Dick Advocaat en Giovanni van Bronckhorst tijdens een training van Feyenoord
NOS Voetbal

Hoe Advocaat Van Bronckhorst weer in het zadel hielp

"Joh, even voor alle duidelijkheid. Gio heeft het allemaal zelf gedaan. Ik heb alleen zo nu en dan wat in zijn oor gefluisterd."

Nee, Dick Advocaat wil het allemaal niet te groot maken, zijn adviserende rol voor Giovanni van Bronckhorst begin 2016.

Van Bronckhorst had het destijds moeilijk in zijn eerste seizoen als hoofdtrainer. Hij zocht hulp en vond die bij zijn oude trainer Advocaat, met wie hij bij Glasgow Rangers en het Nederlands elftal samenwerkte.

"Ik denk dat het in die periode goed voor mij was om met iemand te stoeien over het vak", blikt Van Bronckhorst terug. "De klankbordfunctie paste Dick erg goed en daar ben ik hem nog altijd dankbaar voor."

Vanmiddag treffen de twee goede bekenden elkaar in De Kuip. Van Bronckhorst als trainer van Feyenoord, Advocaat als tussenpaus van FC Utrecht. Maar hoe zat het ook alweer? Een reconstructie van de periode van adviseur Advocaat bij Feyenoord.

  • ANP
    De spelers van Feyenoord druipen af na de nederlaag bij NEC
  • ANP
    Na de winterstop is PSV in De Kuip met 2-0 te sterk, Terence Kongolo baalt na de 0-1
  • ANP
    Vincent Janssen maakt drie doelpunten bij AZ-Feyenoord
  • ANP
    Feyenoord verliest in eigen huis van sc Heerenveen, Anass Achahbar is uitgeteld
  • ANP
    Ook ADO Den Haag wint in De Kuip, Kevin Jansen scoort op aangeven van Mike Havenaar (r) de openingsgoal
  • ANP
    In Amsterdam wint Ajax met 2-1
  • ANP
    In Zwolle is PEC met 3-1 te sterk Feyenoord

20 december 2015: begin van een dramatische reeks

Feyenoord staat tweede in de eredivisie op twee punten van koploper Ajax wanneer het op bezoek gaat bij NEC. In Nijmegen gaat het helemaal mis en de ploeg van Van Bronckhorst gaat met een 3-1 nederlaag de winterstop in.

Na de winteronderbreking is PSV in de eigen Kuip de eerste tegenstander en wederom gaat het fout. De Eindhovenaren winnen met 2-0 dankzij goals van Héctor Moreno en Luciano Narsingh.

Feyenoord komt in een negatieve spiraal terecht en verliest vervolgens van AZ (4-2), sc Heerenveen (1-2), ADO Den Haag (0-2), Ajax (2-1) en PEC Zwolle (3-1). Alleen een moeizame 1-0 bekerzege bij Roda JC, wederom na verlenging, mag als lichtpuntje gezien worden.

"Dit is een droom waar wij niet uitkomen", reageert Van Bronckhorst na de nederlaag bij PEC Zwolle. "Ik zie wel aanknopingspunten, maar dit is niet iets waar je trots op kunt zijn." Feyenoord duikelt in twee maanden van plek twee naar zeven. Er moet iets gebeuren.

Februari 2016: Van Geel: 'Van Bronckhorst nog altijd de juiste persoon'

16 februari 2016: Advocaat komt

Dick Advocaat komt naar De Kuip. De dan 68-jarige Advocaat gaat de rest van het seizoen dienen als klankbord voor Van Bronckhorst.

"De ervaren Advocaat zal zijn functie van adviseur op de achtergrond uitvoeren. Dit onder andere door het voeren van gesprekken en door trainingen en wedstrijden te observeren", valt te lezen op de website van de club.

Advocaat wenst geen vergoeding te ontvangen voor zijn werkzaamheden. "Ik doe dit vooral omdat ik een band heb met Giovanni."

Januari 2016: Advocaat bespreekt Feyenoord in Studio Voetbal

Over de slechte reeks van Feyenoord is Advocaat meteen duidelijk. "Iedereen weet dat dat niet mag, op welk niveau dan ook."

Maar Advocaat is niet de verlosser. "Ik ben hier niet gekomen om op iemands stoel te gaan zitten. Ik wil meepraten en meedenken, dat vind ik leuk. Als je dat op deze leeftijd nog kan, is dat alleen maar positief."

Arno Vermeulen, chef-voetbal bij de NOS, begrijpt de keuze om Advocaat naast Van Bronckhorst te zetten. Sterker, het zou zomaar goed kunnen uitvallen.

"De directie van Feyenoord kon twee dingen doen: Van Bronckhorst wegsturen of ondersteunen. Feyenoord kiest voor dat laatste", aldus Vermeulen destijds bij Studio Voetbal. "Bij PSV gebeurde dat twee seizoenen geleden ook met Phillip Cocu. Guus Hiddink sprong bij toen het slecht ging met PSV. Daarna ging het beter en PSV beleefde daarna een topjaar."

Februari 2016: 'Advocaat: niet gekomen om op iemands stoel te gaan zitten'

25 februari 2016: het rommelt een beetje, Advocaat doet stapje terug

Toch komt er al snel kritiek op het aantreden van Advocaat. Op de training van Feyenoord zou de Hagenaar iets te nadrukkelijk aanwezig zijn geweest. Daardoor zou onduidelijkheid ontstaan over het gezag van Van Bronckhorst.

Om die onduidelijkheid weg te nemen besluit Advocaat zich niet meer op het trainingsveld te laten zien.

"Dit beschadigde Giovanni meer dan dat het hielp", zegt Advocaat tegen RTV Rijnmond. "Er is maar één man de baas en dat is Giovanni. Ik heb uitgelegd dat ik naar het veld ben gegaan om te kijken hoe ze trainen en werken."

Februari 2016: Bronckhorst: normaal dat Advocaat pers te woord staat

28 februari 2016: herstel wordt ingezet

Een week eerder doorbreekt Feyenoord de negatieve reeks met een 1-1 gelijkspel thuis tegen Roda JC. Op 28 februari volgen de eerste drie punten sinds het aantreden van Advocaat.

Bij FC Utrecht, de huidige werkgever van Advocaat, bezorgen Tonny Vilhena en Dirk Kuyt Feyenoord een 2-1 overwinning. Is het lek boven? Het vertrouwen is nog broos, maar achteraf blijkt die zege het begin van een indrukwekkende reeks.

  • ANP
    Dick Advocaat zit bij het duel Feyenoord-Roda JC voor het eerst op de tribune
  • ANP
    Tonny Vilhena (m) en Dirk Kuyt (r) vieren de zege op FC Utrecht

24 april 2016: onverslaanbaar Feyenoord wint de beker en trekt lijn door

Feyenoord is op stoom en blijft de rest van het seizoen ongeslagen. Toeval of niet, na de komst van Advocaat verliest Feyenoord geen wedstrijd meer en staat het op 24 april in de bekerfinale tegenover opnieuw FC Utrecht.

De Rotterdammers winnen met 2-1 en veroveren de KNVB-beker, een kroon op de samenwerking tussen Van Bronckhorst en Advocaat.

In de competitie eindigt Feyenoord uiteindelijk als derde en kent de club mede dankzij Advocaat alsnog een geslaagd jaar. De ploeg blijft tot aan het einde van het seizoen 14 duels op rij ongeslagen en Advocaat loopt met opgeheven hoofd De Kuip uit.

  • ANP
    Feyenoord viert het winnen van de KNVB-beker
  • ANP
    Feyenoord pakt de titel in 2017

De reeks van 14 duels wordt in het nieuwe seizoen doorgetrokken tot 22 duels. Daarmee legt Feyenoord de basis voor de vijftiende landstitel van de club en de eerste in achttien jaar.

Terugkijken

In aanloop naar de ontmoeting van vanmiddag om 12.15 uur kijkt Van Bronckhorst met een fijn gevoel terug op de samenwerking. "Ik had Dick echt even nodig op dat moment. Zoals Cocu eerder Hiddink nodig had en Mark van Bommel nu met Bert van Marwijk werkt. Dat is een goede ontwikkeling, vind ik."

Ook Advocaat haalde een herinnering op aan die maanden van begin 2016.

"Gio vroeg na de nederlagen aan mij wat hij moest veranderen. Ik zei dat hij niet veel anders moest doen. Hij deed het al goed. Je zag totaal niet dat hij in de put zat. Dat is een kwaliteit. Maar zijn belangrijkste les: blijf vooral jezelf. En dat heeft ie goed gedaan met vijf prijzen in drie jaar tijd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl