De prognose van de zetelverdeling in de Eerste Kamer
NOS NieuwsAangepast

Forum grootste met 13 zetels, coalitie verliest meerderheid in senaat

Forum voor Democratie is bij de Provinciale Statenverkiezingen de grootste partij geworden. Met bijna alle stemmen geteld staat de partij van Thierry Baudet op 13 zetels in de Eerste Kamer. De VVD haalt na 99,1 procent van de getelde stemmen een zetel minder en krijgt 12 zetels.

De VVD verliest daarmee 1 zetel in de Kamer. Forum voor Democratie doet voor het eerst mee aan de Provinciale Statenverkiezingen. Het is voor het eerst sinds de politieke hervormingen van 1917 dat een nieuwkomer groter is dan de drie gevestigde stromingen (confessioneel, liberaal en sociaal-democratisch).

De opkomst voor de verkiezingen was fors hoger dan in 2015. Nu ging 56 procent van de stemgerechtigden naar het stembureau tegenover 47,8 procent vier jaar geleden.

D66'er Rob Jetten houdt een toespraak na de verkiezingen, waarbij de partij vier zetels verloor

Meerderheid coalitie weg

De coalitie verliest de meerderheid in de senaat. Dat is vooral het gevolg van het verlies van CDA (-3) en D66 (-4). De ChristenUnie weet als enige regeringspartij een zetel te winnen in de Eerste Kamer.

Voor een meerderheid had Rutte III 38 zetels nodig, de coalitie krijgt er waarschijnlijk 31. In een reactie zei de premier dat hij erop rekent dat het land de komende jaren toch gewoon bestuurbaar blijft.

Ook GroenLinks wint

Hij zal dan moeten aankloppen bij oppositiepartijen, zoals GroenLinks, de tweede grote winnaar van de avond. Jesse Klaver wint met zijn partij 5 zetels in de Eerste Kamer en komt daarmee op 9.

Jesse Klaver viert de overwinning tijdens de fractievergadering

Ook de PvdA kan Rutte aan een nipte meerderheid helpen. De partij van Lodewijk Asscher verloor weliswaar een zetel, maar houdt er 7 over.

PVV en SP verliezers

De winst van Forum voor Democratie komt voor een groot deel van mensen die eerder op de PVV stemden. De partij van Geert Wilders verliest dan ook 4 van zijn 9 zetels in de Eerste Kamer en komt op 5. Het verlies van de SP is nog groter: van 9 naar 4 zetels.

Partij voor de Dieren stijgt van 2 naar 3 zetels. 50Plus blijft op 2 zetels. De SGP verliest een senator en houdt 1 zetel over. Denk verovert zeer waarschijnlijk geen zetels in de Eerste Kamer. Ook OSF, het samenwerkingsverband van onafhankelijke provinciale partijen, heeft niet genoeg stemmen gehaald.

Hoe de senaat er uiteindelijk uit komt te zien, wordt op 27 mei bepaald. Dan maken de gisteren gekozen leden van Provinciale Staten hun keuze. Omdat er dan waarschijnlijk ook nog restzetels te verdelen zijn, kan het beeld nog iets veranderen.

Baudet spreekt zijn aanhangers toe tijdens de uitslagenavond

Forum voor Democratie doet het in alle provincies goed. Overal komt de partij met een groot aantal zetels in de Staten. In Zuid-Holland en Flevoland wordt FvD in een keer de grootste, in Noord-Holland deelt de partij die plek met GroenLinks.

GroenLinks haalde, net als FvD, 9 zetels binnen in Noord-Holland. De partij is verder de grootste in Utrecht, met 8 zetels. Het CDA hield stand in Friesland, Overijssel, Limburg en Zeeland. De VVD staat aan kop in Gelderland en Noord-Brabant. De PvdA heroverde Groningen op de SP en lijkt ook in Drenthe de grootste te worden.

Bekijk hier onder de uitslagen. Voor de app-gebruiker: klik op de afbeeldingen om de tools te gebruiken:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl