Fractievoorzitter SP in Eindhovense raad vastgehouden in Turkije
De fractievoorzitter van de SP in de gemeenteraad van Eindhoven wordt vastgehouden in Turkije. Murat Memis is ruim een maand geleden opgepakt in Antalya. Na vier dagen in de cel mocht hij gaan, maar hij mag Turkije niet uit in afwachting van een proces.
Burgemeester Jorritsma van Eindhoven heeft vanavond de gemeenteraad ingelicht. Het SP-raadslid wordt verdacht van lidmaatschap van de PKK, activiteiten voor de Europese tak van de PKK en het maken van propaganda voor een terroristische organisatie, maar een formele aanklacht is er nog niet. De PKK, die strijdt voor meer Koerdische autonomie, wordt door Turkije, de Europese Unie en de VS beschouwd als een terroristische organisatie.
Memis, die van Koerdische afkomst is, landde op 28 april in Antalya voor zaken; hij is eigenaar van een champignonkwekerij in Brabant. Twee dagen later werd hij in een restaurant in Antalya aangehouden.
Het nieuws is dus bijna zes weken stilgehouden. Dat komt, zegt burgemeester Jorritsma van Eindhoven, omdat ervoor gekozen is Memis "geen grotere status te geven dan hem toekomt". Jorritsma omschrijft hem als "een geacht en gerespecteerd raadslid in deze stad, maar niet behorend tot de kern van de SP landelijk". De bedoeling was dus om te voorkomen dat Memis verder in de problemen zou raken.
Burgemeester Jorritsma vertelt waarom hij pas weken na Memis' arrestatie de gemeenteraad inlicht:
Een verzoek van hem aan de politie om contact op te nemen met de Nederlandse ambassade in Ankara werd aanvankelijk genegeerd. Memis is naar eigen zeggen meerdere keren verhoord zonder aanwezigheid van een advocaat, wat overigens vaker gebeurt in Turkije.
Nadat hij zelf contact kon leggen met de Nederlandse vertegenwoordiging in Turkije, kreeg Memis een advocaat toegewezen. Inmiddels is hij in de stad Diyarbakir in Zuidoost-Turkije, waar hij wacht op het vervolg van zijn zaak.
'Rekruteren in Europa'
Correspondent Lucas Waagmeester heeft de tenlastelegging tegen Memis ingezien. Het viel op dat als bewijsvoering voornamelijk berichten op sociale media worden aangevoerd, zoals retweets van Memis van Koerdische activisten in Europa.
Ook zijn er posts waaruit blijkt dat hij zelf op bijeenkomsten van Koerden aanwezig is geweest en zijn er op beelden vlaggen van de Syrisch-Koerdische militie YPG te zien, die door Turkije wordt bestreden.
Memis wordt ervan beschuldigd dat hij actief is in het "rekruteren in Europa". Onduidelijk is wat dit inhoudt en er is ook geen ondersteunend bewijs. Ook wordt gesteld dat hij lid is van een "Koerdisch centrum", dat wordt evenmin nader omschreven.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat Memis bijstand krijgt "waar nodig en mogelijk". Gevraagd of hij gelooft in een eerlijke rechtsgang in Turkije, zegt minister Blok: "We volgen dat niet voor niets heel kritisch. We hebben voorbeelden gezien waar dat niet het geval was, maar we moeten natuurlijk in ieder specifiek geval beoordelen of dat wel of niet zo is." Behalve Memis zijn er nog ruim tien andere Turkse Nederlanders die worden vastgehouden in Turkije in afwachting van hun proces.