Als gevolg van het geweld in het zuiden van de Syrische provincie Idlib is een enorme vluchtelingenstroom op gang gekomen. Sinds april sloegen naar schatting al 400.000 mensen op de vlucht, nu zijn er nog eens 235.000 mensen vertrokken.
"Op dit moment wordt het zuiden van Idlib aangevallen en vluchten mensen naar het noorden van de provincie. Ten noordwesten van de provincie ligt Turkije, maar de grens met Turkije is dicht", zegt NOS- Midden-Oostenredacteur Hoessein Sabir.
"In het verleden was Idlib juist een veilige thuishaven voor mensen die vluchtten voor het regime van Assad. Dus als Aleppo werd aangevallen, dan had men nog een uitweg in Idlib, maar nu is er geen uitweg meer. "
Verzet
De provincie Idlib is het laatste belangrijke Syrische gebied dat nog in handen is van rebellen. Troepen van de Syrische president Bashar Al Assad zijn op 16 december gestart met nieuwe aanvallen. Het Syrische leger probeert met Russische en Iraanse hulp de opstandige rebbelen en jihadisten te verdrijven.
"Het is het afvoerputje van de oorlog tegen Assad. Alle laatste elementen van verzet zitten in Idlib. Ook burgers die niet onder het regime van Assad willen leven, gewone Syrische burgers. Maar ook strijders. De meest radicale groep is Hayat Tahrir al-Sham (HTS), dit is een lokale tak van Al Qaida. Zij zijn de sterkste in dat gebied en veel strijders hebben zich bij hen aangesloten. HTS was eerder bekend als Jahbat al Nusra", legt Sabir uit.
Veel mensen zijn gedeporteerd naar Idlib, een provincie waar nu zo'n 3 miljoen mensen wonen. Toen Assad aan het winnen was, kregen ze een vrijtocht. "Veel tegenstanders zijn op één plek verzameld, dat is een bewuste strategie", zegt Sabir. "Het verzet zit nu op één plek. Assad kan al zijn troepen erop afsturen in plaats van op verschillende plekken te vechten."
Turkije heeft zich altijd als beschermer opgesteld voor de bevolking van Idlib. Zo werden sommige rebellengroepen gesteund door de Turken. "Maar de inwoners van Idlib denken dat zij nu als wisselgeld zijn gebruikt. Zij zeggen dat Turkije van de Russen de vrije hand heeft gekregen in het grensgebied in ruil voor Idlib."
Deze week ontving de Russische minister van Buitenlandse Zaken in Moskou de Syrische minister en een Turkse delegatie om te spreken over het geweld. Na drie dagen praten heeft Rusland gezegd zich in te houden qua geweld maar daar merken de mensen in Idlib nog niets van. Sabir: "Ik denk dat de strijders in Idlib doorgaan tot het bittere eind."
Ook de Verenigde Staten hebben opgeroepen tot terughoudendheid. "Trump heeft de Amerikaanse troepen teruggetrokken uit het gebied en heeft daarom op dit moment weinig te zeggen. Op wat olievelden na, kun zeggen je dat de VS en Europa eigenlijk zijn uitgespeeld."