NOS Voetbal

Voor fans Boskamp en Endt resteert 'genieten' en 'rustig blijven' na Klassieker

Feyenoord-fan Boskamp en Ajax-fan Endt bespreken de Klassieker

Een dag na de 6-2 overwinning van Feyenoord op Ajax raken ze in Rotterdam en Amsterdam niet uitgesproken over de sensationele Klassieker. In de ene stad zijn de gesprekken wel iets anders van toon dan in de andere.

Johan Boskamp, oud-speler en hartstochtelijk fan van Feyenoord, zat zondag in De Kuip. "Dit pakken ze ons niet meer af. Ik heb mezelf twee keer een klap in mijn smoel gegeven. Want dit kon toch niet? Niemand had dit verwacht. Als ik het eerste kwartier even oversla, wist ik niet wat ik zag."

David Endt, voormalig teammanager van Ajax en nog altijd hartstochtelijk fan, bekeek de wedstrijd heel anders. "Ik heb heel eventjes het Ajax gezien van voor de winterstop. Daarna was het volledig onherkenbaar en dat had ook te maken met de houding in het veld. Je zag mensen ageren, reclameren tegen de scheidsrechter. Ajax leek zichzelf niet meer in de hand te hebben. Anarchie leek het wel, niets klopte meer."

Ajax-spelers zijn het niet eens met scheidsrechter Danny Makkelie

Verklaring

Was Feyenoord nou zo goed of was Ajax zo slecht? "Ik ga toch echt niet zeggen dat Ajax slecht was", zegt Boskamp lachend. "Feyenoord was zo goed. Iedereen stond ineens op en deed wat hij moest doen. Tonny Vilhena en Jens Toornstra hebben geen duel verloren. Het was fantastisch. Dat moeten ze toch ook tegen mindere ploegen kunnen."

Hoe goed Feyenoord ook was, bij Ajax stond er - in tegenstelling tot de eerste seizoenshelft - geen team meer, zoals ook aanvoerder Matthijs de Ligt na afloop toegaf. Komt dat misschien door het trainingskamp in Florida? Of door de veelbesproken transfer van Frenkie de Jong?

"Dat kan meespelen", stelt Endt. "Het was in Florida een beetje een goednieuwsshow, het leek een beetje of voetbal bijzaak was geworden ten opzichte van de commerciële belangen. En misschien was er ook wel iets van jaloezie. Dat een speler zegt: ik ben eigenlijk net zoveel waard. Dat zijn factoren die een rol kunnen spelen in het proces waarin je van homogeen naar heterogeen gaat."

Herbeleef de ongelooflijke 6-2 van Feyenoord tegen Ajax

Advies

Hoe moet het nu verder met Ajax en Feyenoord? De Amsterdammers strijden nog altijd op drie fronten, de Rotterdammers hebben de KNVB-beker nog in het vizier. Met over een maand in de halve finale Feyenoord-Ajax.

"Als je het spel van Ajax zag en welke vreemde fouten er gemaakt werden, mag je wel een beetje in paniek raken", zegt Endt. "En dat is bij Ajax altijd veel erger dan bij welke andere club ook."

"Maar kalmte is de beste raadgever", adviseert Endt. "Rustig blijven, analyseren, je ding doen en je niet te veel laten afleiden door het rumoer dat er allemaal is ontstaan."

Voor Boskamp telt voorlopig maar één ding: genieten. "Gisteren, vandaag, de hele week nog. Het interesseert me geen reet wat Feyenoord volgende week doet. Alleen die halve finale over vier weken telt nog."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl