NOS Voetbal

Van Bronckhorst geeft duidelijkheid: 'Ik voel me niet weggejaagd'

Van Bronckhorst over afscheid: 'Ik voel me niet weggejaagd'

Duidelijkheid verschaffen. Daar ging het Giovanni van Bronckhorst deze week om. "Ik kan moeilijk dingen voor me houden", zei de oefenmeester van Feyenoord vrijdag in de aanloop naar de Klassieker over zijn aangekondigde vertrek. "Op deze manier heb ik rust gecreëerd rond het team."

Van Bronckhorst (43) maakte maandag intern bekend te vertrekken aan het einde van het seizoen. Hij had zijn twijfels over voortzetting van zijn werk in Rotterdam-Zuid rond de Kerst al aan technisch directeur Martin van Geel overgebracht. Hij hield de eer aan zichzelf. Kritiek van buitenaf speelde geen rol. "Ik voel me niet weggejaagd", zei hij.

Week geleden

De succesvolle Feyenoord-trainer (een landstitel, twee KNVB-bekers, twee keer de Johan Cruijff Schaal) noemde zijn besluit het gevolg van een proces. Een cruciaal moment in zijn afweging was er niet geweest.

"Een week geleden heb ik het besluit genomen. Voor de herstart van de competitie, ja. Er is geen moment geweest dat de doorslag gaf. Het was meer mijn gevoel en het accepteren van dat gevoel. Dat was heel moeilijk voor me", keek Van Bronckhorst terug op afgelopen week.

Ook technisch directeur Martin van Geel sprak over het naderende vertrek van Van Bronckhorst. Van Geel vertelde dat de club er nog niet uit was of ze verder met de trainer wilde of niet, zo legt hij uit in onderstaande video.

Wilde Van Geel verder met Van Bronckhorst? 'Daar was ik nog niet uit'

De beslissing voelde niet als een opluchting bij Van Bronckhorst. "Dat is niet het goede woord. Ik ben wel blij, ook voor de club. Het accepteren van mijn gevoel heeft even geduurd, maar je gevoel is toch de beste raadgever", legde Van Bronckhorst uit.

Het besluit van de trainer was een optelsom van alle gebeurtenissen de afgelopen vier jaar. "Een optelsom van wat je als trainer en mens meemaakt. Mooie momenten en minder mooie momenten. Dat ik zo lang hier zit, heeft te maken met de steun van de club."

Afbrokkelende steun

Natuurlijk merkte Van Bronckhorst de laatste tijd iets van de kritiek op zijn functioneren en op het magere spel van zijn ploeg. Dat de steun voor hem afbrokkelde, had geen invloed op zijn besluit.

"Het was niet positief voor ons als geheel en daar bedoel ik de hele club mee. Voor mij was het niet het belangrijkste. Het speelde geen grote rol in mijn besluit. Ik voel nog steeds de steun van de club en de spelers. Ik ben op mijn zevende bij Feyenoord binnengekomen. Ik weet hoe het eraan toe kan gaan", bleef hij op de vlakte.

Behoedt Van Bronckhorst met zijn vertrek Van Geel voor een zware keuze?

Kampioenschap 2017

Terugblikkend blijft het kampioenschap in 2017 (na achttien jaar) het mooiste moment tijdens zijn trainerschap bij Feyenoord. Maar er was veel meer, zei hij. "Maar als je iedereen inlicht over je vertrek, gaat er zoveel door je heen. Dat is niet een moment. Het ware leerzame jaren."

Van Bronckhorst: 'Goed omgaan met emoties tegen Ajax'

Timing

Van Bronckhorst wilde de bekendmaking van zijn besluit niet uitstellen met het oog op de kraker tegen Ajax. "Daar heb ik over nagedacht. Je weet dat er een belangrijke week komt. Voor mij was het gewoon duidelijkheid verschaffen. Rust rond het team creëren."

Eerder dit seizoen was Feyenoord in Amsterdam al snel kansloos. De rode kaart voor verdediger Jeremiah St. Juste aan het begin van het duel was bepalend voor het verlies. Van Bronckhorst, die zijn ploeg had opgedragen fel te beginnen destijds, had er wel van iets opgestoken.

"Dat we niet met tien man moeten komen te staan", grinnikte hij. "Het was een dure les. We moeten zondag winnen. Dat zijn we verplicht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl