NOS NieuwsAangepast

Dit is de Forum-kiezer en zo ziet de rest van de stemmers eruit

De hoogste opkomst in dertig jaar en een nieuwe grootste partij in de Eerste Kamer: de Provinciale Statenverkiezingen geven bijzondere resultaten. Is dit vooral te danken aan de jongeren? Stemden mannen of vrouwen vaker? En hoe staat het met het opleidingsniveau van de kiezers?

Op basis van een enquête door onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS kunnen we nauwkeurig in kaart brengen wie op welke partij hebben gestemd.

De Forum-stemmer

We beginnen met de stemmers die Forum voor Democratie aan de verkiezingswinst hebben geholpen. Partijleider Baudet blijkt weinig jonge kiezers te trekken, hij moet het vooral hebben van de kiezers tussen de 35 en 64 jaar. Ook de 65-plussers zijn in ruime mate vertegenwoordigd.

Forum voor Democratie is ook de partij die de meeste mannen wist te bereiken. Daar staat dan tegenover dat maar een derde van de stemmers op FvD vrouw is. Verder is een derde van de kiezers hoogopgeleid, een kwart is laagopgeleid, de rest van de kiezers ligt daar tussen.

Onderzoeksbureau Ipsos vroeg in de enquête ook naar de beweegredenen van kiezers. Ondervraagden die op FvD stemden zeiden in grote meerderheid dat hun stem er eentje was tegen het kabinet. 79 procent van de ondervraagden gaf dat aan. Als reden om tegen het kabinet te stemmen worden de kosten die de klimaatmaatregelen met zich meebrengen en immigratie en integratie als belangrijkste genoemd.

De stemmen voor Forum komen vooral door een verschuiving binnen de rechtse partijen. 31 procent van de kiezers stemden bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 nog voor de PVV. 15 procent van de kiezers komt van de VVD en 10 procent van het CDA. 18 procent van de kiezers stemde eerder ook al FvD. 5 procent stemde bij de vorige verkiezingen niet.

Man of vrouw

Net als bij de Provinciale Statenverkiezingen in 2015 en de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 gingen ook bij deze verkiezingen meer mannen dan vrouwen naar de stembus. Het gaat om 55 procent versus 45 procent.

Mannen waren bij de meeste partijen ook de voornaamste stemmers. Alleen bij GroenLinks, Partij voor de Dieren, 50Plus en Denk waren de stemmers in meerderheid vrouwelijk.

Jong en oud

Bij de meeste partijen maken, niet verrassend, de 35 tot 64-jarigen het grootste deel uit van het electoraat.

Bij CDA, PvdA en 50Plus zijn de meeste stemmers 65+. D66 wist als enige de meeste jongere kiezers tussen de 18 en 34 jaar aan te trekken.

Van alle Nederlandse kiesgerechtigden is de helft tussen de 35 en 64 jaar, een kwart is tussen de 18 en 35 en ook een kwart is 65 jaar en ouder. Met meer ouderen in Nederland klinkt de stem van de oudere kiezer sterker door in de uitslag.

Hoog- en laagopgeleid

Wat betreft opleidingsniveau zijn bij de meeste partijen de midden- of hogeropgeleiden het meest vertegenwoordigd. Bij VVD, D66, GroenLinks en Partij voor de Dieren was een meerderheid van de kiezers hoogopgeleid. Bij de PVV was de meerderheid juist laagopgeleid.

De verkiezingsuitslag is daarmee meer een afspiegeling van de stem van de hogeropgeleiden dan die van de lageropgeleiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl