Als een filmster werd Marianne Thieme onlangs verwelkomd in het Tuschinski in Amsterdam. Niet voor een congres, maar voor de première van haar vijfde en nieuwste documentaire. De frontvrouw van de Partij voor de Dieren was vier maanden afwezig met ziekteverlof. Specifieker dan dat wil Thieme het niet maken.
De fractievoorzitter is trouwens wel vaker afwezig in de Tweede Kamer. En toch verovert Thieme met haar partij stilletjes een steeds groter deel van het Binnenhof. Van de wereld trouwens ook, via bijna twintig zusterpartijen. Met 5 zetels zitten 'de Dieren' nu in de Tweede Kamer. En dat is volgens Thieme nog maar een begin. Volgens haar is de toekomst al aangebroken en staan we voor grote veranderingen.
Nieuwsuur volgt in de campagne naar de Provinciale Staten verkiezingen de politieke partijen op de voet. Er staat veel op het spel, want het kabinet dreigt zijn meerderheid in de Eerste Kamer kwijt te raken. Welke partijen zullen het kabinet steunen? En wat betekent dat voor de rol van de andere partijen doen? Wij zoeken het uit; vandaag kijkt politiek duider Arjan Noorlander naar de PvdD.
Thieme heeft het bij die veranderingen niet direct over de politiek. Haar partij vaart een radicaal andere koers dan de andere politieke partijen op het Binnenhof. En haar nieuwe documentaire speelt daar een belangrijke rol in. In film, die een uur duurt, neemt Thieme de kijker mee in een plantaardige samenleving, in de verwachting dat de hele wereld uiteindelijk veganist zal worden. "Mes en vork zijn de belangrijkste wapens om de aarde te redden."
De komende weken trekken PvdD-Kamerleden het land in om de documentaire op bijeenkomsten te laten zien. En Thieme komt vandaag, tevens haar verjaardag, nog met een nieuw boek waar ze mee op tournee gaat.
Invloed boven macht
Het levert de partij bepaald geen windeieren op. In de peilingen staat de partij al tijden op winst. Maar op het Binnenhof vragen andere partijen zich weleens af wat ze nou eigenlijk aan de PvdD hebben, of er zaken mee gedaan kunnen worden. Tot nu toe is de partij nooit serieus in beeld gekomen bij de vorming van een kabinet.
Maar dat kan binnenkort wel eens anders zijn, denkt de partijtop. Volgens Thieme is Nederland het polderen "helemaal beu" en willen mensen idealen zien bij politieke partijen.
De PvdD rekent er ook op dat regeerakkoorden zoals we die nu kennen, waarin veel afspraken tot in detail zijn vastgelegd, snel verleden tijd zijn. Een volgend kabinet zal met wisselende meerderheden gaan werken, is de overtuiging. En daar ziet de partij grote kansen liggen. Na de verkiezingen wil Thieme best met het kabinet praten over klimaatplannen, maar van koehandel en compromissen wil Thieme niets weten. "Wij verkiezen invloed boven macht."