Rechtbanktekening van de zes verdachten in de rechtbank
NOS Nieuws

'Pet in de wieken moest helikopterontsnapping voorkomen'

  • Mattijs van de Wiel

    verslaggever

  • Mattijs van de Wiel

    verslaggever

Negen verdachten staan vandaag terecht in de rechtbank in Amsterdam omdat ze in oktober vorig jaar geprobeerd zouden hebben om met een helikopter de Amsterdamse crimineel Benaouf A. uit de gevangenis in Roermond te bevrijden. Benaouf A. is een topcrimineel uit de Amsterdamse onderwereld en zit een celstraf uit van 12 jaar.

De piloot uit Colombia

Zes van de negen verdachten zijn vandaag aanwezig in Amsterdam. Ze zitten allemaal met hun armen over elkaar, achteruit in hun stoel. Ze zijn jong: de meesten zijn twintigers. Alleen de Colombiaanse helikopterpiloot is ouder, 54.

De Colombiaan heeft als enige van de verdachten eerder al een boekje opengedaan over het ontsnappingsplan. Ook vandaag in de rechtbank is hij de enige die zijn verhaal wil doen.

"De bedoeling was dat iemand uit de gevangenis werd gehaald", vertelt de man in de rechtbank. "Er is mij een papier een potloodtekening getoond met de afmetingen van de plek waar ik moest landen."

De piloot vertelt dat hij twee personen uit de gevangenis moest halen, maar dat hij dat niet zag zitten. "Ik had nog nooit met zo'n helikopter gevlogen." Daarnaast zou de rotor maar een meter over hebben, zo klein was de landingsruimte, vertelt hij.

De Colombiaanse piloot zou klaarstaan in Weert, waar een tussenlanding plaats moest vinden. "Van Houssain el M. heb ik begrepen dat de andere piloot er dan uit moest en ik erin", verklaart de Colombiaan. "Maar wat er met hem moest gebeuren weet ik niet."

Ik was bereid om op dat moment voor mijn familie te sterven.

De Colombiaanse piloot

Hij kon en wilde met 'dat ding' niet vliegen, verklaart hij. "Maar ik was gevuld door angst en paniek door de bedreigingen aan mijn familie. De bedoeling was om iets te doen om hier een einde aan te maken."

Voorafgaand kreeg de man 20.000 euro, zegt hij. "Daarvan moest ik 10.000 euro meenemen naar Europa." Zijn plan was om uiteindelijk niet in te stappen, vertelt de piloot. Of hij zou het plan saboteren door bijvoorbeeld zijn petje in de rotor te gooien.

De rechter vindt het onbegrijpelijk dat de piloot van plan was op het cruciale moment af te haken, maar de dagen daarvoor er niet uit wilde stappen. "Het gaat om mijn gezin, het gaat om mijn dochter", zegt hij met tranen in zijn ogen. "Ik was bereid om op dat moment voor mijn familie te sterven."

De regisseur

Vorige week kon de politie de laatste verdachte aanhouden in de zaak: Abdelghafour L. Hij meldde zich zelf bij de politie. De man wordt door de politie gezien als 'regisseur' van het plan.

"Ik heb me gemeld omdat ik hoorde dat ik werd gezocht", verklaart hij vandaag. De politie deed in februari een inval in zijn huis. "Ik was toen in het buitenland maar stond gesignaleerd. Dat zou betekenen dat ik daar zou worden opgepakt." L. was bang dat hij dan daar, in Marokko, een eventuele straf moest uitzitten.

Met zijn advocaat regelde hij dat hij naar Nederland kon. "Voor de rest beroep ik me op mijn zwijgrecht."

Het gesprek tussen L. en de rechter verloopt daarna stroef.

Rechter: "Heeft u bijnamen?"

L.: "Abdel en Appie."

Rechter: "Wordt u ook wel de Spaanse Mohammed genoemd?"

L.: "Nee."

Rechter: "Spreekt u Spaans?"

L.: "Ik beroep me op mijn zwijgrecht."

Rechter: "Weet u wie 'Alex' is?"

L.: "Nee, geen enkel idee."

Rechter: "Heeft u met de helikopterpiloot gesproken?"

L.: "Ik beroep me op mijn zwijgrecht."

Rechter: "Kent u de Opel Corsa?"

L.: "Ik beroep me op mijn zwijgrecht."

Rechter: "Kent u Benaouf?"

L.: "Ik beroep me op mijn zwijgrecht."

Rechter: "Wilt u zelf nog iets kwijt?"

L.: "Nee, dank u."

De andere verdachten

Naast de piloot en de 'regisseur' houden de andere vier verdachten in de rechtbank hun mond. Ze beroepen zich op hun zwijgrecht. De rechtbank behandelt daarom tot slot nog de persoonlijke omstandigheden van de negen verdachten.

Houssain el M. is niet aanwezig in de rechtbank vandaag, maar is meerdere keren veroordeeld voor diefstal met geweld, mishandeling en wapenbezit. De advocaat wil daar verder geen mededelingen over doen.

Ismaël el H., ook niet aanwezig in de rechtbank, is op vrije voeten en woont weer bij zijn ouders. Zijn advocaat vertelt dat het goed met hem gaat, hij werkt als buschauffeur en is verloofd.

Abdellatif N. woont bij zijn ouders, in dezelfde straat als Ismaël. Hij rust uit van een auto-ongeluk. Door nek- en rugklachten kon hij niet werken en kreeg hij een uitkering. Na zijn vrijlaten wil hij taxichauffeur worden.

Ook afwezig: Omar A. Hij woont met zijn broer en zus bij zijn moeder, heeft een vriendin en een diploma bij het ROC als arbeidsgekwalificeerd assistent. De reclassering vermoedt dat hij een lichte verstandelijke beperking heeft.

Over Sofyan el H. weten we niets: hij wil niks loslaten over zijn persoonlijke omstandigheden. Ook over plannen voor na zijn vrijkomen laat hij niets los.

De Colombiaanse piloot, Alvaro G.B. is getrouwd. Zijn vrouw en dochter wonen nu in Venezuela.

Rachid el M. houdt ook zijn lippen op elkaar. Waar hij woont is niet bekend. Ook zijn toekomstplannen zijn onduidelijk.

Waarom Saiffedine M. in de rechtbank zit is vreemd, vindt de rechter. "Zo zie ik dat ook", zegt hij. Hij woont thuis met ouders en drie zussen, heeft een mbo-diploma, had een baantje en is nauwelijks in aanraking geweest met justitie.

De 'regisseur', Abdelghafour L., heeft met zijn vrouw drie kinderen. Zijn werk houdt hij 'liever privé'. Ook over zijn toekomst laat hij niets los.

Morgen komt het Openbaar Ministerie met de strafeis.

Omstander filmt politie-actie Roosteren

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl