Bloemen en kaarsen op de plek van het fatale ongeluk in Anna Paulowna
NOS Nieuws

Wekdienst 13/3: doorrekening klimaatakkoord en vonnis in zaken fatale ongelukken

Goedemorgen! In Den Haag is met spanning uitgekeken naar deze dag; de planbureaus komen met hun doorrekening van het klimaatakkoord. Verder oordeelt de rechtbank of de verdachte van het zware ongeluk in Anna Paulowna, wat drie tieners fataal werd, een celstraf krijgt.

Vandaag trekken er meerdere buien over het land met kans op hagel, onweer en zware windstoten tot 90 kilometer per uur. Er waait een vrij krachtige tot stormachtige westenwind en de temperatuur loopt op naar 7 tot 9 graden.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In twee steden, in Alkmaar en Utrecht, doen rechters uitspraak over zaken die gaan over roekeloosheid in het verkeer. Bij het ongeval in Anna Paulowna kwamen drie tieners om, het ongeluk in Utrecht kostte twee mannen het leven. In beide gevallen waren er alcohol en drugs in het spel.
  • Vanmiddag wordt de nieuwe doorrekening van het klimaatakkoord gepresenteerd. Het Planbureau voor de Leefomgeving en Centraal Planbureau bieden minister Wiebes twee rapporten aan over de gevolgen en de kosten van het klimaatbeleid.
  • De gemeenteraad van Amsterdam debatteert over de situatie op het Cornelius Haga Lyceum. Aanleiding is de waarschuwing van de veiligheidsdiensten over de islamitische middelbare school. Een informatieavond van de gemeente over de situatie op de school werd gisteren afgelast vanwege een te hoge opkomst.
  • In Paradiso is de traditionele perspresentatie van Pinkpop, met bekendmaking van het programma.
  • En Ajax speelt vanavond thuis tegen PEC Zwolle. Het Eredivisieduel werd eerder uitgesteld vanwege de wedstrijd van de Amsterdammers tegen Real Madrid in de Champions League. En in dat Europese toernooi zijn er ook twee wedstrijden: Bayern München-FC Liverpool en FC Barcelona-Olympique Lyonnais. Allemaal te volgen in het liveblog op NOS.nl en de app.

Wat heb je gemist?

Formeel zegt de EU dat er alles aan is gedaan en dat de stemming in het Lagerhuis wordt betreurd, maar ondertussen nemen de frustraties bij de ambtenaren, diplomaten en politici toe. Ze voelen zich machteloos, omdat geen enkel bod uit de EU de Britten tevreden kan stellen. De roep om een einde aan de onderhandelingen, en daarmee een harde scheiding en no-deal op 29 maart, neemt toe.

Gisteravond klonken in het Europees Parlement de rebelse stemmen om als EU de stekker er maar uit te trekken als eerste. Later op de avond begonnen diplomaten ook steeds hardere taal uit te slaan. De EU wil altijd praten, maar het geduld is op. "Het vertrouwen in de Britse politiek is bijna nul", zo analyseert een Brusselse bron de situatie.

Ander nieuws uit de nacht:

De Australische kardinaal George Pell

En dan nog even dit:

Een vliegtuig dat van Saudi-Arabië onderweg was naar Maleisië is vlak na opstijgen teruggekeerd, omdat een passagier haar baby was vergeten. De Saudische vrouw besefte pas in de lucht dat haar kindje achter was gebleven bij de gate. De piloot had medelijden en besloot om te keren, melden Aziatische media.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl