NOS Nieuws

Johnson wil 'als vrienden' werken aan nieuwe relatie met EU na de brexit

De Britse premier Johnson heeft in een toespraak voor zijn ambtswoning benadrukt dat het bouwen aan een nieuwe relatie met de EU een van zijn "grootste projecten" voor volgend jaar wordt.

In dat proces wil hij met de EU samenwerken als vrienden, zei hij. Daarbij richtte hij zich rechtstreeks tot de Britten die tegen de brexit waren. "Want wij zullen nooit uw positieve gevoelens en sympathie richting Europa negeren", aldus Johnson.

Johnson koos voor een verzoenende toon in zijn eerste speech voor Downing Street 10 na de verkiezingen

Johnson wil werken aan nieuwe relatie met EU

Johnson behaalde gisteren met zijn Conservatieve Partij tijdens de parlementsverkiezingen een absolute meerderheid. Daarmee heeft hij het mandaat om op zijn manier het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie te leiden.

In de praktijk komt het erop neer dat de Britten op 31 januari vrijwel zeker uit de EU stappen.

'Helen kan beginnen'

In zijn eerste speech voor 10 Downing Street na de verkiezingen riep de premier vooral op tot eenheid in zijn land. Hij drukte "beide kanten" van het politieke spectrum op het hart om de slepende brexit-periode van ruim drie jaar achter zich te laten.

Johnson vindt dat "het helen" kan beginnen. "Na vijf weken campagne verdient het land nu een pauze wat betreft geruzie, politiek en een permanente onderbreking als het gaat om praten over de brexit".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl