NOS Nieuws

Wekdienst 29/1: spanning om kinderpardon en uitspraak 'eetpiraten'

Goedemorgen! 'Eetpiraten' Jan en Jolanda krijgen van de rechter te horen wat hun straf is, en weer een belangrijke dag in het Lagerhuis voor de brexit: dit keer komt het Britse parlement aan het woord.

Vandaag wisselen wolken en zon elkaar af. Het wordt ongeveer 4 graden en er valt een winterse bui, vooral in het noorden en oosten.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het zal geen verrassing zijn dat het vandaag in politiek Den Haag weer over het kinderpardon gaat, nadat coalitiepartijen gisteren geen oplossing vonden. Volgens politiek verslaggever Ron Fresen wordt vandaag een cruciale dag: "Het moet duidelijk worden of de partijen zonder gezichtsverlies kunnen ontsnappen aan een crisis."
  • 'Eetpiraten' Jan V. en Jolanda H. krijgen hun straf van de rechter te horen. Het stel wordt verweten dat ze bij verschillende hotels in Nederland logeerden en aten, maar vertrokken zonder te betalen. Tegen de man is vier jaar cel geëist, tegen zijn vrouw drie jaar.
  • In Londen is het Britse parlement vandaag aan zet: zij komen met voorstellen voor wat er nu moet gebeuren met de brexit.
  • Moeten kinderen bij hun geboorte de achternaam van de vader en de moeder kunnen krijgen? Vandaag stemt de Tweede Kamer over een motie van D66 van die strekking.

Wat heb je gemist?

Steeds meer Nederlanders zijn voorstander van rekeningrijden in de strijd tegen de files, blijkt uit een onderzoek van I&O Research in opdracht van de Volkskrant. 58 procent van de Nederlanders betaalt liever per gereden kilometer dan maandelijks een vast bedrag voor de motorrijtuigenbelasting. In 2016 was dat 53 procent.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Hoeveel Emma's, Sophie's, Julia's, Noah's en Sem's zijn er afgelopen jaar geboren? De Sociale Verzekeringsbank heeft de populairste kindernamen van 2018 bekendgemaakt. Julia en Lucas waren de populairste namen van het jaar: er werden maar liefst 797 Julia's geboren, en 681 Lucassen.

Vorig jaar stonden Emma en Noah op de eerste plek. Zie hier de top 5 van de populaire kindernamen in 2018:

Populairste kindernamen 2018

Meisjes Jongens
1 Julia Lucas
2 Emma Levi
3 Sophie Finn
4 Tess Sem
5 Zoë Noah

Wist je dat onze wekdienst en het laatste nieuws ook te beluisteren zijn via de Google Home? Kijk hier hoe:

De NOS Selectie op je Google Home

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl