Boris Johnson na de bekendmaking van de resultaten in zijn district

Boris Johnson behaalt absolute meerderheid en kan door met brexit

De Conservatieve Partij van de Britse premier Boris Johnson heeft bij de parlementsverkiezingen de absolute meerderheid behaald. Bijna alle uitslagen zijn binnen, om 07.35 uur vanochtend stonden de Conservatieven op 360 van de 650 zetels in het Lagerhuis.

Dat is het beste resultaat in decennia. In 2017 haalden de Conservatieven met Theresa May 317 zetels.

Oppositiepartij Labour van Jeremy Corbyn lijdt een verpletterende nederlaag en staat op 203, een verlies van 59. Corbyn heeft zijn vertrek aangekondigd. Hij zei dat hij zijn partij bij de volgende verkiezingen niet zal leiden, maar wil voorlopig nog wel aanblijven.

Johnson heeft ook in zijn eigen kiesdistrict in Londen overtuigend gewonnen, hij kreeg ruim 52 procent van de stemmen. Ook Corbyn won in zijn Londense kiesdistrict: hij kreeg 64 procent van de stemmen.

De Schotse nationalisten halen 48 zetels (een winst van 13) en de Liberaal-Democraten komen niet verder dan 11, een zetel minder dan in 2017.

De verkiezingsuitslag betekent dat Johnson vrij baan krijgt om de brexit te regelen. Hij heeft het vertrek uit de Europese Unie gepland voor 31 januari. Naar verwachting wordt de brexitwet nog voor volgende week vrijdag door het nieuwe Lagerhuis behandeld. Na de brexit moet Groot-Brittannië nog voor 31 december volgend jaar een handelsverdrag met de EU sluiten. Als dat niet lukt, volgt 'een harde brexit'.

Monsterscore

Correspondent Tim de Wit spreekt van een monsterscore. De uitslagen werden per kiesdistrict bekend en veranderden weinig aan het beeld dat meteen bij de exitpoll om 23.00 uur Nederlandse tijd bekend werd. Premier Johnson heeft op Twitter zijn kiezers, vrijwilligers en collega's bedankt. "We leven in de beste democratie van de wereld", schreef hij.

In een toespraak in zijn thuisdistrict zei hij dat het een absolute eer is en een voorrecht om het land te leiden en beter te maken. Ook zei hij dat hij zal voldoen aan de democratische wil van het volk, daarmee verwijzend naar de brexit.

Verslaggever Eva Wiessing was tijdens de bekendmaking van de exitpoll in Derby. Dat was al jaren een Labour- en dus links bolwerk. Wat vinden ze daar van deze exitpoll?

'Niet gedacht dat Conservatieven zo'n meerderheid zouden behalen'

Beleggers lijken positief te reageren op de winst van Johnson. Na de bekendmaking van de exitpoll steeg het Britse pond met 2,5 procent ten opzichte van de dollar. Dat is een van de grootste stijgingen in decennia. De munt is sinds het brexitreferendum in 2016 niet meer zoveel waard geweest.

Volgens financiële analisten zijn handelaren vooral blij dat er na jaren van onduidelijkheid nu snel zekerheid komt over de brexit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl