Syrische vluchtelingen in een Turks opvangkamp
NOS Nieuws

Trump waarschuwt Rusland, Syrië en Iran om situatie Idlib

De Amerikaanse president Trump heeft Iran, Rusland en Syrië gewaarschuwd om te stoppen met hun militair ingrijpen in de Syrische provincie Idlib. "Rusland, Syrië en Iran zijn duizenden onschuldige mensen in Idlib aan het vermoorden, of stevenen daarop af", schrijft hij op Twitter. "Doe het niet!" Volgens hem stelt Turkije alles in het werk om dit "bloedbad" te voorkomen.

In juni adresseerde Trump de drie landen ook al, hij sprak toen van een "slachtpartij". Enkele maanden later trok hij de Amerikaanse troepen terug uit Noord-Syrië.

Russische hulp

Idlib is als laatste rebellenbolwerk in Syrië niet in handen van president Assad. In de provincie is het al langere tijd onrustig, maar recent laaide het geweld weer hevig op. Met zijn tweet verwijst Trump naar een reeks bombardementen van afgelopen weken. Toen hervatte Assad met hulp van Rusland zijn poging om het bolwerk te veroveren op de rebellen.

Veel mensen zijn op de vlucht om aan de bombardementen te ontkomen:

'We werden in de nacht geraakt door raketten'

In Idlib woonden zo'n 3 miljoen mensen. Veel van hen zijn door het aanhoudende geweld gevlucht. Zij proberen de grens naar Turkije over te steken. De afgelopen weken zouden zeker 200.000 burgers zijn vertrokken.

De Verenigde Naties waarschuwde eerder voor een humanitaire ramp langs de grens met buurland Turkije. In Turkije zitten nu zo'n 3,7 miljoen Syrische vluchtelingen. De Turkse president Erdogan waarschuwde vorige week dat het land niet meer vluchtelingen kan opvangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl