Pro Shots
NOS Voetbal

De nieuwe trainer van Feyenoord: Kuijt met Advocaat of toch Fraser?

 • Jesse Wieten

  redacteur NOS Sport

 • Jesse Wieten

  redacteur NOS Sport

Nu het aanstaande vertrek van Giovanni van Bronckhorst als trainer van Feyenoord definitief is, is het speculeren begonnen. Wie wordt de opvolger van de coach die de Rotterdammers naar vijf prijzen leidde? We vroegen het oud-Feyenoord-trainer Rob Jacobs, oud-Feyenoord-speler Regi Blinker en onze Feyenoord-volger Arman Avsaroglu.

Rob Jacobs was in het seizoen 1988/1989 trainer van Feyenoord. Hij had toen de huidige technisch directeur Martin van Geel onder zijn hoede als speler en heeft wel een tip voor zijn oud-pupil: Dirk Kuijt is zijn droomkandidaat.

Kuijt/Advocaat

"Kuijt is immens populair en weet precies wat er wordt gevraagd bij Feyenoord", zegt Jacobs. "En dat dan met de toevoeging van Dick Advocaat. We zien tegenwoordig weinig goede een-tweetje's in De Kuip, maar dit zou een goede zijn."

De vereiste papieren heeft Kuijt nog niet. Dit seizoen is de 38-jarige oud-international trainer van Feyenoord Onder-19. Hij werd deze maand toegelaten voor de cursus UEFA Pro-License. Als hij die met succes afrondt, heeft Kuijt het diploma coach betaald voetbal binnen, het hoogste Nederlandse trainersdiploma.

ANP
Februari 2016: Dick Advocaat en Giovanni van Bronckhorst tijdens een training van Feyenoord

"Bij Onder-19 doet Kuijt het goed", gaat Jacobs verder. "De resultaten zijn goed. De jonge jongens die eraan komen, zijn bij hem in goede handen. En Advocaat heeft eerder bij Giovanni van Bronckhorst bewezen een goede adviseur te zijn. Ik ben hier enthousiast over en het Feyenoord-publiek ook, denk ik."

"Ik verwacht voor Kuijt wel een rol in de technische staf", zegt Avsaroglu. "Om meteen als hoofdtrainer te beginnen moet een constructie worden bedacht. Maar Martin van Geel heeft eerder verrast, ook met Van Bronckhorst. Misschien wordt Kuijt eerst nog assistent, zodat Advocaat hem in een jaar kan klaarstomen voor het hoofdtrainerschap."

Fraser

Voor Jacobs is Henk Fraser de tweede keus, eventueel ook in een combinatie met Advocaat. De voormalige verdediger is nu coach van Sparta en was eerder hoofdtrainer van ADO Den Haag en Vitesse en ook als jeugdtrainer actief voor Feyenoord. "Fraser is een Feyenoorder en heeft de ervaring, maar komt wat mij betreft wel achter Kuijt", zegt Jacobs.

Avsaroglu heeft twijfels over Fraser. "Hij kent de club, maar ik twijfel of hij Feyenoord verder kan helpen", aldus de NOS-commentator. "Hij is resultaatgericht en Feyenoord wil zich juist meer op de jeugd gaan richten. Daar moet je dan ook een trainer bij zoeken."

Blinker ziet het anders. Voor de oud-speler van Feyenoord (1986-1996) is oud-ploeggenoot Fraser de ideale kandidaat. "Henk is een Feyenoorder in hart en nieren. En een trainer met een Feyenoord-hart scheelt net weer een paar procent in de acceptatie. Bovendien heeft hij behoorlijk wat ervaring. En ook belangrijk: hij heeft eerder al laten weten graag trainer te worden hier."

Pro Shots
Een zorgelijke blik bij Henk Fraser

De kwaliteiten van Fraser zijn voor Blinker duidelijk. "Henk is echt no-nonsense, zegt waar het op staat, tegen iedereen, is direct en oprecht en laat zijn teams ook nog goed voetbal spelen."

Een constructie met Advocaat ziet Blinker niet zitten. "Advocaat is een fantastische trainer, maar ik denk dat er een frisse wind moet waaien. We hebben een trainer nodig die het Feyenoord van de toekomst gaat neerzetten."

Blinker vindt het voor Kuijt nog te vroeg om al hoofdcoach van Feyenoord te worden. "Hij heeft nog te weinig ervaring. Het zou wel goed zijn om Dirk komend seizoen of nog liever een seizoen later een functie bij de selectie te geven. Met het oog op een toekomstig trainerschap. Maar eerst nog een jaar Onder-19 voor Kuijt of misschien Jong Feyenoord."

"Ik hoor wel goede verhalen over Kuijt bij Onder-19, met Cor Adriaanse als mentor", gaat Blinker verder. "Kuijt zou een soort traject moeten bewandelen als Mark van Bommel heeft gedaan bij PSV. Zo'n route is helder. Iedereen ziet hem komen, een natuurlijke ontwikkeling. Bij Van Bronckhorst was dat ook zo. "

Van Gastel of Steijn

Ook de huidige assistent, Jean-Paul van Gastel, is een kandidaat-opvolger van Van Bronckhorst. "Die heeft te lang in de schaduw gewerkt", zegt Jacobs. "Feyenoord wil iets anders en met Van Gastel krijg je hetzelfde", aldus Avsaroglu.

 • Pro Shots
  Maurice Steijn
 • Pro Shots
  Jean-Paul van Gastel

Ook Maurice Steijn, nu VVV-Venlo en eerder werkzaam bij ADO Den Haag, wordt genoemd. "Begrijpelijk dat hij wordt genoemd", zegt Blinker. "Hij is net als Fraser een no-nonsense figuur. Bij Steijn zou ik dan wel een Feyenoord-held naast hem zetten."

"Steijn is een gerespecteerde trainer en doet het goed bij VVV, maar Feyenoord is toch een ander verhaal", zegt Avsaroglu. Jacobs: "Steijn heeft een goede uitstraling en weet wat hij wil. Maar goed genoeg voor de top? Ik weet het niet."

Andere kandidaten voor het trainerschap van Feyenoord? John van den Brom? Kevin Hofland? Phillip Cocu? Martin Jol? Hein Vanhaezebrouck? Jacobs weet nog wel een goede. "Mourinho!", grapt de oud-trainer. "Die heeft binnen een maand met iedereen ruzie. En dan gaat het natuurlijk om andere bedragen..."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl