
Forum voor Democratie-kiezers komen vooral van PVV en VVD
De grote winst van Forum voor Democratie tijdens de verkiezingen voor Provinciale Staten gaat vooral ten koste van de PVV. Dertig procent van de Forum-kiezers stemden tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 nog op de partij van Geert Wilders, blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS.
De stemmen voor Forum komen vooral door een verschuiving binnen de rechtse partijen. 16 procent van de kiezers komt van de VVD en 10 procent van het CDA. 19 procent van de mensen die nu op FvD stemden, deden dat twee jaar geleden ook, dat leverde FvD toen twee zetels op in de Tweede Kamer.

Uit de enquête van onderzoeksbureau Ipsos blijkt verder dat meer mannen (64 procent) dan vrouwen (36 procent) stemmen op Forum voor Democratie. De kiezers zijn vooral ouderen: een derde deel is 65-plusser, bijna de helft is tussen de 35 en 64 jaar.
Bijna de helft van de stemmers komen uit het westen van Nederland inclusief de grote steden. In het zuiden, oosten en vooral het noorden zitten minder Forum-stemmers.
Verkiezingsgeograaf Josse de Voogd ziet dat het stemgedrag van Fvd-stemmers daarmee hetzelfde patroon volgt als bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. In de Nederland Kiest-uitzending legde hij het verder uit:
Onderzoeksbureau Ipsos vroeg in de enquête ook naar de beweegredenen van kiezers. Ondervraagden die op FvD stemden zeiden in grote meerderheid dat hun stem er eentje was tegen het kabinet. 79 procent van de ondervraagden gaf dat aan.
Als reden om tegen het kabinet te stemmen worden de kosten die de klimaatmaatregelen met zich meebrengen en immigratie en integratie als belangrijkste redenen genoemd. De kosten van de zorg, de kwaliteit van de zorg en de pensioenen worden ook veel genoemd.
- liveblog
Horeca zegt dinsdag open te gaan • Sekswerkers plannen actie om werk te hervatten
In dit liveblog lees je het laatste coronanieuws van donderdag 25 februari 2021.
Staken uit protest tegen Duitse bezetter kostte Willem Kraan zijn leven
Stratenmaker Willem Kraan nam 80 jaar geleden het initiatief voor de Februaristaking, het enige openlijke protest tegen de Jodenvervolging.
Bedenktijd voor abortus belastend of nodig? Onderwerp opnieuw ter discussie
Oppositiepartijen GroenLinks en de PvdA willen af van de vijf dagen verplichte bedenktijd voor abortus. D66 komt met een wetsvoorstel.