SP'er Memis in Turkije vrijgesproken, mag land verlaten
De SP'er Murat Memis is in Turkije vrijgesproken van het maken van propaganda voor een terroristische organisatie. Daardoor gaat hij vrijuit. Zijn uitreisverbod is opgeheven, waardoor Memis weer naar huis kan terugkeren.
Eerder vandaag hoorde Memis al dat hij niet langer verdacht werd van lidmaatschap van een terroristische organisatie. Volgens de openbaar aanklager stond dat per ongeluk in de tenlastelegging. Met de terroristische organisatie werd de Koerdische PKK bedoeld, die in Turkije, de VS en de Europese Unie als terroristisch wordt beschouwd.
Sociale media
De Turkse Nederlander Memis werd op 30 april opgepakt tijdens een vakantie vanwege uitlatingen op sociale media. Zijn paspoort werd ingenomen en hij mocht Turkije niet verlaten. Het 31-jarige raadslid uit Eindhoven is van Koerdische afkomst. Op sociale media zou hij kritiek hebben geuit op de Turkse inval in Afrin in Noord-Syrië, wat in Turkije strafbaar is.
Memis is zelf vooral opgelucht:
Volgens Memis worden zijn sociale media-accounts vooral beheerd door de SP. De rechter kon daardoor niet vaststellen of Memis de gewraakte berichten had geplaatst of iemand anders. Daarom sprak hij Memis vrij.
Opgelucht
Memis is erg blij met de uitspraak van de rechter. "Ik heb twee moeilijke maanden gehad", zei hij tegen NOS-correspondent Lucas Waagmeester. "Ik heb mijn gezin gemist en mijn gemeenteraad. Ik ben echt opgelucht."
De SP'er wil pas inhoudelijk reageren op zijn arrestatie wanneer hij weer terug is in zijn "eigen vrije land". Waarschijnlijk stapt hij vanavond of morgen in het vliegtuig. Voorlopig is hij niet van plan om terug te gaan naar Turkije.
Marijnissen
SP-leider Marijnissen reisde gisteren naar Antalya om het proces tegen Memis bij te wonen en hem te steunen. Ze is "super opgelucht" dat de rechter hem heeft vrijgesproken.
"Als je weet dat Murat al twee maanden Turkije niet uit mag op grond van een paar tweets en een paar berichten op Facebook, dan hou je met alles rekening. Dat deed ik vandaag ook. Ik had gehoopt en verwacht dat hij vrijgesproken zou worden, maar je weet het niet. En daarom ben ik des te blijer dat de uitspraak is zoals hij is", zegt ze in gesprek met correspondent Lucas Waagmeester.
Stille diplomatie
De Tweede Kamer wilde vorige week minister Blok van Buitenlandse Zaken aanzetten om flinke druk te zetten op Turkije, in de hoop Memis op die manier vrij te krijgen. Maar Blok zei bij herhaling meer te verwachten van stille diplomatie. De minister was bang dat te veel politieke druk juist averechts zou werken.
Minister Blok reageert nu verheugd op de vrijspraak. "Dit is een voortvarend einde aan een Turkse juridische procedure", zegt de minister van Buitenlandse Zaken. Nederland zal zich achter de schermen blijven inspannen voor soortgelijke gevallen, zo benadrukt Blok.