NOS Nieuws

Wekdienst 27/2: Trump en Kim dineren en besluit nieuw Nationaal Park

Goedemorgen! Vandaag ontmoeten Kim Jong-un en Trump elkaar in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. Verder wordt in Lelystad besloten of Nationaal Park Nieuw Land er gaat komen en getuigt in Spanje oud-premier Rajoy in de zaak rond het Catalaanse referendum.

Het wordt opnieuw een warme, zonnige dag met weinig wind. Aan de kust wordt het rond de 15 graden en landinwaarts mogelijk zelfs 20 graden.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un en Amerikaanse president Trump ontmoeten elkaar in Vietnam. Op de top in Hanoi willen de twee landen nieuwe afspraken maken over nucleaire wapens en het opheffen van sancties. Maar als eerste staat vanavond een privédiner tussen Trump en Kim op de agenda.
  • In Lelystad wordt besloten of Nationaal Park Nieuw Land er gaat komen. Het gaat om een samenvoeging van de Oostvaardersplassen, Lepelaarplassen, het Markermeer en Marker Wadden. Die gebieden kregen in oktober vorig jaar door minister Schouten de status nationaal park toegekend.
  • En in Spanje getuigt oud-premier Rajoy bij het Hooggerechtshof in de zaak rond het Catalaanse referendum. Onder meer over het politieoptreden in Catalonië bij dat referendum in 2017 en over het overnemen van het regiobestuur.

Wat heb je gemist?

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een resolutie aangenomen om een einde te maken aan de noodtoestand in de Verenigde Staten. Die was uitgeroepen door president Trump om zo buiten het Congres om geld vrij te maken voor de bouw van een grensmuur met Mexico.

De resolutie gaat nu naar de Senaat. Trump heeft al gezegd dat hij een veto zal uitspreken als de maatregel ook door de Senaat wordt aangenomen. Het Congres kan dat veto vervolgens met een tweederdemeerderheid in beide kamers verwerpen, maar de kans dat dat lukt is klein.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Een Brits echtpaar dat sinds 2014 voetbalplaatjes van Panini natekent, mag geen tekeningen meer maken van spelers van Manchester United. Volgens de Engelse topclub worden de intellectuele eigendomsrechten van United geschonden met de niet bepaald virtuoze tekeningen.

Het echtpaar reageerde in eerste instantie teleurgesteld, maar hebben inmiddels een oplossing gevonden: de tekeningen zijn hetzelfde, maar de clubnaam en het United-logo zijn verwijderd en de spelers hebben 'fictieve' namen gekregen. Ze heten nu bijvoorbeeld Carl O'Stevez, Daffyd Peckham en Ruud von Mistelroum.

Edwin van der Sar en Ruud van Nistelrooij door de ogen van de tekenaars van Panini Cheapstakes

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl