NOS
NOS Voetbal

'Genieten van Van Persie in onvergetelijke Klassieker'

"Een wedstrijd voor de eeuwigheid. Onvergetelijk", noemt journalist Sjoerd Mossou van het Algemeen Dagblad de Klassieker. In Studio Voetbal gaat het logischerwijs vooral over de 6-2 zege van Feyenoord op Ajax.

Het was vooral de wedstrijd van de 35-jarige Robin van Persie, die in zijn laatste Klassieker in de eredivisie twee keer scoorde en in de 68ste minuut onder luid applaus werd gewisseld.

"Het was genieten van Van Persie", zegt oud-Feyenoorder Pierre van Hooijdonk. "Van ogenschijnlijk simpele dingen, maar zo moeilijk en belangrijk. Hij gaf het elftal lucht als aanspeelpunt. Hij was ijzersterk."

'Van Persie was geweldig, gaf Feyenoord lucht'

Van Persie, die al lang geleden heeft laten weten na dit seizoen zijn carrière te beëindigen, is bezig aan een glorieuze afscheidstournee. "Hij was de verdeelsleutel en lijkt superfit", zegt Jevgeni Levtsjenko. "Hij heeft nu de voorbereiding meegemaakt", zegt John van 't Schip. "Dat zie je terug."

"Typerend voor de wedstrijd vond ik ook dat ik alleen maar Ajacieden op de grond heb zien liggen", zegt Van Hooijdonk. "Danny Makkelie liet doorspelen en er ontstond irritatie", voegt Van 't Schip toe.

'Verdediging Ajax was verschrikkelijk'

En dan de verdediging van Ajax, die inmiddels in de eerste twee competitiewedstrijden van 2019 tien goals heeft moeten incasseren. "Het was verschrikkelijk", aldus Van Hooijdonk. "Dan maakt het niet uit of Onana of Lamprou keept."

De Argentijnse aanwinst Lisandro Magallán maakte een zwakke indruk. "Het is makkelijk om naar hem te wijzen", zegt Levtsjenko. "Schöne was onzichtbaar en Frenkie de Jong heeft niet laten zien waarom Barcelona 86 miljoen voor hem betaalt."

Eigenlijk haalde het hele team van Ajax een onvoldoende. "Ajax heeft te weinig echte teamspelers", zegt Mossou.

'De verdediging van Ajax was verschrikkelijk'

"Mazraoui leek wel stoned", aldus Van Hooijdonk. "Afwezig."

"Vergeet de grote jongens niet, Tadic en Ziyech", aldus Mossou.

"Mogen die nooit gewisseld worden? ", vraagt Van Hooijdonk zich af. "Je ziet altijd dezelfde wissels."

"Tegen Heerenveen (bekerduel, red.) werd Ziyech gewisseld en was hij gelijk beledigd", aldus Mossou.

'Van Gaal moet Van Bronckhorst opvolgen'

Met de klinkende zege gaven de spelers van Feyenoord alvast een mooi afscheidscadeau aan Giovanni van Bronckhorst, die na dit seizoen stopt als trainer in Rotterdam. De vraag is wie hem gaat opvolgen.

Onder anderen Dick Advocaat, Dirk Kuijt en Henk Fraser worden genoemd, maar Van Hooijdonk denkt aan een andere naam: "Louis van Gaal".

'Van Gaal moet Van Bronckhorst opvolgen'

Niet eens zo'n gek idee, vindt Mossou. Volgens Mossou gaat technisch directeur Martin van Geel sowieso bellen met Van Gaal, die hij in 2005 ook naar AZ haalde. "Dat doet Van Geel bijna altijd, heeft hij vier jaar geleden ook gedaan. Al is het maar voor de bühne. Want Van Gaal is gewoon zijn kandidaat nummer één."

De kans dat Van Gaal toehapt, acht Mossou dan weer niet zo groot.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl