Premier Rutte tijdens een persconferentie op de Europese top in Brussel
NOS NieuwsAangepast

Kabinet: nu richten op volgende fase met de Britten

Premier Rutte is blij dat er met de naderende verkiezingswinst van de Britse premier Johnson snel duidelijkheid komt over de brexit. Op de Europese top in Brussel zei hij geen opluchting of verdriet te voelen, maar meer een feitelijke constatering om dit af te wikkelen. "Ik denk dat iedereen dat goed nieuws vindt, anders blijft het ons nog jaren bezighouden", aldus de premier.

Doordat premier Johnson een absolute meerderheid haalt, kan hij het plan om 31 januari de Europese Unie te verlaten in het Lagerhuis doorzetten.

Kijk hier naar de reactie van premier Rutte:

Rutte: 'Dit kan helpen het nu af te wikkelen'

Minister Blok zei dat nu het "terugtrekkingsakkoord" een feit wordt, meteen de volgende fase kan beginnen: de onderhandelingen over de permanente relatie met het Verenigd Koninkrijk.

Blok benadrukte dat Nederland in die fase zal opkomen voor het Nederlandse belang: "Nu hebben we in de EU afspraken over de kwaliteit van producten. Die willen we handhaven zodra de Britten geen lid meer zijn. En de Nederlandse ondernemers moeten beschermd worden tegen oneerlijke concurrentie."

Hij voegde eraan toe dat hij ook waarborgen wil voor de rechtspositie van Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk en van Britten in Nederland.

Volgens Blok zullen die nieuwe onderhandelingen het volgende jaar beheersen. Hij denkt dat het moeilijk wordt de gesprekken over alle akkoorden in een jaar af te ronden, zoals Johnson wil.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl