opgerold waarmee criminelen versleuteld zouden communiceren. In dat kader is de 36-jarige eigenaar van het bedrijf Ennetcom aangehouden, hij wordt verdacht van witwassen. Zijn bedrijf is gespecialiseerd in het leveren van versleutelde telefoons.

De politie kwam in verschillende strafrechtelijke onderzoeken deze aangepaste telefoons tegen die gebruikmaakten van de techniek Pretty Good Privacy (PGP). Die wordt gebruikt om versleuteld te communiceren. Daardoor was het voor de opsporingsinstantie niet of nauwelijks mogelijk om te zien wat binnen het netwerk werd gezegd.

De politie begon met toestemming van het Landelijk Parket een onderzoek naar Ennetcom, dat voor 1500 euro aangepaste Blackberry-telefoons levert. De apparaten waren dusdanig aangepast dat er alleen versleuteld mee kon worden gemaild en niet mee kan worden gebeld.

Ennetcom wil niet op de gebeurtenissen reageren.

Versleuteld communicatienetwerk opgerold

Volgens de politie is het aannemelijk dat de verdachte ervan op de hoogte was dat hij de telefoons aan criminelen verkocht. Daarmee ontving hij dus crimineel geld, waardoor hij wordt verdacht van witwaspraktijken.

In het bedrijf van de verdachte zijn ook servers gevonden, waar het dataverkeer over verliep. Dat netwerk werd door zo'n 19.000 mensen gebruikt. Tijdens het onderzoek kreeg het High Tech Crime-team van de politie zicht op deze servers, die vandaag offline zijn gehaald. De inhoud ervan is gekopieerd.

De politie zegt zelf dat het hiermee "vermoedelijk het grootste versleutelde netwerk van crimineel Nederland heeft veiliggesteld". De politie benadrukt dat het opzetten van een versleuteld netwerk niet illegaal is en dat mensen mogelijkheden moeten hebben om veilig te kunnen communiceren.

Vuurwapen

In het huis van de 36-jarige man werd verder een vuurwapen aangetroffen. Daarnaast is in samenwerking met de politie in het Canadese Toronto een andere server offline gehaald. De politie denkt daarom dat ook buitenlandse criminelen gebruikmaakten van het netwerk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl