De Algemene Politieke Beschouwingen in acht video's
Na twee dagen debatteren zitten de Algemene Politieke Beschouwingen er op. De Tweede Kamer heeft de Prinsjesdag-plannen van het kabinet uitgebreid besproken: woensdag konden alle fractievoorzitters hun vragen over die plannen stellen aan het kabinet, gisteren was het woord aan premier Rutte.
Conclusie: in grote lijnen steunt de Tweede Kamer de plannen van het kabinet. En veel Kamerleden waren tevreden over de toon van het debat, dat ze bijvoorbeeld "fatsoenlijk" (VVD), "respectvol" (D66) of "constructief" (GroenLinks) noemden.
Aan het begin van hun bijdrage stonden veel politici stil bij de moord op advocaat Derk Wiersum in Amsterdam. Ook premier Rutte begon zijn bijdrage daarmee. Hij sprak van een "afschuwelijke moord op een vertegenwoordiger van ons rechtssysteem".
Zowel woensdag als donderdag was er veel aandacht voor het lerarentekort in het basisonderwijs. De linkse oppositie wil dat het kabinet daar extra geld voor uittrekt, premier Rutte gaat kijken of dat volgend jaar eenmalig kan om "knelpunten op te lossen". Het aanpakken van het lerarentekort heeft "topprioriteit", vindt hij.
Ook over de zorg wordt gedebatteerd. PVV-leider Wilders wil dat het kabinet het eigen risico afschaft, omdat dat voor veel mensen niet te betalen zou zijn. Als voorbeeld noemt hij een chronisch zieke vrouw die moet rondkomen van 40 euro per week. Wilders en premier Rutte spreken af de mevrouw te bezoeken, om te kijken of zij wel gebruikmaakt van alle sociale voorzieningen waar ze recht op heeft. FvD-leider Baudet wil ook wel mee, maar dat gaat niet door.
Dan de woningmarkt. De linkse oppositie wil graag dat het kabinet de verhuurdersheffing verder verlaagt of helemaal afschaft. Als je erkent dat er woningnood is, "durf er dan ook in te investeren", zegt SP-fractievoorzitter Marijnissen bijvoorbeeld. "Maar dat doen we al", aldus Rutte. Hij laat de verhuurdersheffing zoals die is.
"Je moet oppassen dat je niet het laatste gouden ei eruit haalt, en dat de kip dan dood op de grond ligt." Even raakt premier Rutte verstrikt in zijn eigen beeldspraak, over de winstbelasting. Dat leidt tot hilariteit bij veel Tweede Kamerleden.
PVV-leider Wilders wil dat premier Rutte reageert op de rol van ambtenaren van het ministerie van Justitie in de aanloop naar zijn 'minder-Marokkanen'-proces. Maar Rutte weigert: hij wil niet ingaan op de zaak, zolang die nog bij de rechter ligt.
Zoals gezegd waren veel Kamerleden te spreken over de toon van deze Algemene Politieke Beschouwingen. PvdA-leider Asscher begrijpt die tevredenheid niet, zegt hij aan het einde van het debat. "Ik zie geen verbinding tussen rechts en links."
Tot slot: het was niet alleen maar serieus, woensdag en donderdag in de Tweede Kamer. De politici konden ook lachen - vaak om elkaars grapjes of opmerkingen, soms ook om die van zichzelf.